ΑΝΑΛΥΣΗ

Μετά το Ριάντ, το Κατάρ εξομαλύνει τις σχέσεις και με το Κάιρο

Μετά το Ριάντ το Κατάρ εξομαλύνει τις σχέσεις και με το Κάιρο, Γιώργος Πρωτόπαπας

Αίγυπτος και Κατάρ συνεχίζουν την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων, γεγονός που έγινε εμφανές και σε επίπεδο κορυφής, με την συνάντηση του πρόεδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του εμίρη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, την πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια, που έγινε στη Σύνοδο της Βαγδάτης.

Η διαδικασία συμφιλίωσης των δύο κρατών άρχισε τον Ιανουάριο με την υπογραφή συμφωνίας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που έγινε στη Σαουδική Αραβία. Η επαναπροσέγγιση Αίγυπτου και Καίρου εντάσσεται μέσα σε ένα περιφερειακό πλαίσιο γεωπολιτικών ισορροπιών που έχει να κάνει με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των διμερών σχέσεων και επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί να τις ενισχύσει και σε στρατηγικό επίπεδο. H αιγυπτιακή προεδρία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η ατζέντα συνομιλιών περιλάμβανε τη σημασία της συνέχισης των διαβουλεύσεων και της προώθησης των σχέσεων καθώς και την ανάληψη αμοιβαίων βημάτων για την επανεκκίνηση  διμερών μηχανισμών συνεργασίας

Ένα θετικό βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση είναι και ο διορισμός νέων πρεσβευτών, σε Ντόχα και Κάιρο, αντίστοιχα, οι οποίοι θα συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων των δυο κρατών. Επισημαίνεται, ότι το Κατάρ διόρισε και πρέσβη στη Σαουδική Αραβία και οι δυο χώρες πρόκειται να δημιουργήσουν ένα συντονιστικό συμβούλιο για την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, από τότε που τις εξομάλυναν.

Ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο κρατών έχει να κάνει με το θέμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ενδέχεται η Αίγυπτος να ζητήσει από τη Ντόχα να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης. Η Αίγυπτος αντιλαμβάνεται την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κατάρ και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με την Τουρκία και το Ιράν για άσκηση επιρροής στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Περιφερειακός ανταγωνισμός

Ιράν και η Τουρκία θεωρούνται σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου καθώς χρησιμοποιούν παραστρατιωτικές ομάδες και ισλαμιστές μαχητές, αντίστοιχα, με στόχο να της προκαλέσουν προβλήματα, ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Καίρου.
Το Κατάρ ενδυνάμωσε τις σχέσεις του με Τουρκία και Ιράν εξαιτίας του αποκλεισμού που του επέβαλαν το 2017 Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος.

Οι σχέσεις της Ντόχας με την Άγκυρα εκτός από την οικονομική συνεργασία επεκτάθηκαν και στη στρατιωτική, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ, φέρνοντας για πρώτη φορά μετά από χρόνια τον τουρκικό στρατό στην Αραβική Χερσόνησο και πολύ κοντά στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας, Εμιράτων και Μπαχρέιν.

Το Ιράν από την πλευρά του, έγινε για το Κατάρ μια σανίδα σωτηρίας την περίοδο του αποκλεισμού από τα κράτη του Κόλπου. Επιπλέον, η Ντόχα αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ιράν προκειμένου να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να δημιουργήσει προβλήματα στην αεροπορική βάση al-Udeid, την μεγαλύτερη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπου φιλοξενεί 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες.

Η Αίγυπτος ανησυχεί και για την αυξανόμενη ιρανική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά στην Υεμένη, καθώς οι σιίτες αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, έχουν παρουσία κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Στενό Μπαμπ Ελ Μαντέμ,  απειλώντας τη ναυσιπλοΐα στη νότια είσοδο της θάλασσας και κατά συνέπεια το Κανάλι του Σουέζ τη ραχοκοκαλιά της αιγυπτιακής οικονομίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι