Με το μαχαίρι των Ταλιμπάν στον λαιμό οι εκκενώσεις στο Αφγανιστάν
25/08/2021Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την υιοθέτηση από τον Μπάιντεν της εισήγησης του Πενταγώνου να μην δοθεί παράταση στην παραμονή Αμερικανών στρατιωτών στην Καμπούλ, μετά την 31η Αυγούστου, που ήταν και παραμένει η καταληκτική ημερομηνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε, ωστόσο, έντονες πιέσεις στην συζήτηση με τους ομολόγους του της G7, στην οποία συμφώνησαν ότι οι Ταλιμπάν «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών».
Παραλλήλως απηύθυναν έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», υπογραμμίζοντας ότι «το Αφγανιστάν δεν πρέπει να ξαναγίνει ποτέ ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων» χωρών. Αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου, στην οποία μετείχαν επίσης οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, οι ηγέτες της Γερμανίας, του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπου και αν βρίσκεται.
Τόνισαν τέλος ότι «η νομιμότητα οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης εξαρτάται από τον σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της» και κάλεσαν τους Ταλιμπάν να «εργαστούν καλή τη πίστει» για τη συγκρότηση μιας «αντιπροσωπευτικής και χωρίς αποκλεισμούς κυβέρνησης με σημαντική συμμετοχή γυναικών και μειονοτικών ομάδων». Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Μπάιντεν να μην επεκταθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης, πέραν της ημερομηνίας που είχε αρχικά συμφωνηθεί, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έλαβε την απόφασή του μετά από συζητήσεις με τους ομολόγους του στην G7, καθώς οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην υπάρξει παράταση.
Η G7 για το Αφγανιστάν
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν δήλωσε στους ηγέτες της G7 πως υπάρχει «πρόσθετος κίνδυνος» για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων από τις
«αυξανόμενες απειλές του ISIS-K», που είναι παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, καθώς και ότι «η ολοκλήρωση της αποστολής έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται από τον συνεχιζόμενο συντονισμό με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς πρόσβασης στο αεροδρόμιο ανθρώπων που απομακρύνονται από τη χώρα». Νωρίτερα πάντως υπήρξε στην Καμπούλ συνάντηση του επικεφαλής της CIA με τον αρχηγό των Ταλιμπάν.
Η συζήτηση εικάζεται ότι ήταν έντονη, καθώς στις δηλώσεις τους μετά τη Σύνοδο αρκετοί ηγέτες ανέφεραν ότι υπήρξε συμφωνία να πιεστούν οι Ταλιμπάν, ώστε να είναι δυνατή η απομάκρυνση και μετά τις 31 Αυγούστου, όσων επιθυμούν να φύγουν. Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε για συμφωνία της G7 σε ένα σχέδιο που αποτελεί βάση για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, βασική προϋπόθεση του οποίου είναι να επιτρέψουν οι τελευταίοι την ασφαλή διέλευση όσων Αφγανών επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μετά τις 31 Αυγούστου
«Κάποιοι από αυτούς θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι από αυτούς ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η «τεράστια επιρροή» που θα μπορούσε να ασκήσει η G7 στους Ταλιμπάν περιλαμβάνει και την παρακράτηση σημαντικών κεφαλαίων. Ο Τζόνσον απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στην ερώτηση για το αν οι άλλοι ηγέτες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση ο Τζο Μπάιντεν.
Αναφορά σε συμφωνία των ηγετών της Ομάδας των Επτά για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς τους Ταλιμπάν, προκειμένου να είναι δυνατή η αποχώρηση όσων θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά την καταληκτική ημερομηνία έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός του Καναδά. «Η διεθνής κοινότητα έχει μερικές πολύ σαφείς προσδοκίες και απαιτήσεις από τους Ταλιμπάν αν επιθυμούν να εμπλακούν με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, είτε οικονομικά είτε από άποψη επισιτιστικής ασφάλειας» είπε ο Τζάστιν Τριντό.
Στο Παντσίρ οι Ταλιμπάν
Από την πλευρά της η Μέρκελ έμεινε στο γεγονός ότι οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε μια παράταση της προθεσμίας, προσθέτοντας ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την καταληκτική ημερομηνία. Ανέφερε μάλιστα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, κυρίως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας προέτρεψε σήμερα την Ομάδα των Επτά και την ΕΕ να υιοθετήσουν μια κοινή πολιτική σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή του ότι στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν θα πρέπει να εμπλακεί και η G20, της οποίας προεδρεύει η Ιταλία. «Η G20 μπορεί να βοηθήσει την G7, με τη συμμετοχή άλλων χωρών που είναι πολύ σημαντικές, γιατί έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν: τη Ρωσία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Ινδία» εξήγησε ο Ντράγκι, ο οποίος και στην παρέμβασή του στη Σύνοδο επικεντρώθηκε στην ανάγκη μιας όσο γίνεται ευρύτερης αντιμετώπισης των εξελίξεων.
Σε ότι αφορά τις εσωτερικές διεργασίες στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν διόρισαν σήμερα υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας έναν πρώην κρατούμενο του Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera πρόκειται για τον μουλά Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ. Έγινε επίσης γνωστό, ότι αντιπροσωπεία τους βρίσκεται στο Παντσίρ για διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, όπως δήλωσε πηγή του ισλαμικού κινήματος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι Ταλιμπάν αναμένουν, ότι και αυτή η επαρχία, η οποία προβάλλει αντίσταση, θα παραδοθεί αμαχητί.