Με τα μάτια στις κάλπες ο Τραμπ “σύρεται” από τον κορονοϊό
31/03/2020Η στάση του Αμερικανού πρόεδρου στο ζήτημα του κορονοϊού διακρίνεται από αναποφασιστικότητα. Ο Τραμπ εμφανίζεται σε ένα ζήτημα δημόσιας υγείας και εθνικής ασφάλειας, να αλλάζει διαρκώς απόψεις, μέσα μόλις σε λίγα 24ωρα. Στις αρχές τις εβδομάδας έμοιαζε πρόθυμος να χαλαρώσει, μόλις στις 12 Απριλίου, τα μέτρα περιορισμού για τον κορονοϊό, φοβούμενος τις «χιλιάδες αυτοκτονίες» που θα προκύψουν από πιθανή μία ύφεση στην αμερικανική οικονομία!
Όμως λίγες μέρες μετά, πήγε να αυτοδιαψευστεί, δηλώνοντας πως «αν χρειαστεί» θα επιβάλει καραντίνα στην Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι και το Κονέκτικατ. Αν και λίγο μετά μετά ο Τραμπ ανασκεύασε την δήλωση του περί καραντίνας, επιμελώς απέφευγε να αποσαφηνίσει στο αν τελικώς προτίθεται να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού στις 12 Απριλίου. Είναι αλήθεια πως ο Τραμπ, στο πεδίο της οικονομίας, απέδειξε πως διαθέτει αντανακλαστικά και επιχειρηματικό ένστικτο.
Αυτό έδειξε η σπουδή του να φέρει προς ψήφιση, με συνοπτικές διαδικασίες, ένα πρόγραμμα-μαμούθ για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο εκτίναξε τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Όμως, κατά την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση στην ιστορία των ΗΠΑ, έκανε πολλά διαχειριστικά λάθη. Ο Τραμπ αρχικά είχε υποτιμήσει τον κορονοϊό ως «απλή γρίπη», αρνούμενος επιδεικτικά να λάβει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας, για να υποχρεωθεί λίγο μετά σε θεαματική στροφή 180 μοιρών.
Τελικώς επιβεβαιώθηκε ο δρ Άντονι Φαούτσι, σύμβουλος της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της πανδημίας και επικριτής των χειρισμών του Τραμπ. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως το «χρονοδιάγραμμα δεν το φτιάχνεις εσύ, αλλά ο κορονοϊός». Το πάθημα του Μπόρις Τζόνσον, που είχε επίσης υποτιμήσει τον κορονοϊό μέχρι που τελικά νόσησε, είναι χαρακτηριστικό.
Ο κορονοϊός αλλάζει τα σχέδια Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον ξεπεράσει σε κρούσματα την Κίνα όπου ξεκίνησε ο ιός, με τα περισσότερα να παρατηρούνται στην Νέα Υόρκη, με πάνω από 50000 κρούσματα. Μέσα στις τελευταίες ώρες αναφέρθηκαν εκατοντάδες νεκροί, με το σύνολο των θυμάτων να ξεπερνά τα 2000 άτομα. Αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως πλέον οι ΗΠΑ γίνονται «το νέο επίκεντρο της πανδημίας».
Ουσιαστικά αν και ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί διακαώς “να βάλει μπρος” την αμερικανική οικονομία, είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένος να προσαρμόζει την στάση του, ανάλογα με την φονικότητα του κορονοϊού. Για παράδειγμα, στα μέσα της εβδομάδας, είχε έντονη αντιπαράθεση με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, στον οποίο φέρεται να είπε πως «αναπνευστήρες θα βρείτε μόνοι σας».
Λίγες μέρες όμως μετά ο Τραμπ, μέσω twitter, ανακοίνωσε ουσιαστικά την επίταξη της General Motors, την οποία διέταξε, να ξεκινήσει να κατασκευάζει αναπνευστήρες. Είχε προηγηθεί η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων, που ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 100000 σε πανεθνική κλίμακα, τα οποία υποχρέωσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να καταφύγει σε “πολεμικά μέτρα”. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στα εγκαίνια ενός θεραπευτικού κέντρου στην Νέα Υόρκη, σημείωσε πως «έγινε από την ομοσπονδιακή, όχι από την πολιτειακή κυβέρνηση», εμμένοντας στην κόντρα του με τον κυβερνήτη.
Οι ΗΠΑ “δίνουν τα χέρια” με την Κίνα
Επιπλέον ο Τραμπ αναγκάστηκε να τερματίσει την επιθετική του ρητορική έναντι της Κίνας. Έπειτα από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι ΤζινΠινγκ, σταμάτησε να χρησιμοποιεί την φράση «κινεζικός ιός», που εκνεύριζε ιδιαίτερα το Πεκίνο. Πάντως μπορούμε να δώσουμε ένα δίκιο στον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς είχε κάθε λόγο να είναι ενοχλημένος από τις διαρροές Κινέζων αξιωματούχων που υποστήριζαν πως ο ιός προκλήθηκε από πειράματα του αμερικανικού στρατού.
Οι δύο ηγέτες κατέληξαν πως η καλύτερη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι η μεταξύ τους συνεργασία. Σε μία κίνηση καλής θέλησης, αλλά και υψηλότατου συμβολισμού, η Κίνα απέστειλε ιατρική βοήθεια στην χειμαζόμενη Νέα Υόρκη, μέσω της επιχείρησης “Σχέδιο Αερογέφυρα”, με υπεύθυνο τον γαμπρό του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Τραμπ δεν είχε την πολυτέλεια να αρνηθεί την γενναιόδωρη προσφορά του Πεκίνου, όταν το αμερικανικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει δραματικές ελλείψεις.
Πόσο μάλλον που εντείνονται οι επικρίσεις για την μέχρι τώρα στάση του, την στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική τροχιά. Οι Δημοκρατικοί κυκλοφόρησαν ένα σποτ το οποίο αντιπαραβάλει τις αρχικές δηλώσεις του Τραμπ, που εμφανίζεται υποβαθμίζει τον κορονοϊό, με έναν πίνακα που παρουσιάζει τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων. Το συγκεκριμένο σποτ έχει αναστατώσει την νομική υπηρεσία του προέδρου, που μιλάει για «παραπλανητική διαφήμιση».
Στην μέγγενη του κορονοϊού
Αν και η πλειοψηφία των Αμερικανών εγκρίνουν τους χειρισμούς του Τραμπ, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως αυτό θα συνεχιστεί αν στις ΗΠΑ δούμε εικόνες Ιταλίας. Ο δρ Φαούτσι προέβη στην εφιαλτική εκτίμηση πως ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει, στην καλύτερη περίπτωση, τα 200000 άτομα και τα κρούσματα το ένα εκατομμύριο. Ο Φαούτσι είναι υπέρμαχος των μέτρων περιορισμού, με τα οποία συμφωνούν Αμερικανοί επιχειρηματίες και οικονομολόγοι, όπως ο Μπίλι Γκέιτς και ο Τζέφρι Σακς.
Ο Τραμπ μοιάζει να είναι σε αδιέξοδο. Από την μία πλευρά, τρέμει πως μία ενδεχόμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία θα πλήξει βαρύτατα την προεκλογική του εκστρατεία. Όμως, από την άλλη, δεν μπορεί να πάει σε εκλογές έχοντας πίσω του εκατόμβες θυμάτων. Για αυτό και υποχρεώθηκε να παρατείνει τα μέτρα περιορισμού, καθώς επικράτησε το στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης. Αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η φονικότητα του ιού, που στις ΗΠΑ πλήττει ιδιαίτερα και τις νεαρές ηλικίες.
Ο Τραμπ είναι πλέον στην μέγγενη του πρώτου ιατρικού πολέμου στην παγκόσμια ιστορία. Έναν πόλεμο με έναν αόρατο “εχθρό”, χωρίς ξεκάθαρο τέλος. Το σίγουρο είναι πως υπολόγιζε πως θα πήγαινε στις εκλογές με ανθηρούς οικονομικούς δείχτες και με ένα διχασμένο Δημοκρατικό Κόμμα. Τώρα απλώς ελπίζει πως τα μέτρα περιορισμού θα χρειαστούν μόλις έναν μήνα επιπλέον και πως σύντομα «η οικονομία θα μπει στον δρόμο της ανάκαμψης». Όμως, για να θυμηθούμε ξανά τα λόγια του δρ Φαούτσι, «το χρονοδιάγραμμα το κάνει πλέον ο κορονοϊός».