“Με το Ισραήλ” ακόμα και αν εισβάλει στην Ράφα;
25/04/2024Η φρεγάτα ύδρα μετέχει στην ναυτική δύναμη με την κωδική ονομασία “ΑΣΠΙΔΕΣ”, που συγκρότησε η ΕΕ, με αποστολή, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας από πυραυλικές και άλλες επιθέσεις. Οι επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής ναυτικής αρμάδας συντονίζονται από το Στρατηγείο της Λάρισας και από αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που βρίσκεται στην περιοχή και με τα πολεμικά πλοία συνοδείας που διαθέτει, έχει ως κύρια αποστολή, να παρέχει κάθε είδους αεροπορική προστασία στο Ισραήλ.
Οι ναυτικές δυνάμεις ΗΠΑ και ΕΕ, έχουν αποστολή, να διασφαλίσουν την θαλάσσια οδό: Κόλπος του Άντεν, Ερυθρά Θάλασσα, διώρυγα του Σουέζ, λιμάνια της Μεσογείου. Από ποιους όμως; Ποιοι είναι οι “κακοί” της ιστορίας; Οι αντάρτες Χούθι που κατέχουν σημαντικό μέρος της Υεμένη. Και γιατί; Ποιος ο στόχος των Χούθι; Κατά δήλωσή τους, μετέχουν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, στην πλευρά του Ιράν και σε βάρος του Ισραήλ και των συμμάχων τους.
Οι επιθέσεις των Χούθι γίνονται σε εμπορικά πλοία ισραηλινών συμφερόντων, ή συμμάχων του Ισραήλ, με drones ή πυραύλους που τους προμηθεύει το Ιράν. Σε αυτό λοιπόν το επιχειρησιακό πλαίσιο, σήμερα νωρίς το πρωί, στον Κόλπο του Άντεν, η φρεγάτα Ύδρα έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) που κατευθύνονταν προς ένα εμπορικό πλοίο, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε. Ας το παραδεχτούμε επιτέλους: Η Ελλάδα μετέχει ενεργά στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή στο πλευρό του Ισραήλ.
Έχει ενδιαφέρον, ότι χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, από την Ντόχα και μετά τις συνομιλίες που είχε με τον εμίρη και πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε: «Βρέθηκα σήμερα στο Κατάρ σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, σε μια δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα ολόκληρη με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται, με τον κίνδυνο διάχυσης των εχθροπραξιών σε πολλά επίπεδα, στο Λίβανο, στη Συρία…. Στην Ερυθρά Θάλασσα η ελευθερία της ναυσιπλοΐας βρίσκεται σε υψηλή διακύβευση…».
Το κόστος των επιθέσεων
Πράγματι, η αποφυγή της Ερυθράς θάλασσας, λόγω των επιθέσεων των Χούθι, έχει οικονομικό κόστος για την Ευρώπη. Εκτιμάται ότι το 40% του εμπορίου Ασίας-Ευρώπης διέρχεται από την Ερυθρά θάλασσα, τη διώρυγα του Σουέζ, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά, φτάνει ένας μεγάλος όγκος εμπορευμάτων. Τα ασφάλιστρα για τα πλοία που χρησιμοποιούν, παρά τους κινδύνους, την Ερυθρά Θάλασσα, έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί από την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι. Τα πλοία που αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, και περιπλέουν το Κέρας της Αφρικής, έχουν επιπλέον κόστος, περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια.
Σε μια πρώτη και κάπως απλοϊκή ανάγνωση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων, εφόσον φυσικά, αγνοηθούν τα κερδοσκοπικά παίγνια εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Όμως, αυτό δεν είναι ένα αυτοτελές οικονομικό θέμα. Είναι παράπλευρη απώλεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Εντάσσεται σε ένα νέο οικονομικό κεφάλαιο που λέγεται “Οικονομία Πολέμου” και λειτουργεί στη “λογική” κόστους- οφέλους. Και οι προοπτικές επιδεινώνονται, διότι ο πόλεμος κλιμακώνεται
Κλιμάκωση από το Ισραήλ
Ο στρατός του Ισραήλ, χθες, εξαπέλυσε μια ακόμη επιθετική επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, εναντίον 40 στόχων της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς. Ταυτόχρονα, χθες, ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε νέους φονικούς βομβαρδισμούς, στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στον τομέα όπου βρίσκεται η Ράφα. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός, συνεχίζει τις προετοιμασίες του, για χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο πλαίσιο ενός φρικτού πολέμου εναντίον της Χαμάς και των παλαιστινίων αμάχων, παρά τις “χαλαρές” προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, τις οποίες δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε επίσης ότι περιοδεύει σε Κατάρ και Κουβέιτ, «ώστε να προσπαθήσουμε να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή η οποία συντελείται στη Μέση Ανατολή». Το ερώτημα είναι: Ποιος ή ποιοι, έχουν την πολιτική και ηθική βούληση, ώστε να σταματήσουν την ανθρωποσφαγή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας, υπό τα απαθή βλέμματα της ελίτ της Δύσης; Εκτός και αν θεωρείται “ανθρωπιστική” και υπέρ της ειρήνης παρέμβαση, το γεγονός ότι, ο Λευκός Οίκος ζήτησε “απαντήσεις” από τις ισραηλινές αρχές μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων μέσα στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας.
Τι φρίκη… Τι ανθρωπιστικό αίσχος... Ομαδικοί τάφοι, έργο του Ισραήλ, που όμως δεν κατόρθωσε να συγκινήσει τους συμμάχους του! «Θέλουμε απαντήσεις», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ. Θέλει απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους, ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος. Εντάξει, ίσως και να καταδεχτούν οι Ισραηλινοί να σας απαντήσουν… Ε και λοιπόν; Τι θα κάνετε σύμμαχοι Αμερικανοί;
Ίσως, σε όλο αυτό αίσχος και την υποκρισία, να είναι το πιο ελπιδοφόρο, ότι φοιτητές του πανεπιστημίου Κολούμπια, αλλά και άλλες αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, εντείνουν και κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις τους, κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Ίσως αυτοί να πυροδοτήσουν ένα παγκόσμιο κίνημα οργής και αγανάκτησης…