ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Μετόχους στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu ψάχνει η Ρωσία – Ενισχύεται η στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία

Μετόχους στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu ψάχνει η Ρωσία

Καθώς η Μόσχα δηλώνει έτοιμη για νέο γύρο συνομιλιών για την Ουκρανία στην Τουρκία, Μόσχα και Άγκυρα ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία στον τομέα της ενέργειας — από το φυσικό αέριο μέχρι την πυρηνική — με σχέδια πώλησης ποσοστού 49% στον σταθμό Akkuyu, αξίας 25 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις Μόσχας-Μπακού δοκιμάζονται με αμοιβαίες ανακλήσεις διπλωματών, καθώς Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία πλησιάζουν σε συμφωνία για τον διάδρομο Zangezur, που θα μπορούσε να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο.

Συγκεκριμένα: Η Ρωσία εξετάζει την πώληση ποσοστού 49% στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu – Ενισχυμένοι οι ενεργειακοί δεσμοί Μόσχας-Άγκυρας, υπό το βλέμμα των ΗΠΑ. Ο Anton Dedusenko, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Akkuyu Nuclear Inc., ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με Τούρκους αλλά και ξένους επενδυτές για την πώληση μετοχών στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό Akkuyu, που αποτελεί το εμβληματικό έργο πυρηνικής συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση ποσοστού έως 49% των μετοχών της, αποτιμώμενου στα 25 δισ. δολάρια.

Ο Dedusenko εκτίμησε ότι, καθώς η πρώτη μονάδα του σταθμού πλησιάζει στην εμπορική λειτουργία, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να αυξηθεί. Υπενθυμίζεται πως κατά το παρελθόν είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο η κοινοπραξία των τουρκικών ομίλων Cengiz Holding Inc., Kolin Construction Tourism Industry Inc. και Kalyon Construction Industry and Trade Inc. να αποκτήσει το ίδιο ποσοστό (49%), ωστόσο οι εταιρείες αυτές αποσύρθηκαν το 2018.

Ο Dedusenko διευκρίνισε ακόμη ότι η πρώτη μονάδα, ισχύος 4,8 GW, βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026. Το έργο, ωστόσο, υπέστη καθυστερήσεις και πιέσεις στη χρηματοδότηση λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που ανάγκασε Άγκυρα και Μόσχα να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως συμφωνίες ανταλλαγής φυσικού αερίου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Dedusenko, «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεταφερθούν χρήματα εδώ, μπορούμε να πληρώσουμε σε ρούβλια ή τουρκικές λίρες· το πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, ορισμένα νομίσματα είναι σήμερα μπλοκαρισμένα για συναλλαγές».

Σημειώνεται συναφώς ότι στις 28 Ιουνίου, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την επίσκεψη στην Τουρκία του Justin Friedman, Senior Advisor στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενεργειακής συνεργασίας. Ο ίδιος ο Friedman είχε δηλώσει περίπου δύο χρόνια πριν ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται για την αγορά μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR).

Την ίδια ημέρα (28/6), αποκλειστική συνέντευξη στο Αναντολού, του Aleksandr Novak Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ρωσίας- αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, με αφορμή τη 19η σύνοδο της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Τουρκίας-Ρωσίας στη Μόσχα. Ο Novak τόνισε ότι η Ρωσία «ανυπομονεί να συνεχίσει τη μακροχρόνια συνεργασία στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου» και ότι «είναι έτοιμη να την επεκτείνει». Εξήρε επίσης τα μεγάλα ενεργειακά έργα που υλοποιούν οι δύο χώρες, τα οποία -όπως είπε- εξυπηρετούν τόσο τις εγχώριες ανάγκες όσο και την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι αγωγοί TurkStream και Blue Stream

Ειδικότερα για τους αγωγούς TurkStream και Blue Stream, υπογράμμισε τον στρατηγικό τους ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, σημειώνοντας ότι ο TurkStream περιλαμβάνει δύο γραμμές, εκ των οποίων η μία τροφοδοτεί την Τουρκία και η άλλη την Ευρώπη. Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, χαρακτήρισε το Akkuyu «εμβληματικό έργο» και δήλωσε ότι η πρώτη μονάδα θα λειτουργήσει εντός ενός έτους, ενώ διεξάγονται ήδη συζητήσεις για πιθανή κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, έργο στο οποίο η Μόσχα «θα χαρεί πολύ να συμμετάσχει». Ο Novak έδωσε έμφαση και στην ανάγκη άρσης των διοικητικών εμποδίων στις εμπορικές και επενδυτικές ροές, παραπέμποντας στον στενό συντονισμό που υπάρχει με τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου Omer Bolat.

Την παραμονή (27/6), ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη για νέο γύρο συνομιλιών για την Ουκρανία στην Τουρκία»

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η παράλληλη έντονη δημοσιότητα που λαμβάνει στα τουρκικά ΜΜΕ η κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν. Όπως μετέδωσε το TRT, οι δύο χώρες προχώρησαν σε αμοιβαίες ανακλήσεις διπλωματών και ανταλλαγές διαβημάτων, μετά τον θάνατο Αζέρων πολιτών υπό κράτηση της ρωσικής αστυνομίας και την απαίτηση της Μόσχας για απελευθέρωση δημοσιογράφων του Sputnik που συνελήφθησαν στο Μπακού. Την ίδια στιγμή, σε μερίδα των τουρκικών κοινωνικών δικτύων αναμεταδίδεται η εκτίμηση του AzeriTimes ότι η Ρωσία επιχειρεί να πιέσει το Αζερμπαϊτζάν – ακόμη και μέσω Ιράν – καθώς η συμφωνία Άγκυρας, Μπακού και Ερεβάν για τον Διάδρομο Zangezur θα μπορούσε να μειώσει την επιρροή της Μόσχας στον Νότιο Καύκασο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx