Μέχρι που φτάνει για την Αθήνα η νόμιμη αυτοάμυνα του Ισραήλ;
08/10/2024Την αφορμή για την αυτή την οδυνηρή, ειδεχθή και πολυαίμακτη φάση του πολέμου στην Μέση Ανατολή, έδωσε στις 7 Οκτωβρίου 2023 η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Πάνοπλοι μαχητές και τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν χωρίς οίκτο 1200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 250 απήχθησαν, όλοι νέοι που παρακολουθούσαν ανέμελοι μια μουσική συναυλία στο Ισραήλ…
Και σήμερα ένα χρόνο μετά έχουμε, μια Λωρίδα της Γάζας πλήρως ισοπεδωμένη από τον ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ συνεχίζει να καταστρέφει και να δολοφονεί αμάχους Παλαιστίνιους και ήδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 40 χιλιάδες. Υπάρχουν και περισσότεροι από 100 όμηροι ισραηλινοί που κρατά η Χαμάς, άγνωστο σε ποια υπόγεια τούνελ ή που άλλου, ενώ είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς είναι ακόμη ζωντανοί…
Και το χειρότερο, το Ισραήλ πολεμά και τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και απειλεί το Ιράν με ανείπωτο πόνο, ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στα πρόθυρα ενός γενικευμένου και ολοκληρωτικού πολέμου στην Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην χτεσινή επέτειο ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την χαρακτήρισε ως «μια στιγμή της ιστορίας πραγματικά μαύρη». Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι «Έφερε πάρα πολύ πίσω τις ιστορικές προσπάθειες που έχουν γίνει για την εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή και για την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους, που πάντοτε αποτελεί το τέλος αυτής της διαδρομής».
Στα σημείο αυτό να παρατηρήσουμε ότι αν είχε λυθεί το Παλαιστινιακό, με πολιτικά και διπλωματικά μέσα – δηλαδή ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με την ρητή δέσμευση και εγγύηση διεθνούς δύναμης ότι η ασφάλεια των πολιτών, Ισραηλινών, Παλαιστινίων και Λιβανέζων είναι αδιαπραγμάτευτη και ιερό δικαίωμα – αν είχε γίνει αυτό, τότε, όλα τα σημερινά τραγικά, ανασφαλή και επικίνδυνα θα είχαν αποφευχθεί.
Το Παλαιστινιακό
Ποιος ευθύνεται για την μη επίλυση του Παλαιστινιακού; Είναι πολλοί και όχι μόνο ο Νετανιάχου… Μεταξύ αυτών και οι διεθνείς οργανισμοί, ο ΟΗΕ, αλλά και οι ΗΠΑ, το πανίσχυρο αμερικανο-εβραϊκό λόμπι, και η ΕΕ και η συλλογική Δύση γενικότερα. «Αναγνωρίζουμε», είπε ο Γεραπετρίτης, «το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του Ισραήλ στην ασφάλειά τους. Αυτή είναι μέχρι και σήμερα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Αλλά, από την εξέλιξη όμως των γεγονότων, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που επικαλείται το Ισραήλ και συμφωνούν οι σύμμαχοί του, απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηρίζεται, ως συμβατό με το διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο του πολέμου, ούτε καν με τις Συμβάσεις της Γενεύης που εμπεριέχουν κανόνες που ισχύουν κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων και αποσκοπούν στην προστασία των ανθρώπων που δεν εμπλέκονται στις εχθροπραξίες, τους αμάχους, τα βρέφη, τους γέροντες, τις γυναίκες, τους αρρώστους. Υπάρχουν όρια, κανόνες και προϋποθέσεις και στην αυτοάμυνα των κρατών, που προσδιορίζονται από το διεθνές δίκαιο, που το Ισραήλ παραβιάζει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν…
Έμμεση εμπλοκή της Ελλάδας
«Το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Η Ελλάδα» λέει ο Γεραπετρίτης, «θα τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Action 24”.
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από μια ισχυρή στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ και μία ακόμη πιο ισχυρή με τις ΗΠΑ. Επίσης, ελληνικό πολεμικό πλοίο, μια φρεγάτα είναι με πολεμική αποστολή επιτήρησης και αποκλεισμού στον κόλπο του Άντεν. Στην Ερυθρά Θάλασσα, συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη “ΑΣΠΙΔΕΣ”, που διασφαλίζει την διεθνή ναυσιπλοΐα, τα εμπορικά πλοία, από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης που επιτίθενται με πύραυλους και drones σε εμπορικά πλοία ισραηλινών συμφερόντων ή συμμάχων του Ισραήλ. Δηλαδή υπάρχει, έμμεση έστω, ελληνική εμπλοκή, στην εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή.
Και η αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο», ασφαλώς χρήζει περεταίρω διευκρινίσεων, αλλά και μια πιο προσεχτική μελέτη στις διμερείς αμυντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με ΗΠΑ και Ισραήλ.