Υποδοχή αρχηγού κράτους στον Καλίν της ΜΙΤ στην Συρία – Εξελίξεις με τους Κούρδους
12/12/2024Η Τουρκία ανοίγει εκ νέου την πρεσβεία της στη Συρία και διορίζει τον πρέσβη Μπουρχάν Κορόγλου ως επιτετραμμένο στη Δαμασκό, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Στη Δαμασκό βρίσκεται ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) και έμπιστος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Αναφέρθηκε ότι βρίσκονταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κάτι που δεν ισχύει, καθώς αποδείχτηκε πως βρίσκεται στην Τουρκία και μετέχει στην σύσκεψη με τον Μπλίνκεν. Βίντεο από τη Δαμασκό δείχνουν τον Καλίν να προσέρχεται για προσευχή στο περίφημο τζαμί των Ομμεϋαδών στη Δαμασκό, η οποία ήταν για αιώνες καθέδρα του μεγάλου αραβικού Χαλιφάτου από τον 7ο ως τον 9ο αιώνα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και μάλιστα ο αρχηγός των ισλαμιστών Τζολάνι έγινε συνοδηγός του Καλίν
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας του Κατάρ, Χαλφάν αλ-Καάμπι, επισκέπτεται επίσης την Δαμασκό, σύμφωνα με το συριακό Υπουργείο Πληροφοριών. «Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Στρατιωτικού Συντονιστικού Κέντρου, Άχμεντ αλ-Σαράα, και τον Σύριο Πρωθυπουργό, Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ».
Στα social media κυκλοφορεί βίντεο με την μεταφορά του Καλίν με όχημα, στο οποίο οδηγός φαίνεται να είναι ο ίδιος ο αρχηγός των ισλαμιστών, Τζολάνι, σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο:
Η Ρωσία απέκτησε άμεση επαφή με την πολιτική επιτροπή της ισλαμιστικής αντάρτικης οργάνωσης της Συρίας Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Ο Μπογκντάνοφ είπε ότι η Μόσχα στοχεύει να διατηρήσει τις στρατιωτικές βάσεις της στη Συρία ώστε να συνεχίσει «να μάχεται τη διεθνή τρομοκρατία» στη χώρα αυτή.
Ο Μπλίνκεν στην Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε αργά σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα και ξεκίνησε αμέσως συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τον περίμενε στο αεροδρόμιο. Το αεροσκάφος του Μπλίνκεν προσγειώθηκε στις 20.14, τοπική ώρα (19.14 ώρα Ελλάδας) και, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε αμέσως μετά με τον Ερντογάν στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου Εσένμπογκα της Άγκυρας.
Η Άγκυρα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Μπλίνκεν μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την Κυριακή. Νωρίτερα βρέθηκε στην Άκαμπα της Ερυθράς Θάλασσας, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, με τον οποίο συμφώνησε ότι είναι αναγκαία η σταθερότητα και η ασφάλεια της Συρίας. Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι η επόμενη συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να προστατεύσει τις μειονότητες. Η τουρκική ηγεσία αναμένεται να τονίσει στις επαφές της με τον Μπλίνκεν τις ανησυχίες της για τη σταθερότητα στην περιοχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
Λίγο πριν αναχωρήσει από την Άκαμπα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο ρόλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), κυρίαρχη συνιστώσα των οποίων είναι η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, διαδραμάτισε «κρίσιμο» ρόλο στην αναχαίτιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Θα πρέπει να φροντίσουμε να μην επανεμφανιστεί το ISIS. Και οι SDF είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε.
Οι SDF ελέγχουν μια μεγάλη έκταση στη βόρεια Συρία και οι Κούρδοι έχουν εγκαταστήσει εκεί μια αυτόνομη διοίκηση. Αν και Σύμμαχοι των Δυτικών στη μάχη εναντίον του ΙΚ, οι SDF θεωρούνται από την Τουρκία παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση».
Το μέτωπο του Κουρδικού
Στο μέτωπο του Κουρδικού, οι SDF (η συμμαχία υπό τους Κούρδους) θα παραδώσουν τις περιοχές γύρω από το Μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, που είναι τουρκικός θύλακας, στις δυνάμεις του Εθνικού Συριακού Στρατού (SNA) που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, βρίσκεται βορειοανατολικά του Χαλεπιού και θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει της συνθήκης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία. Οι δυνάμεις των SDF θα έχουν την άδεια να αποχωρήσουν από την περιοχή του Μανμπίτζ μαζί με τις οικογένειές τους. Και οι δύο δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το φράγμα Τισχρίν, το οποίο θα διοικείται από πολιτική διοίκηση.
Επιπλέον, η αυτόνομη κουρδική διοίκηση στην ανατολική Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθετεί τη σημαία της ανεξαρτησίας της Συρίας, που κυματίζει πλέον στη Δαμασκό: «Υπό το πρίσμα αυτής της ιστορικής αλλαγής, η σημαία της ανεξαρτησίας… είναι σύμβολο μιας νέας φάσης, γιατί αυτή εκφράζει τις φιλοδοξίες του συριακού λαού για ελευθερία, αξιοπρέπεια και εθνική ενότητα», δήλωσε η κουρδική διοίκηση, προσθέτοντας ότι έχει «αποφασίσει να χρησιμοποιεί τη σημαία αυτή σε όλα τα επίσημα όργανα της (…) αυτόνομης διοίκησης».
Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση είπε ότι «ξεκινά από το γεγονός ότι οι περιοχές που ελέγχει αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συριακής γεωγραφίας και ότι οι κάτοικοί της είναι αυθεντικά μέλη του συριακού λαού». Την Κυριακή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενός συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κούρδοι μαχητές, χαιρέτισε την «ιστορική» στιγμή που ζουν οι Σύροι με την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενός «δικτάτορα» που ανέβηκε στην εξουσία πριν από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.
«Ζούμε στη Συρία ιστορικές στιγμές όντας μάρτυρες της πτώσης του δικτατορικού καθεστώτος στη Δαμασκό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής Μαζλούμ Αμπντί. «Αυτή η αλλαγή είναι μια ευκαιρία για να οικοδομήσουμε μια νέα Συρία βασισμένη στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, η οποία να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των Σύρων», πρόσθεσε.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σύμμαχοι της Δύσης στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), θεωρούνται από την Άγκυρα παρακλάδι των Κούρδων αυτονομιστών του PKK, που τους θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Τις τελευταίες ημέρες, μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατέλαβαν τη Μανμπίτζ και το Ταλ Ριφάατ, δύο περιοχές όπου ζουν κυρίως Άραβες και κατείχαν οι Κούρδοι στην επαρχία του Χαλεπιού.
Οι Κούρδοι, υπό καταπίεση και στο περιθώριο κατά τις δεκαετίες δικτατορίας της οικογένειας Άσαντ, είχαν υψώσει σημαία με δικά τους χρώματα (κόκκινο, λευκό, πράσινο και κίτρινο) στα εδάφη που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η κίνηση αυτή οδήγησε στο να κατηγορηθούν για «αποσχιστικές τάσεις» από το καθεστώς Άσαντ, αν και οι κουρδικές δυνάμεις απέφυγαν οποιαδήποτε ανοιχτή αντιπαράθεση με δυνάμεις του πρώην καθεστώτος.
Οι τζιχαντιστές του HTS εδραιώνονται στη Δαμασκό
Την ίδια στιγμή, η οργάνωση του ηγέτη των ανταρτών στη Συρία, του Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, βάζει τη σφραγίδα της στο συριακό κράτος με την ίδια ταχύτητα με την οποία κατάφερε να καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας, αναπτύσσοντας δικές της δυνάμεις της αστυνομίας, εγκαθιστώντας μέλη της σε κυβερνητικά πόστα και έχοντας συναντήσεις με ξένους απεσταλμένους, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα επιτρέψουν και σε άλλες ομάδες να συμμετάσχουν στη μεταβατική διακυβέρνηση.
Αφού η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ανέτρεψε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή, οι γραφειοκράτες της – που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρμόδιοι για τη διακυβέρνηση με βάση τις ισλαμικές αρχές μιας απομακρυσμένης γωνιάς στη βορειοδυτική Συρία—έχουν μετακινηθεί στα κυβερνητικά γραφεία στη Δαμασκό.
Ο διορισμός του Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, του επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Ιντλίμπ, προπύργιου της HTS, στη θέση του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού της Συρίας επιβεβαίωσε ότι η οργάνωση των τζιχαντιστών είναι η πιο ισχυρή από τις ένοπλες ομάδες που μάχονταν επί περισσότερα από 13 χρόνια για την ανατροπή του Άσαντ.
Αν και η HTS ήταν παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία ως το 2016, όταν διέκοψε τους δεσμούς της μαζί της, στη διάρκεια της προέλασής της προς τη Δαμασκό διαβεβαίωνε τοπικούς αξιωματούχους, αλλά και τους Σύρους πολίτες, ότι θα προστατεύσει τις μειονότητες. Το μήνυμα αυτό δεν παύει να το επαναλαμβάνει ο αλ Τζολάνι. Από το γραφείο του κυβερνήτη της Δαμασκού ο άνδρας που ήρθε από την Ιντλίμπ για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της συριακής πρωτεύουσας απέρριψε τις ανησυχίες ότι η χώρα οδεύει να αποκτήσει μια ισλαμική κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει ισλαμική διακυβέρνηση. Τελικά είμαστε όλοι μουσουλμάνοι και πρόκειται για πολιτικούς θεσμούς ή υπουργεία», δήλωσε ο Μοχάμεντ Γαζάλ, ένας 36χρονος πολιτικός μηχανικός που μεγάλωσε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μιλά άπταιστα αγγλικά. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με καμία εθνότητα ή θρησκεία», πρόσθεσε. «Αυτός που δημιουργούσε το πρόβλημα ήταν το καθεστώς (Άσαντ)», εκτίμησε.
Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο η HTS διαμορφώνει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση – φέρνοντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Ιντλίμπ—έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους. Τέσσερις πηγές από την αντιπολίτευση και τρεις διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι ανησυχούν ότι η διαδικασία της αλλαγής εξουσίας μέχρι στιγμής δεν είναι συμπεριληπτική.
Ο Μπασίρ έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία ως τον Μάρτιο. Η HTS όμως – που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και άλλες χώρες—δεν έχει διευκρινίσει βασικές λεπτομέρειες της μεταβατικής διαδικασίας, περιλαμβανομένων των σκέψεων για τη σύνταξη νέου συντάγματος.
«Φέρνετε υπουργούς ενός χρώματος, θα έπρεπε να συμμετέχουν και άλλοι», σχολίασε ο Ζακάρια Μαλαχίφζι γενικός γραμματέας του Συριακού Εθνικού Κινήματος, το οποίο στο παρελθόν παρείχε πολιτικές συμβουλές στους αντάρτες στο Χαλέπι. Εξάλλου εκτίμησε ότι είναι λάθος το γεγονός ότι η HTS δεν κάνει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης. «Η συριακή κοινωνία αποτελείται από πολλές κουλτούρες, εθνότητες, οπότε ειλικρινά αυτό μου προκαλεί ανησυχία», είπε.
«Συντρίμμια» η Συρία
Όπως και άλλα μέλη της Κυβέρνησης Σωτηρίας στην Ιντλίμπ, η οποία πρόσκειται στην HTS, τα οποία έχουν αναλάβει κυβερνητικά πόστα, ο Γάζαλ επεσήμανε ότι διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στο γραφείο του κυβερνήτη της Δαμασκού ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν και τους ζήτησε να επιστρέψουν στην εργασία τους. «Πρόκειται για ένα κράτος που έχει καταρρεύσει. Είναι μόνο συντρίμμια, συντρίμμια, συντρίμμια», τόνισε. Αστυνομικοί από την Ιντλίμπ έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Δαμασκού, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η κανονικότητα, αφού η HTS ζήτησε από τις ένοπλες ομάδες να φύγουν από την πόλη.
Αν και η HTS είναι η βασικότερη οργάνωση των Σύρων ανταρτών, υπάρχουν και άλλες ενεργές στη χώρα, κυρίως στις περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία και την Ιορδανία. Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου οι ένοπλες αυτές ομάδες πολεμούσαν η μία εναντίον της άλλης, με τις μεταξύ τους αντιπαλότητες και την εχθρότητα να παραμένουν και να ενέχουν κινδύνους για τη σταθερότητα της Συρίας την εποχή μετά τον Άσαντ.
Ο Γεζίντ Σαγίγκ, του Carnegie Middle East Center, εκτίμησε ότι η HTS «είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να συντηρήσει την ορμή της σε όλα τα επίπεδα». «Το γεγονός ότι η HTS θέτει τις προτεραιότητες και αποφασίζει για τον ρυθμό της μετάβασης ενέχει κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι να επιβληθεί ένας νέος αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης, αυτή τη φορά ισλαμιστικός».
«Μέχρι τον Μάρτιο»
Πηγή της αντιπολίτευσης, που έχει γνώση των διεργασιών στην HTS, δήλωσε ότι όλες οι μειονότητες της Συρίας θα εκπροσωπούνται στη μεταβατική κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του χθες, Τετάρτη, στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera, ο Μπασίρ δήλωσε ότι «θα παραμείνουμε (στην εξουσία) μέχρι τον Μάρτιο του 2025».
Προτεραιότητες της μεταβατικής του κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας και των κρατικών θεσμών, η επιστροφή των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και η παροχή βασικών υπηρεσιών στους πολίτες. Όταν ρωτήθηκε αν το νέο σύνταγμα της χώρας θα είναι ισλαμικό, ο Μπασίρ απάντησε ότι «αυτές οι λεπτομέρειες» θα ξεκαθαριστούν στη διάρκεια της διαδικασίας κατάρτισης του συντάγματος.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την HTS να μην αναλάβει την ηγεσία της Συρίας, αλλά να ακολουθήσει μια συμπεριληπτική διαδικασία για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε επίσης ότι η μετάβαση στη Συρία θα πρέπει να οδηγήσει σε «μια αξιόπιστη, συμπεριληπτική και μη δογματική κυβέρνηση».
Διπλωμάτης στη Δαμασκό όμως επεσήμανε ότι η HTS είναι η μοναδική οργάνωση που έχει συναντήσεις με ξένες αντιπροσωπείες. «Ανησυχούμε, πού είναι οι άλλοι επικεφαλής της πολιτικής αντιπολίτευσης;», διερωτήθηκε. Άλλος διπλωμάτης εκτίμησε ότι τα μηνύματα της HTS προς τους πολίτες είναι θετικά, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την απουσία συμπερίληψης στη μεταβατική κυβέρνηση.
Ο Τζόσουα Λάντις, ειδικός σε θέματα Συρίας και επικεφαλής του Center for Middle East Studies στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, δήλωσε ότι ο αλ Τζολάνι «πρέπει να επιβάλει την εξουσία του άμεσα για να αποφύγει να βυθιστεί (η χώρα) στο χάος». «Αλλά επίσης θα πρέπει να προσπαθήσει να ενισχύσει τις ικανότητες διακυβέρνησης χρησιμοποιώντας τεχνοκράτες και εκπροσώπους από διάφορες κοινότητες», πρόσθεσε.