ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ολομέτωπη επίθεση Μπάιντεν στον Πούτιν για την επιστράτευση

Ολομέτωπη επίθεση Μπάιντεν στον Πούτιν – Διαδηλώσεις στην Ρωσία για την επιστράτευση

Ολομέτωπη επίθεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε από το βήμα του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγόρησε ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Οργανισμού. «Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγες ώρες μετά την μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος ομόλογος του.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως «κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς άλλος, πέραν από τη Ρωσία, δεν επιδίωξε τη σύγκρουση», απαντώντας στους ρωσικούς ισχυρισμούς, ότι ήταν η στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που υποχρέωσαν την Μόσχα να εισβάλει. «Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή και ποτέ δεν πρέπει να διεξαχθεί», υπογράμμισε επίσης ο Τζο Μπάιντεν και τόνισε ότι «επιθυμία μας είναι να μπει ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Παράλληλα, ο Μπάιντεν υπογράμμισε εμφατικά πως «δεν έχεις το δικαίωμα να κατακτάς εδάφη διά της βίας» και επανέλαβε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «αρνούμαι τη χρήση βίας και τον πόλεμο για την κατάκτηση κρατών και την αύξηση των συνόρων μας».

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ρωσίας

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αναστάτωση στο εσωτερικό της Ρωσίας, μετά το διάγγελμα Πούτιν για επιστράτευση. Υπάρχει η πληροφορία πως οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει να πωλούν εισιτήρια σε άνδρες από 18 έως 65 ετών και πως εισιτήρια θα μπορούν να πωληθούν μόνο κατόπιν έγκρισης από το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δεδομένα των Google Trends, αναφέρει ότι καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος των αναζητήσεων στην Aviasales, την πιο δημοφιλή ιστοσελίδα στη Ρωσία για αναζήτηση και αγορά αεροπορικών εισιτηρίων. Μάλιστα, όπως μεταδίδεται, οι θέσεις σε απευθείας πτήσεις προς Κωνσταντινούπουλη και Γερεβάν (σε Τουρκία και Αρμενία, δηλαδή προορισμούς στους οποίους δεν απαιτείται visa), έχουν εξαντληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της Aviasales.

Την ίδια στιγμή πολλές οργανώσεις, ως επί το πλείστον “παράνομες”, κάλεσαν σε συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιστράτευση. Και παρά την τεράστια κινητοποίηση των ανδρών ασφαλείας, οι πρώτες διαδηλώσεις κατά της μερικής επιστράτευσης πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής, αναφέρουν τα τοπικά κανάλια στο Telegram. Στο Ιρκούτσκ περίπου 60 άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της επιστράτευσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram “Αναρχικοί του Ιρκούτσκ”.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, περισσότερα από 10 άτομα συνελήφθησαν στην πόλη. «Ξαφνικά έφτασαν πέντε αυτοκίνητα και ένα μικρό λεωφορείο με δυνάμεις των ΜΑΤ και διέλυσαν σχεδόν όλους όσους βρίσκονταν εκεί» αναφέρει η ανάρτηση στο κανάλι. Η αστυνομία μετέφερε τους διαδηλωτές στο 7ο αστυνομικό τμήμα στην οδό Ντεπουτάτσκαγια. Σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info, οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να δουν δικηγόρο. Συλλήψεις ακτιβιστών αναφέρονται επίσης στην πόλη Τομσκ. Σύμφωνα με το κανάλι “οδός Μπαρκάτσκαγια” (Ulitsa Barkhatnaya) του Telegram, η αστυνομία μεταφέρει 10-15 συλληφθέντες σε αστυνομικά τμήματα στις περιοχές Κίροφκσι και Τόμσκι.

Η επιστράτευση Πούτιν

Προηγουμένως, την μερική στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας (επιστράτευση) ανακοίνωσε  ο Πούτιν, προβάλλοντας την ανάγκη επίτευξης των στόχων της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι έχει αρχίσει η διαδικασία για την ανάκληση στα όπλα 300.000 εφέδρων, με την αποστολή ειδοποιητηρίων για συγκεκριμένες ειδικότητες και γιατρούς. Παράλληλα δόθηκε μήνυμα ότι «η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εάν απειληθεί». Η απόφαση Πούτιν προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού και του λαού μας στα απελευθερωμένα εδάφη, θεωρώ απαραίτητο να υποστηρίξουμε την πρόταση του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου για τη διεξαγωγή μερικής κινητοποίησης στη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti. Συνέχισε με αναφορές στην Ουκρανία και την πορεία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της χώρας και την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι μόνο όσοι βρίσκονται στην εφεδρεία μπαίνουν σε επιστράτευση, δηλαδή εκείνοι που έχουν υπηρετήσει στον στρατό και έχουν εμπειρία. Πριν σταλούν στις μονάδες τους, θα υποβληθούν σε πρόσθετη εκπαίδευση. Οι διαδικασίες της μερικής κινητοποίησης θα ξεκινήσουν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβε ότι στόχος της Δύσης είναι να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τη Ρωσία. Κατηγόρησε το Κίεβο ότι εγκατέλειψε την προοπτική μίας ειρηνικής επίλυσης για το Ντονμπάς, είπε ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι ζήτησε πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε ότι η επίθεση ήταν αναπόφευκτη.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα 

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόφαση για την έναρξη της ειδικής επιχείρησης ήταν η μόνη δυνατή», τόνισε ο Πούτιν. «Η απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας του Ντονμπάς παραμένει ακλόνητος στόχος» όπως είπε και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η Ρωσία χωρίς να διευκρινίσει εάν αναφέρεται και στα πυρηνικά όπλα. «Όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, σίγουρα χρησιμοποιούμε όλα τα μ

έσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε ο Πούτιν σε διάγγελμά του προς τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας, η ανεξαρτησία και η ελευθερία, θα διασφαλιστούν με «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». Ο Πούτιν ανακοίνωσε και επισήμως τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. To διάταγμα Πούτιν για την στρατιωτική κινητοποίηση υπογράφηκε αμέσως και έχει ισχύ από σήμερα.

Συνεχείς δηλώσεις από Σοϊγκού

Αναλυτικά για την διαδικασία επιστράτευσης μίλησε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, λίγο πριν το μήνυμα Πούτιν και αναφέρθηκε σε ανάκληση περίπου 300.000 εφέδρων. Σε συνέντευξη τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24, δήλωσε σχετικά με τη μερική επιστράτευση ότι αυτή αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση και θα λάβουν νέα στρατιωτική εκπαίδευση. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς. Ο Σοϊγκού είπε ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης. Ως προς τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων δήλωσε ότι είναι 5.937 άνδρες.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευδε κατηγορηματικά «τα περί στρατιωτικής κινητοποίησης». Ενδεικτικό της αμηχανίας στη Μόσχα είναι και το γεγονός ότι η ανάρτηση του διαγγέλματος Πούτιν στα αγγλικά έγινε  σήμερα από το πρακτορείο TASS μετά τις 11 το πρωί, αφού είχε μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο από άλλα μέσα.

Οι πρώτες αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν στα σοβαρά την απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές» εάν ο Ρώσος ηγέτης όντως κάνει πράξη αυτές τις απειλές του. «Πρόκειται για ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους μιας πυρηνικής δύναμης», είπε ο Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε την στρατηγική τους διάταξη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την δική μας αν υπάρξει ανάγκη. Αυτήν την στιγμή τίποτε δεν υπαγορεύει ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη».

«Αυτό είναι απλώς μια άλλη απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, ότι ενδιαφέρεται απλώς να κλιμακώσει αυτή την επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο. Προειδοποίησε δε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. επεξεργάζονται ένα κοινό σχέδιο δράσης ως απάντηση στις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρξουν συνέπειες».

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Προεδρίας Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε ότι «εμείς συνεχίζουμε να επιχειρούμε κανονικά», ενώ ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου είπε ότι «το διάγγελμα ήταν αναμενόμενο και η επιστράτευση που κηρύχθηκε αποτελεί απόδειξη και ότι ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Μόσχα». Χαρακτήρισε τις υπόλοιπες δηλώσεις Πούτιν «ρητορική που αποσκοπεί στο να φορτώσει στη Δύση τον πόλεμο και τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας». Και ο Στάνο κατέληξε τονίζοντας: «Αυτό είναι επίσης ένα ακόμη σημάδι της απελπισίας του για την εξέλιξη της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας… τον ενδιαφέρει μόνο να προχωρήσει περαιτέρω και να συνεχίσει τον καταστροφικό του πόλεμο, ο οποίος είχε ήδη τόσες πολλές κακές συνέπειες παγκοσμίως»

Στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ υπογράμμισε ότι «οι ανακοινώσεις Πούτιν περί επιστράτευσης είναι μια κακή εξέλιξη». Το διάγγελμα Πούτιν «συνιστά ανησυχητική κλιμάκωση, και οι απειλές που έκανε πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζίλιαν Κίγκαν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να μπουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες περί της ασφάλειας όλων των εμπλεκόμενων μερών». Οι βαλτικές χώρες ανακοίνωσαν πως θέτουν τις ένοπλες δυνάμεις τους σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Κλιμάκωση και με δημοψηφίσματα

Οι ανακοινώσεις με τα δημοψηφίσματα των Ρώσων αποσχιστών στην Ουκρανία, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Δύσης που διαμηνύει πως αυτή η κίνηση θα σημαίνει κλιμάκωση του πολέμου. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι τα «χαλκευμένα δημοψηφίσματα που σκοπεύει να διοργανώσει η Μόσχα σε ουκρανικές επαρχίες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία είναι απαράδεκτα». Στο ίδιο μήκος κύματος οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Λαβρόφ και Μεντβέντεφ

«Από την αρχή… λέγαμε ότι οι λαοί των αντίστοιχων εδαφών θα πρέπει να αποφασίσουν για τη μοίρα τους», δήλωσε ο Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις συντονισμένες κινήσεις από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας να ανακοινώσουν την Τρίτη τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένταξή τους στη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Προηγουμένως, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε: «Τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη συστηματική προστασία των κατοίκων των λαϊκών δημοκρατικών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και των άλλων απελευθερωμένων περιοχών, αλλά επίσης και για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνη… Η Μόσχα θα πρέπει να επιτρέψει στις περιοχές αυτές να ενταχθούν στη Ρωσία» και πρόσθεσε: «Η καταπάτηση του εδάφους της Ρωσίας είναι έγκλημα το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις αμυντικές δυνάμεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx