Μετά τον εμπορικό ήρθε και ο υγειονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Μετά τον εμπορικό ήρθε και ο υγειονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Κορυφή του παγόβουνου, στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, αποδεικνύεται η επίθεση του Τραμπ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον οποίο επισυνάπτει, εκτός από τις καθυστερήσεις και την έλλειψη σαφήνειας στις προειδοποιήσεις του, και μια “κινεζόφιλη” στάση. Ο Ρεπουμπλικάνος δεν έπαψε άλλωστε, από την εκδήλωση της επιδημίας, να κατηγορεί το Πεκίνο ότι αποκρύπτει στοιχεία, ενστερνιζόμενος, κάποιες φορές, ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας.

Τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με τις επικρίσεις στον ΠΟΥ, αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να κατηγορούν την Κίνα ότι κρύβει στοιχεία, ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο και τα σενάρια που θέλουν τον κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια Covid-19, να έχει “κατασκευαστεί” σε κάποιο εργαστήριο.

Ο Τραμπ αμφισβητείται βεβαίως στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος από τους Δημοκρατικούς, αλλά και από κυβερνήτες Πολιτειών και δημάρχους, ότι άργησε να λάβει μέτρα, την ώρα που ο ίδιος “καίγεται” να ανακοινώσει την άρση τους και να επανεκκινήσει την αμερικανική οικονομία. Μια οικονομία που ήταν το “καμάρι” του, αλλά και το μεγάλο επιχείρημά του στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, την ώρα που ο ιός σαρώνει τις ΗΠΑ, δεν έχει απλώς αναρρώσει, αλλά ανακοίνωσε και στοιχεία που δείχνουν σταθεροποίηση στο εξωτερικό εμπόριό της για τον Μάρτιο, ενώ κοντεύει πλέον να γεμίσει τον πλανήτη με μάσκες και άλλα προστατευτικά υλικά. Ό, τι δηλαδή έλλειψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δυσκολεύεται να εξασφαλίσει ο Τραμπ.

Με τη συνταγή του Μάο

Το θέμα της απόκρυψης στοιχείων από την Κίνα, σχετικά με την εξάπλωση του ιού, επανάφερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο οποίος κάλεσε το Πεκίνο να κοινοποιήσει όλα τα δεδομένα που διαθέτει. Η έκκληση του Έσπερ έγινε λίγες ώρες, αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή της αμερικανικής χρηματοδότησης στον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον διεθνή Οργανισμό ότι «διέσπειρε την παραπληροφόρηση της Κίνας». Ο Έσπερ υποστήριξε μάλιστα, ότι το Πεκίνο ακόμη και σήμερα αποκρύπτει την αλήθεια για να συμπληρώσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα, εντείνοντας την πίεση.

Το ίδιο έκανε, άλλωστε, και ο Τραμπ, ο οποίος παραλλήλως με τις ανακοινώσεις του για τον ΠΟΥ, αναφέρθηκε στον απολογισμό που δημοσιοποιεί η Κίνα, αλλά και στα σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο ο SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, να προήλθε «από εργαστήριο» στην πόλη Ουχάν. Την πόλη δηλαδή που ήταν και το επίκεντρο της αρχικής εξάπλωσης της επιδημίας, η οποία εξελίχθηκε σε πανδημία.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του ερευνά όσα καταγγέλονται σε δημοσιεύματα, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε, εάν θέτει το συγκεκριμένο θέμα στις συζητήσεις του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, απάντησε: «Θα ήταν ανάρμοστο αυτή τη στιγμή». Ο Τραμπ θέλει σίγουρα να ρίξει τον Σι Τζινπινγκ στο καναβάτσο, είναι, ωστόσο, προσεκτικός, όσο του επιτρέπει ο παρορμητισμός του, καθώς η κυβέρνησή του, στην παρούσα φάση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα. Κυρίως από την κινεζική βιομηχανία, που του είναι πλέον απαραίτητη για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού. Υλικά για τα οποία υπάρχει απελπιστική ανάγκη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Έτσι, με τρόπο που θα ζήλευε και ο πιο φανατικός μαοϊκός, καταφεύγει στην βασική αρχή του Μάο, πως “όσο υπάρχει χάος, πάμε καλά”. Αν και ο ίδιος δηλώνει ότι η κυβέρνησή του ερευνά το θέμα, ο κορωνοϊός να προέκυψε από ανθρώπινο χέρι και μάλιστα κινέζικο, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Σύμφωνα με τον στρατηγό Μαρκ Μίλι, οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ τείνουν στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και όχι ότι ήταν προϊόν κάποιου εργαστηρίου στην Κίνα. Συμπληρώνει βεβαίως και αυτός ότι δεν υπάρχουν τρόπος να ειπωθεί τίποτα με  απόλυτη βεβαιότητα και ότι η προέλευση του ιού παραμένει μυστήριο.

Το “φιλικό” Fox News και ο “σκληρός” Πομπέο

Το σενάριο που θέλει τον νέο κορωνοϊό “προϊόν κατασκευής” δεν είναι καινούργιο. Ήδη από τον Φεβρουάριο, το κινεζικό κρατικό Ινστιτούτο Ιολογίας, το οποίο εδρεύει στην Ουχάν, είχε διαψεύσει, με κατηγορηματικό τρόπο, δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ο ιός “ξέφυγε” από κάποιο από τα εργαστήριά του. Η αντιπαράθεση, ωστόσο, συνεχίστηκε. Τον Μάρτιο εμφανίστηκαν στην Κίνα, και αλλού, αντίστοιχα δημοσιεύματα που ήθελαν τον νέο κορωνοϊό να είναι «βιολογικό όπλο» που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό. Τα δημοσιεύματα αυτά, τα είχε δαιψεύσει τότε, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς τα «ψευδείς ειδήσεις» και «παραπληροφόρηση».

Το θέμα της εργαστηριακής προέλευσης επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες από το Fox News, ένα από τα λιγοστά (αν όχι το μοναδικό) αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα που έχουν μια θετική στάση στην κυβέρνηση Τραμπ. Το Fox News υποστήριξε, αυτή τη φορά, ότι ο ιός SARS-CoV-2 προήλθε μεν από εργαστήριο της Ουχάν, αλλά δεν αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως “όπλο βιολογικού πολέμου”. Σύμφωνα με το δίκτυο, η έρευνα είχε στόχο να δείξει ότι η  Κίνα μπορεί να εντοπίζει και να καταπολεμά ιούς με τον ίδιο τρόπο, αν όχι και καλύτερα, από τις ΗΠΑ!

Ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν και σε άλλα αμερικανικά μέσα, το Fox News διάλεξε, ωστόσο, και ο Μάικ Πομπέο για να υπενθυμίσει, μετά την συνέντευξη Τραμπ, ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά τροφίμων της Ουχάν και ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από αυτήν. Κατέληξε βεβαίως, επαναλαμβάνοντας ότι «η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τι έχει γίνει». Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διέψευσε και πάλι σήμερα τα σχετικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων, επικαλούμενο (ποιον άλλον) τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έχει αναφέρει επανειλημμένως πως «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο νέος κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο».

Από σήμερα πάντως στην αντιπαράθεση μπήκαν και τα πυρηνικά, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει σε έκθεσή του, ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για μια πιθανή παραβίαση από το Πεκίνο της διεθνούς συμφωνίας που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές. Μια συμφωνία που η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει, χωρίς να την έχουν επικυρώσει, με το Πεκίνο να δηλώνει προσηλωμένο στους όρους της και την Ουάσιγκτον να τηρεί ένα μονομερές μορατόριουμ σε ό,τι αφορά τις δοκιμές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι