Μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν – Το εκλογικό θρίλερ της Νεβάδα

Σύνταξη SLpress.gr
5810

Με σχεδόν όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ να δίνουν νίκη του Τζο Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν, ανοίγει για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο. Με το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν στην τσέπη, τη δεύτερη και την τρίτη πολιτεία που απέσπασε από τον Τραμπ μετά την Αριζόνα, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει ως εδώ 264 εκλέκτορες. Αν κερδίσει στη Νεβάδα (6), φθάνει τον μαγικό αριθμό 270 και θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν προηγείται στη Νεβάδα μόλις με ποσοστό 0,6%!

Το Ουισκόνσιν, Πολιτεία κλειδί που αναδεικνύει δέκα μεγάλους εκλέκτορες, πέρασε τελικά στα χέρια του Μπάιντεν, όπως αναφέρουν τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους το  πρακτορείο Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Αυτή η αγροτική Πολιτεία, την οποία είχε κερδίσει ο  Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν ανάμεσα στις έξι κρίσιμες, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθόριζε τον νικητή των εκλογών. Τραμπ και Μπάιντεν έδιναν για ώρες μάχη στήθος με στήθος στη συγκεκριμένη Πολιτεία. Μάλιστα όταν η καταμέτρηση των ψήφων ήταν στο 97% το προβάδισμα του Μπάιντεν ήταν οριακό, με 49,5% έναντι 48,8% του Τραμπ.

Το Ουισκόνσιν ήταν μαζί με το Μίσιγκαν και τη Νεβάδα οι τρεις από τις έξι αμφίρροπες Πολιτείες, στις οποίες ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κυνηγούσε τη νίκη για να πετύχει την εκλογή του. Οι δέκα εκλέκτορες του Ουισκόνσιν, μαζί με τους 16 του Μίσιγκαν και τους έξι της Νεβάδας θα εξασφάλιζαν τους 32 εκλέκτορες που χρειαζόταν ο Μπάιντεν για να φτάσει στους 270 εκλέκτορες, που θα τον αναδείκνυαν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στο μήνυμά του προς τους Αμερικανούς ο Μπάιντεν είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα αποτέλεσμα και για αυτό δεν στέλνει μήνυμα ως νικητής. Εμφανίστηκε, ωστόσο πεπεισμένος ότι με την ολοκλήρωση της καταμέτρηση θα είναι ο νικητής των εκλογών. «Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά να αναφέρω πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές» είπε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε πρίν από λίγο ότι με βάση τις προβλέψεις του στις 23.40 απόψε (ώρα Ελλάδας) ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει 214 μεγάλους εκλέκτορες και ο Τζο Μπάιντεν 264. Για να εκλεγεί πρόεδρος ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται ότι κερδίζει οριακά και στη Νεβάδα, ενώ, όπως μετέδωσε το CNN κερδίζει στο Μίσιγκαν, εξασφαλίζοντας τους 16 εκλέκτορες. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και ο Ντόναλντ Τραμπ 48,6%. Στην Πολιτεία αυτή όμως, το επιτελείο του Τραμπ έχει καταθέσει ήδη μήνυση.

Αρχικά, το επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στα δικαστήρια στο Ουισκόνσιν, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων). Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν  επανακαταμέτρηση. Το Ουισκόνσιν είναι η δεύτερη Πολιτεία-κλειδί που χάνει ο Τραμπ, μετά την Αριζόνα.

Βροχή από μηνύσεις ο Τραμπ 

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέθεσαν μήνυση και στο Μίσιγκαν, με την οποία ζητούν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων και να μπορέσουν να ελέγξουν «τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ οι ίδιοι δεν είχαν ουσιαστική πρόσβαση», όπως ανέφεραν. Παρόμοιο είναι και το αίτημα τους και στην Πενσυλβάνια, όπου προσέφυγαν επίσης στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να σταματήσει «προσωρινά» η καταμέτρηση των ψήφων, μέχρι να υπάρξει «ουσιαστική διαφάνεια», όπως λένε. Κατηγορούν μάλιστα τους Δημοκρατικούς αξιωματούχους ότι «κρύβουν» τη διαδικασία από τους Ρεπουμπλικάνους παρατηρητές και απειλούν με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Την είδηση μετέδωσε το CNN, ενημερώνοντας ότι η καμπάνια του Αμερικανού Προέδρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως κατέθεσε μήνυση στο Μίσιγκαν. Με την μήνυση ζητά να σταματήσει την καταμέτρηση μέχρι να δοθεί «ουσιώδης πρόσβαση», ώστε να υπάρχει επιτήρηση στο άνοιγμα των καλπών και στην διαδικασία καταμέτρησης. Η καμπάνια του Τραμπ ενημερώνει πως κατατέθηκε μήνυση και για την Πενσυλβάνια, με στόχο να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων! "Άσχημα πράγματα συμβαίνουν στην Πενσυλβάνια" είπε ένας από τους επικεφαλής της καμπάνιας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σχεδιο υπονόμευσης των ψήφων υπέρ του Τραμπ.

Ο Τραμπ κερδίζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Fox News και της New York Times, τον τελευταίο μεγάλο εκλέκτορα που είχε απομείνει στην Πολιτεία του Μέιν και πλέον συγκεντρώνει 214 εκλέκτορες από τους 270 που χρειάζεται για να επανεκλεγεί. Την ίδια ώρα, ο Μπάιντεν προηγείται με 248 εκλέκτορες, ενώ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οριστικά αποτελέσματα στις Πολιτείες-κλειδιά, όπως το Μίσιγκαν, την Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια.

Ταυτόχρονα το κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης εντείνει τους φόβους για κοινωνικές αναταραχές, καθώς ήδη σημειώθηκε διαδήλωση οπαδών του Τραμπ έξω από εκλογικό κέντρο στην Αριζόνα, με συνθήματα για "εκλογική νοθεία", ορισμένοι μάλιστα ήταν και ένοπλοι. Στις Πολιτείες που επιτρέπεται η οπλοκατοχή, η νομοθεσία δεν απαγορεύει τις διαδηλώσεις ενόπλων, ένα "δικαίωμα" που ήδη άρχισαν να χρησιμοποιούν όμως και οι σκληροί πολέμιοι του Τραμπ.

Φοβούμενοι από τι κλίμα έντασης. οι διοικήσεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας (AFL-CIO), της Εθνικής Ένωσης Ευαγγελικών, αλλά και του Εθνικού Δικτύου Αφροαμερικανών Κληρικών ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι η βία, ο εκφοβισμός, αλλά και άλλες τακτικές αποδυναμώνουν τις ΗΠΑ.

Καρφιά από τον ΟΑΣΕ

Οι παραπάνω φορείς παρότρυναν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, τα ΜΜΕ, αλλά και όλους τους Αμερικανούς, να δώσουν το κατάλληλο χρονικό περιθώριο για την καταμέτρηση όλων των έγκυρων ψηφοδελτίων για τις χθεσινές προεδρικές εκλογές.

Εντωμεταξύ, οι διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επέκριναν με δριμύτητα τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί νοθείας, χαρακτηρίζοντάς τους «αβάσιμους». Οι ίδιοι τόνισαν ότι  αυτές οι δηλώσεις «αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Κανείς, κανένας πολιτικός, κανένας αιρετός, δεν θα έπρεπε να περιορίζει το δικαίωμα ψήφου των πολιτών» ανέφερε ο Γερμανός βουλευτής Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ, ο οποίος είναι ο συντονιστής των διεθνών παρατηρητών σε αυτές τις εκλογές. «Έπειτα από μια τόσο τεταμένη προεκλογική εκστρατεία, το να διασφαλίσουν ότι κάθε ψήφος θα μετρηθεί, είναι θεμελιώδης υποχρέωση για όλους τους βραχίονες της κυβέρνησης» πρόσθεσε ο Γερμανός βουλευτής.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.