ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με το ταχυδρομείο έφτασε η Όμικρον στην Κίνα

Με το ταχυδρομείο έφτασε η Όμικρον στην Κίνα, Όλγα Μαύρου

Η Κίνα, που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Φεβρουάριο τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από τους οποίους προσδοκεί υπολογίσιμα έσοδα, τρέμει την Όμικρον. Η νέα σύσταση της κυβέρνησης προς όλους να ανοίγουν επιστολές από το εξωτερικό μόνο με μάσκα και γάντια, οφείλεται στο ότι βρέθηκε άνδρας με Όμικρον, ο οποίος δεν είχε καμία άλλη “έκθεση” στον ιό πέραν μιας επιστολής που έλαβε από τον Καναδά.

Στην επιστολή αυτή οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν ίχνη του ιού και της συγκεκριμένης παραλλαγής του. Ο παραλήπτης της, την έλαβε στις 7 Ιανουαρίου και είναι το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στο Πεκίνο, μια “πόλη” ίση με την Πελοπόννησο σε έκταση και με πληθυσμό 22 εκατ. κατοίκους. Σποραδικά κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε λιμάνια της χώρας και οι Κινέζοι έχουν θεσπίσει νέα μέτρα στις αποβάθρες, όπου δεν υπάρχει κοντέινερ που να μην απολυμαίνεται.

Σε αντίθεση με τους Δυτικούς, που πιστεύουν ότι ο ιός δεν ζει για πολύ στις επιφάνειες, οι Κινέζοι από πέρσι επιμένουν για το αντίθετο. Είναι δε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους χειρισμούς εισαγόμενων κατεψυγμένων ειδών, καθώς έχουν εντοπίσει ιούς σε τρόφιμα και σε συσκευασίες τους. Από την άλλη σημειώθηκαν στην Κίνα τρεις θάνατοι από τη γρίπη των πτηνών πριν από δέκα μέρες, από άτομα που κόλλησαν έχοντας επαφή με ζωντανά κοτόπουλα  –ένα θέμα που προφανώς δεν σηκώνει κρατικούς χειρισμούς στην ιδιόρρυθμη Κίνα.

Μηδενική ανοχή

Η μηδενική ανοχή στα κρουσματα κορονοϊού, μια πολιτική που η Κίνα εφαρμόζει αυστηρά, συνεπάγεται lockdown για εκατομμύρια κατοίκους ακόμα κι αν έχουν σημειωθεί μόλις 30 κρούσματα σε μια πόλη. Η πολιτική της επικρίνεται από πολλούς. Εντούτοις η κινεζική οικονομία είναι η μόνη που σημείωσε ανάπτυξη το 2020. Εξάλλου, ο σημαντικότερος δείκτης στην ουσία δεν ειναι αυτός. Είναι των θανάτων. Αυτή η αχανής χώρα με τον τεράστιο πληθυσμό, φέρεται να έχει απωλέσει μόνον 4.636 ζωές στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Είναι πολύ δύσκολο, από την άλλη, να πιστέψει κάποιος ότι από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα στην Κίνα πέθαναν από κορονοϊό μόνον τέσσερις άνθρωποι, αφού 4.632 ήταν τότε οι απώλειες και 4.636 σήμερα. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι τα εμβόλιά της ήταν τόσο αποτελεσματικά όσο υποστηρίζει η ίδια, αφού σε άλλα κράτη που έκαναν τα ίδια εμβόλια (τα κινεζικά) είχαν απώλειες και μεταξύ των εμβολιασθέντων. Σίγουρα τα πήγε καλύτερα από την Δύση στους θανάτους, αλλά δεν μπορούμε με σιγουριά να ξέρουμε τους πραγματικούς αριθμούς.

Δεν θέλει ρίσκα

Η σκληρή πολιτική της εντάθηκε τους τελευταίους μήνες αφ΄ενός εξαιτίας της υπερ-μεταδοτικης Όμικρον, αφ΄ετέρου λόγω των αγώνων που θα γίνουν στη χώρα. Όμως στην πολιτική σκηνή η σταθερότητα στην οικονομία και η εξαφάνιση της πανδημίας είναι απαραίτητη και για έναν ακόμη λόγο: ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επιδιώξει και τρίτη θητεία στο 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος που θα γίνει αργότερα φέτος.

Αυτή τη στιγμή φέρεται στα 1,3 δισ. του πληθυσμού της να έχουν εκδηλωθεί μόλις 200 κρούσματα. Όμως η Κίνα γνωρίζει τα όρια του εμβολίου της Sinovac με το οποίο έχουν εμβολιασθεί οι περισσότεροι κάτοικοι και ξέρει ότι ούτε στην Δέλτα είχε προβάλει αυτό μεγάλες αντιστάσεις, ούτε στην Όμικρον πρόκειται να επιδείξει καλύτερο σκορ. Η πολιτική με στόχο το “μηδέν κρούσμα” θα συνεχιστεί όσο αποδίδει.

Με τις άλλες παραλλαγές του ιού, η Κίνα μπόρεσε και τα έβγαλε πέρα με τοπικά lockdown χωρίς ιδιαίτερο κόστος για την οικονομία της. Είχε ένα μικρό κόστος όταν μία έξαρση της Δέλτα (μόλις 800 κρούσματα μέσα σε ένα μήνα) οδήγησε σε lockdown βιομηχανική περιοχή, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί παγκοσμίως έλλειψη σε τσιπ. Όμως κατά τα άλλα, η οικονομία της άντεξε και απέδωσε. Τώρα, με την Όμικρον, τα πράγματα αλλάζουν άρδην και αν συνεχιστεί η πολιτική της “μηδενικής ανοχής” με αυτήν την τόσο μεταδοτική παραλλαγή, αναπόφευκτα η οικονομία της θα κλονιστεί.

Ο πρόεδρος της χώρας είναι πάντως φανατικός υποστηρικτής της πολιτικής “ούτε ένα κρούσμα” και είναι εκείνος που εισηγήθηκε να αμείβονται οι πολίτες που θα καταδίδουν όσους σπάνε την καραντίνα τους. Μάλιστα αν κάποιος καταδώσει τουρίστα παίρνει περίπου 1.000 ευρώ και αν ο τουρίστας βρεθεί θετικός στον ιό, παίρνει 1.500.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι