ΓΝΩΜΗ

Με τι όπλα πολεμάνε Ινδία και Πακιστάν

Με τι όπλα πολεμάνε Ινδία και Πακιστάν; Κώστας Κόλμερ

Η μεγαλύτερη αερομαχία του Κασμίρ με την συμμετοχή 125 μαχητικών αεροσκαφών, κατέληξε σε νίκη της Πακιστανικής αεροπορίας η οποία με ένα Κινεζικής κατασκευής μαχητικό J-10 κατέρριψε δύο Ινδικά στην μεθόριο της αμφισβητουμένης περιοχής Κασμίρ.

Πρόκειται πιθανόν για γαλλικής κατασκευής και τύπου “Rafale”, από αυτά δηλαδή που έχει προμηθευτεί η Ελληνική πολεμική αεροπορία από την εταιρία Dassault με πυραύλους Sculp. Η Ινδική κυβέρνηση απέφυγε να επιβεβαιώσει το γεγονός.

Παρ’ όλα αυτά, αμερικανικές πηγές, καλώς πληροφορημένες, δεν αμφιβάλλουν για το επεισόδιο που συνέβη στον εναέριο χώρο (ΕΧ) της Ινδίας, η οποία αποφεύγει να παραβιάσει τον πακιστανικό ΕΧ. Αιτία το γεγονός πως φοβάται να μην συλληφθούν Ινδοί αεροπόροι μετά τυχόν κατάρριψη τους και προπηλακισθούν, όπως συνέβη το 1999, εις μίαν άλλη φάση του Ινδοπακιστανού πολέμου ο οποίος διαρκεί πάνω από 77 χρόνια.

Η αερομαχία Ινδίας-Πακιστάν

Η άλλη αποκάλυψη που έχει σημασία δια τα καθ’ ημάς, είναι ότι η μεγάλη Ινδοπακιστανή αερομαχία δεν έγινε εκ του σύνεγγυς (dog-fighting) αλλά εξ αποστάσεως, μέσω πυραύλων ακτίνας δράσεως 150 χλμ. περίπου. Δεν είναι συνεπώς κρίσιμος ο αριθμός των αεροσκαφών που μετέχουν στην αερομαχία, αλλά μάλλον ο τύπος των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε και δεν ανασχέθηκε από τα Ινδικά αεροπλάνα που καταρρίφθηκαν.

Αυτό γεννά το επόμενο ερώτημα: κατά πόσον οι Αμερικανικοί πύραυλοι αέρος-αέρος είναι πιο εύστοχοι των Γαλλικών και αν τα μέτρα προστασίας των “Rafale” είναι υποδεέστερα των F16 ή των Κινεζικών μαχητικών. Δοθέντος ότι δεν ανακοινώθηκαν καταρρίψεις πακιστανικών αεροσκαφών, παρά μόνον επιθέσεις Ινδικών πυραύλων “αέρος-εδάφους” κι επιθέσεις drones (ανάνδρων ιπταμένων οχημάτων, αυτή είναι σωστή μεταφορά του όρου στα Ελληνικά).

Ευτυχώς, η πολεμική αεροπορία μας διαθέτει αμφοτέρους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών, Αμερικανικών και Γαλλικών και ποικιλία πυραύλων. Συνεπώς δεν ανησυχούμε για την μορφή αντιμετωπίσεως των αντιπάλων, εκ του σύνεγγυς ή εξ αποστάσεως.

Εντούτοις, το συμπέρασμα από την μεγαλύτερη αερομαχία της εποχής είναι ότι μία μικρά σχετικώς χώρα όπως το Πακιστάν, διαθέτοντας καλύτερους πιλότους και Αμερικανικό εξοπλισμό επικράτησε των… “Ινδοευρωπαίων” αντιστοίχως, όπερ θυμίζει την και Βιβλική μονομαχία του Δαυίδ κατά Γολιάθ με την σφενδόνη.

Σημειωτέο εξ άλλου ότι οι μετοχές των Κινεζικών εταιριών αεροπορικού εξοπλισμού εκτοξεύθηκαν στα ύψη στο χρηματιστήριο Σεντζέν, στις 7/5/25…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx