Μια εσωτερική ματιά στα τεκταινόμενα στην Αμερική
24/07/2024To κείμενο που ακολουθεί δίνει μία εικόνα της Αμερικής, της χώρας που “πετάει από το λεωφορείο” τον τίμιο και καλόκαρδο Μπάιντεν, όπως πετάει και τον καταδικασμένο για διαφθορά Ρόμπερτ Μενέντεζ (στην Ελλάδα τον αγιοποίησαν λόγω των φιλελληνικών θέσεων του). Κι αυτό που λέγεται για σφιχταγκαλιασμένη σχέση χρήματος-πολιτικής είναι γεγονός, στην Αμερική όλοι δίνουν λεφτά σε όλους.
Ο Τραμπ είχε δώσει στο παρελθόν χρήματα στην εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις. Ήδη, βγήκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία της επιταγής εκείνης, με την γνωστή υπογραφή του, που είναι σαν κεραυνοί στη σειρά. Τα γρήγορα πιστόλια αντικαταστάθηκαν από τα χρήματα και τις επιταγές. Η Αμερική είναι ακόμα μία περιορισμένη Άγρια Δύση (America is still a limited Far West!). Σαφώς έχουν υπάρξει και αναλαμπές με υψηλά ιδανικά, κι αυτές είναι που κάπως σώζουν την κατάσταση στην πολιτική και όχι μόνο.
Έχουν συντρέξει πάρα πολλοί λόγοι που υποχρέωσαν τον Μπάιντεν να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του. Είναι πλέον 81χρονών, αλλά κάτι που έπαιξε πιστεύω καταλυτικό ρόλο ήταν η τηλεμαχία με τον Tράμπ. Ήταν καταστροφική, δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τη σκέψη του, δεν μπορούσε να εκφράσει πολιτικό λόγο. Δεν μπορούσε να κάνει την Αμερική να δει γιατί πρέπει τελικά να είναι ο επόμενος πρόεδρος και γιατί πρέπει να είναι εκείνος ο υποψήφιος των Δημοκρατικών που θα μπορούσε να νικήσει τον Τράμπ.
Με το που τελείωσε το debate βγήκαν τα μαχαίρια, κυρίως από σημαντικές φυσιογνωμίες μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, όπως ο Ομπάμα (έχει μεγάλη επιρροή) η Πελόζι και ο Τσάκ Σούμερ από τη Νέα Υόρκη, που είναι παντοδύναμος γιατί ελέγχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτοί οι τρεις, εφόσον είδαν ότι τελικά ο Μπάιντεν δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και θα κατατροπωθούν οι Δημοκρατικοί, κίνησαν τις παρασκηνιακές διαδικασίες, έτσι ώστε κάποια στιγμή να αναγκαστεί να αποχωρήσει, όπως και έγινε.
Ποιος θα πάρει το χρίσμα
Ο ίδιος ο Μπάιντεν δεν ήθελε να αποχωρήσει και η οικογένειά του τον συμβούλευε πως θα πρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Αλλά κάτι που έπαιξε πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, είναι ότι οι μεγαλύτεροι δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος άρχισαν να αποσύρουν την υποστήριξή τους και να ζητάνε πίσω τα λεφτά που είχαν δώσει, όπως και μία δημοσκόπηση που έγινε λίγο πριν την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ και έδειχνε τον Μπάιντεν να υπολείπεται μερικών μονάδων.
Συγκεκριμένα, έδινε στον Τραμπ 45% πιθανότητα νίκης και στον Μπάιντεν 43%, ενώ, αν ήταν η Χάρις υποψήφια των Δημοκρατικών αντί του Mπάιντεν, θα έπαιρνε 47% ο Τραμπ και 45% αυτή. Η Χάρις έπαιρνε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μπάιντεν, επειδή ήταν κατά πολύ νεότερή του. Την ίδια στιγμή, συνεχιζόταν τότε η πίεση προς αυτόν να αποσυρθεί από ένα μεγάλο κομμάτι των Δημοκρατικών. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι μία μεγάλη παράταξη, με πολύ μεγάλες αντιθέσεις και με πολύ ισχυρές ομάδες στις τάξεις του. Πολλά ισχυρά ονόματα έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στην αντιπρόεδρο, δίνοντάς της ένα πάρα πολύ μεγάλο προβάδισμα.
Ο μόνος μέχρι τώρα που έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να θέσει υποψηφιότητα και δεν είναι καν μέλος του κόμματος, είναι ο γερουσιαστής Μάτσιν που δεν πιστεύω ότι έχει πιθανότητες. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δύο οδούς να πάρει: Η μία είναι να πάει το ζήτημα στην κομματική επετηρίδα, όπου η Χάρις έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Η άλλη οδός είναι ο Τζωρτζ Κλούνεϊ ή η Μισέλ Ομπάμα, που δεν νομίζω ότι θα γίνει αυτό, γιατί έχουμε μόλις 106 μέρες μέχρι τις εκλογές. Πιστεύω πως το χρίσμα θα το πάρει η Χάρις και θα παίξουν κάποια άλλα ονόματα για το ποιος θα είναι υποψήφιος Αντιπρόεδρος με τους Δημοκρατικούς.
Η απόπειρα κατά Τραμπ
Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ ήταν ένα τρομερό γεγονός. Ευτυχώς που δεν τον σκότωσε η σφαίρα, γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει που μπορεί να κατέληγε η Αμερική την επόμενη μέρα. Οι οπαδοί του λένε ότι ήταν μήνυμα από τον Θεό που γύρισε το κεφάλι και η σφαίρα τον χτύπησε στο αυτί και επέζησε και μάλιστα σηκώθηκε και με γροθιές στον αέρα και αίματα στο πρόσωπο, έχοντας και τη σημαία από πίσω να κυματίζει.
Αυτές οι εικόνες έχουν συγκλονίσει την Αμερική και έχουν κάνει ήδη τη μεγάλη διαφορά. Σε κάποια δημοσκόπηση πέρασε μπροστά και 5 μονάδες. Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι παρενέργειες από την υπόθεση, καθώς η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας υπέβαλε τελικώς την παραίτηση της.
Το κλίμα πλέον είναι υπέρ του Τραμπ. Ήταν η απόπειρα δολοφονίας, διάλεξε και τον σωστό ως υποψήφιο Αντιπρόεδρο, τον Τζει Ντι Βανς, νέο σε ηλικία μα καθόλου νέο σε ιδέες, ήταν ότι πήγαινε καλά και στις δημοσκοπήσεις ήδη… Επομένως, για τον Τραμπ και τους Ρεμπουμπλικάνους, τα πράγματα πάνε αρκετά καλά στις τελευταίες ημέρες. Άρα, το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να κάνει μια γρήγορη επανεκκίνηση κι αυτός είναι κι ένας λόγος που μάλλον καταλήγουν στην Χάρις.
Το ιδεολογικοπολιτικό διακύβευμα
Δυστυχώς ή ευτυχώς και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι συντηρητικά. Οι Δημοκρατικοί δεν είναι το προοδευτικό κόμμα που ήταν πριν από 30 χρόνια. Διαφέρουν μόνο σε κάποια ζητήματα, όπως την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, τις υποδομές κλπ. Ο Αμερικανός θα σκεφτεί με βάση το πορτοφόλι του, στο τι θα ψηφίσει στις εκλογές.
Η Αμερική είναι μία πολύ ισχυρή χώρα και κοιτά τα συμφέροντά της. Ο Μπάιντεν, τα τελευταία χρόνια κρατούσε κάπως τα προσχήματα, δηλαδή προσπαθούσε να υποστηρίξει κάποιες ελληνικές θέσεις. Ό,τι και να γίνει, το υπουργείο Εξωτερικών χαράζει μια στρατηγική. Υπάρχουν βελτιώσεις που μπορεί να κάνει ο εκάστοτε πρόεδρος. Ίσως, ένας Δημοκρατικός Πρόεδρος να οδηγούσε σε καλύτερες εξελίξεις για την Ελλάδα σε σχέση με τον Τραμπ, ο οποίος έχει ειδικές επιχειρηματικές σχέσεις με την Τουρκία. Πιστεύω πως για τα ελληνικά συμφέροντα θα ήταν καλύτερα να εκλεγεί Δημοκρατικός. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να γίνει ισχυρή από μόνη της κι όχι να είναι ο κομπάρσος της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο εσωτερικό της Αμερικής, ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε και η οικονομία βελτιώθηκε σε κάποιο βαθμό. Έχει επίσης κάνει σημαντικά πράγματα για το περιβάλλον. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη συντήρηση των υποδομών (γέφυρες, δρόμοι κλπ). Κατά κάποιο τρόπο, η δύναμη του Μπάιντεν μειώθηκε, επειδή πλήρωσε για όσα έγιναν στο εξωτερικό: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, με τα όσα ακολούθησαν εκ μέρους του Ισραήλ.