Μετά την ΕΕ, ο Ερντογάν – Η ώρα της Τουρκίας για τον Τζόνσον
28/12/2020Η ώρα της Τουρκίας ήρθε για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες προχωρά την Τρίτη στην υπογραφή μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Άγκυρα. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη τέτοια συμφωνία που υπογράφει το Λονδίνο, μετά τη νέα εμπορική σχέση που εξασφάλισε με την ΕΕ.
Η συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία ουσιαστικά θα αναπαράγει τους κανόνες που ήδη ισχύουν στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμούν, ωστόσο, ότι σύντομα θα υπάρξει και μια ειδική συμφωνία, η οποία θα επεκτείνει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την Άγκυρα.
Σύμφωνα με την Βρετανίδα υπουργό Εμπορίου, Λιζ Τρας, την Τρίτη θα κλειδώσουν οι ρυθμίσεις των συναλλαγών χωρίς δασμούς, προκειμένου να βοηθηθεί η εμπορική δραστηριότητα ανάμεσα στις δύο χώρες. Κατά την ίδια, η συμφωνία αυτή θα άρει την αβεβαιότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως σε ό,τι αφορά την μεταποιητική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χαλυβουργία.
Έτοιμοι από καιρό Τζόνσον και Ερντογάν
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών ξεπερνά τα 18 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στην τουρκική οικονομία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Λονδίνο εξάγει στην Τουρκία συνολικά το 1/3 των κινητήρων που κατασκευάζονται στη Βρετανία και επανεισάγει το 1/3 των οχημάτων που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Από την πλευρά της, η Άγκυρα εξάγει στο Ηνωμένο Βασίλειο υφάσματα και έτοιμα ρούχα, συνολικής αξίας δύο δισεκατομμυρίων λιρών.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Τζόνσον και ο Ερντογάν είχαν ήδη καταλήξει στην συμφωνία, περίμεναν, ωστόσο, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Είχαν φυσικά ο καθένας τους λόγους του, αφού από τη μια η Βρετανία, αν και δεν ήταν μέλος της απολαμβάνει όλα τα προνόμια που απορρέουν από την συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, ενώ από την άλλη τα τουρκικά προϊόντα διακινούνται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς.
Η συμφωνία της Τρίτης είναι η πέμπτη μεγαλύτερη που έχει διαπραγματευτεί το Λονδίνο με μεμονωμένες χώρες, καθώς έχουν προηγηθεί εκείνες με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία. Το Λονδίνο πάντως, και προφανώς και η Άγκυρα, δεν θέλει να περιοριστεί σε αυτήν. Το δήλωσε άλλωστε ξεκάθαρα η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, τονίζοντας ότι «ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για μια φιλόδοξη, εξατομικευμένη συμφωνία στο μέλλον».
Αγώνας δρόμου στην ΕΕ
Εντωμεταξύ, οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της ΕΕ ενέκριναν την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας από την 1η Ιανουαρίου, ενώ μέχρι το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται και η επίσημη υιοθέτησή της από τις εθνικές κυβερνήσεις. Την αρχή έκανε το Βερολίνο με την αναπληρωτή εκπρόσωπο της κυβέρνησης να προαναγγέλλει ότι το ίδιο θα πράξει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μετά την επίσημη έγκριση των 27, το κείμενο θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της ΕΕ, το αργότερο έως την Πέμπτη, για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έγκριση του οποίου είναι απαραίτητη, μπορεί να οργανώσει μια έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας στα τέλη Φεβρουαρίου για να ψηφίσει το σχετικό κείμενο. Πολλοί ευρωβουλευτές πάντως αναρωτιούνται ήδη, αν θα μπορούσε να παραταθεί και πέρα από τα τέλη Φεβρουαρίου η μεταβατική ισχύς, προκειμένου να αναλύσουν λεπτομερώς το κείμενο της συμφωνίας.
Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί βουλευτές θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συζητήσουν τη συμφωνία. η συζήτηση αυτή πάντως εικάζεται ότι θα είναι μια τυπική διαδικασία και δεν θα μοιάζει σε τίποτα τις προηγούμενες θυελλώδεις συνεδριάσεις για το Brexit. Το Λονδίνο εξάλλου αισθάνεται ήδη αρκετά ελεύθερο και στρέφει το ενδιαφέρον του στην υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού.