Με στρατιωτικό νόμο ο Πασινιάν στην εξουσία – Οι Αρμένιοι ψάχνουν προστασία στη Ρωσία

Με στρατιωτικό νόμο ο Πασινιάν στην εξουσία – Οι Αρμένιοι ψάχνουν προστασία στη Ρωσία, Γιώργος Πρωτόπαπας

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αρμενίας κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν συνεχίζονται με αφορμή της συνθηκολόγηση της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν, στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Πασινιάν παρά τις πιέσεις που δέχεται καθημερινα από την αντιπολίτευση για να παραιτηθεί, παραμένει στην εξουσία, εκμεταλλευόμενος τον στρατιωτικό νόμο.

O Αρμένιος πρωθυπουργός διατηρεί ακόμα σε ισχύ τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε, όταν άρχισε ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, βάσει του οποίου απαγορεύονται και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το αντιπολιτευτικό κόμμα “Λαμπερή Αρμενία” υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο για την κατάργηση του στρατιωτικού νόμου, που όπως αναμενόταν απορρίφθηκε.

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι η κατάργηση του θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα, για να αρχίσουν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του Πασινιάν. Επίσης, το τέλος του στρατιωτικού νόμου θα επιτρέψει να ξαναρχίσουν οι μεγάλες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αν και συνεχίζονται κάποιες σε μικρότερη κλίμακα. Η πίεση που δέχεται ο Πασινιάν για να παραιτηθεί επηρεάζει και τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο Τίγραν Κατσατριάν υπουργός Οικονομίας, υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας της έντονης κριτικής της, που ασκεί η αντιπολίτευση για τη συνθηκολόγηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έγινε με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, βάσει της οποίας η Αρμενία απώλεσε εδάφη που είχε κερδίσει από τον πρώτο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, τη δεκαετία του ’90.

Επισημαίνεται, ότι ο διορισμός νέου υπουργού Οικονομικών είναι ο τρίτος στη σειρά μετά την καρατόμηση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, στους οποίους ο Πασινιάν επιδίωξε να αποδώσει ευθύνες για τους χειρισμούς τους στο πόλεμο του Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Ο Πασινιάν, ο οποίος έχει ακολουθήσει φιλοδυτική πολιτική, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων της Αρμενίας με ΕΕ και ΝΑΤΟ, προβάλει την υποστήριξη που προσφέρει η Γαλλία στην Αρμενία.

Πασινιάν και Δύση

Η Γαλλία εξαιτίας της μεγάλης αρμενικής κοινότητας που διαθέτει, προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην κυβέρνηση του Ερεβάν. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ερεβάν, ότι «25 τόνοι ανθρωπιστικού φορτίου μεταφέρθηκαν στην Αρμενία από τη Γαλλία. Οι κυβερνητικές δομές, οι ΜΚΟ, οι ενώσεις και τα ιδρύματα στη Γαλλία κινητοποιήθηκαν για υλοποιηθεί αυτή την επιχείρηση. Ο Γιούρι Τζορκαέφ (διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής αρμενικής καταγωγής) είναι επίσης εδώ, συμβολίζει τις φιλικές μας σχέσεις και ανέλαβε πρέσβης καλής θέλησης».

Η πίεση για τον πρωθυπουργό Πασινιάν γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που το Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ότι στρατιωτικές του δυνάμεις έχουν εισέλθει στην περιοχή Λατσίν, για να αναλάβουν τον έλεγχο, την τελευταία από τις τρεις περιοχές που παραδόθηκε από την Αρμενία στο Αζερμπαϊτζάν, ως μέρος της συνθηκολόγησης που υπέγραψε.

O Πασινιάν, ο οποίος καθημερινά δέχεται τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να επιδεικνύει αντοχές, αλλά η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται από τις διαθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η στρατηγική του έχει στόχο την αύξηση της ρωσικής στρατιωτική παρουσίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και την πλήρη υπαγωγή της Αρμενίας στη ρωσική σφαίρα επιρροής, χωρίς όμως να αποξενώσει τη Μόσχα από την κυβέρνηση του Μπακού.

Μαθήματα ρωσικής διπλωματίας

Η άσκηση της ρωσικής διπλωματίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μάθημα για τον πρωθυπουργό Πασινιάν και για τους επόμενους που θα αναλάβουν την ηγεσία της Αρμενίας. Ο πόλεμος του Ναγκόρνο Καραμπάχ θεωρείται μια ηχηρή υπενθύμιση αλλά και προειδοποίηση για τους Αρμένιους, που ήθελαν τα τελευταία χρόνια να οικοδομήσουν στενότερους δεσμούς με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έδειξε με τις κινήσεις της, ότι παραμένει σημαντικός παράγοντας για την ασφάλειά της Αρμενίας, όταν ο βασικός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν είναι η Τουρκία, που έστειλε ξένους ισλαμιστές μισθοφόρους στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και διατηρεί και στρατιωτικές δυνάμεις στο κοινό παρατηρητήριο ελέγχου με τη Ρωσία.

Αναλυτές από την Αρμενία επισημαίνουν ότι πλέον πολλοί πολίτες της χώρας αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη Ρωσία ως “σωτήρα” και όχι “αποδιοπομπαίο τράγο”, για απώλειες εδαφών στο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν, υπήρχε δυσαρέσκεια και απογοήτευση εντός της Αρμενίας και των αρμενικών περιοχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, για το ότι η Ρωσία διατηρούσε παθητική και επιφυλακτική στάση. Μεγάλο μέρος της αρμενικής κοινής γνώμης περίμενε μια πιο ισχυρή ρωσική αντίδραση κατά του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx