Μια τρύπα στο νερό η καθυστέρηση του Ερντογάν για lockdown
12/04/2020Πανικό στους κατοίκους, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης του Ερντογάν να επιβάλει αιφνιδιαστικά καθολική διήμερη απαγόρευση στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και δεκάδες άλλες πόλεις. Την ίδια ώρα η εξάπλωση της επιδημίας στην Τουρκία είναι ραγδαία και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους χίλιους.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά τα κρούσματα ανέρχονται στα 52.167, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 1.101 θάνατοι. Μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5.138 νέα κρούσματα και επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 95 ανθρώπων, ανάμεσά τους μια ηλικιωμένη ομογενής, η οποία ζούσε μόνη της στην Κωνσταντινούπολη και είχε νοσηλευθεί αρχικά σε ιδιωτική κλινική για ορθοπεδικό πρόβλημα.
Η Τουρκία ακολουθεί ένα ερμαφρόδιτο μοντέλο, ανάμεσα στην κοινωνική απόσταση και τα μαζικά τεστ (περίπου 340.000 μέχρι σήμερα), καθώς ο Ερντογάν είχε από την αρχή ταχθεί κατά της καθολικής καραντίνας και του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται επίσης ότι έκρυβε στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση του ιού, αφού για πολύ καιρό δεν είχε ανακοινώσει κρούσματα και απέδιδε το “γεγονός” στο δυνατό οθωμανικό dna. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Τουρκία συνορεύει με το Ιράν (τη μεγαλύτερη εστία στη Μέση Ανατολή), ενώ παραλλήλως φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Τους έβγαλε στο δρόμο
Την Παρασκευή, χωρίς καμία προειδοποίηση, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας θα επιβληθεί καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, για δύο ημέρες, σε 31 μεγάλες πόλεις της χώρας. Καθώς η επιδημία καλπάζει, η κυβέρνηση του Ερντογάν, μετά από προτροπή της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, πήρε αυτήν την απόφαση με σκοπό να αντιμετωπίσει την εξάπλωση, κρατώντας τον κόσμο στα σπίτια του.
Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν εντελώς διαφορετικό, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να προμηθευτούν τα απαραίτητα, μέσα στις λίγες ώρες που απέμεναν πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Έτσι όμως, επικράτησε ένας πρωτοφανής πανικός, με σκηνές έντασης ανάμεσα σε πολίτες, οι οποίοι στριμώχτηκαν σε ουρές, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. Στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κυρίως, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος, αφού πολλοί κάτοικοι βγήκαν με τα αυτοκίνητά τους για να κάνουν τις αγορές τους.
Η προχειρότητα ήταν τόσο μεγάλη, που στην αρχική εγκύκλιό προς τις Νομαρχίες το υπουργείο Εσωτερικών δεν ανέφερε καμία εξαίρεση. Αυτό έγινε αρκετή ώρα μετά, με άλλη ανακοίνωση, η οποία διευκρίνιζε ότι τα αρτοποιεία, τα φαρμακεία, οι εταιρείες διανομής, ορισμένα πρατήρια καυσίμων και τα κέντρα προστασίας κατοικίδιων θα παραμείνουν ανοιχτά.
Οργή Ιμάμογλου
Το κακό, ωστόσο, είχε γίνει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέσπασε ένα κύμα διαμαρτυρίας για την αιφνιδιαστική απόφαση που προκάλεσε μεγάλο πανικό στον πληθυσμό. Έντονη ήταν όμως και η αντίδραση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος επέκρινε σφόδρα την τουρκική κυβέρνηση για την απροειδοποίητη επιβολή καθολικής απαγόρευσης.
Ο Ιμάμογλου, την εκλογή του οποίου ο Ερντογάν προσπάθησε να αποτρέψει ακόμη και με την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας, κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε κάνει καμία προειδοποίηση προς τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης για τα επικείμενα σχέδιά της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, εξαιτίας του αιφνιδιαστικού χαρακτήρα της απόφασης, ο Δήμος δεν γνωρίσει ούτε «ποιες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχει αύριο στην Κωνσταντινούπολη».
Η τουρκική κυβέρνηση πήρε μέτρα με καθυστέρηση, τα οποία κλιμακώνει καθημερινά την τελευταία εβδομάδα, καθώς από τις 4 Απριλίου ανακοινώνονται περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Η αντιπολίτευση όμως, όπως και η ιατρική κοινότητα ζητούσαν να επιβληθεί γενική καραντίνα. Ένα μέτρο που ο Ερντογάν δεν το ήθελε με τίποτα και η κυβέρνηση το απέρριπτε για να μην παραλύσει η ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας.
Καρφιά και από τον Μπαμπατζάν
Έντονα επικριτικός στην κυβέρνηση για τα μέτρα ανάσχεσης της επιδημίας, αλλά και στον Ερντογάν για το πακέτο στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε στα μέσα Μαρτίου, ήταν όμως και ο Αλί Μπαμπατζάν. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν και νυν αρχηγός του νεοσύστατου κόμματος ΝΤΕΒΑ υποστήριξε ότι τα οικονομικά μέτρα, ύψους 100 δισ. τουρκικών λιρών (15,4 δισ. δολαρίων), δεν διασφαλίζουν τους περίπου εννέα εκατομμύρια Τούρκους πολίτες που εργάζονται σε αδήλωτη εργασία. Αναρωτήθηκε πως αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι από τα 55 εκατομμύρια των Τούρκων που δεν είναι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι του Δημοσίου, θα μείνουν στα σπίτια τους, όταν δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ψωμί.
Ο Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα πιεσμένος τις τελευταίες ημέρες από την κατάσταση της οικονομίας και, όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση σχεδίαζε να καταθέσει στις αρχές τις εβδομάδας ένα νέο νομοσχέδιο που θα απαγορεύει προσωρινά τις απολύσεις. Παραλλήλως, πάντα με στόχο την ανάσχεση του επερχόμενου κύματος ανεργίας, ετοιμαζόταν και η έκδοση ενός διατάγματος για την οικονομική στήριξη των μικρών κυρίως επιχειρήσεων.
Πιέσεις δεχόταν όμως ο Τούρκος πρόεδρος και από την εξάπλωση της επιδημίας, οι οποίες τον ωθούσαν σε αυτό που δεν ήθελε να παραδεχθεί. Στην αναγκαιότητα δηλαδή της λήψης νέων σκληρότερων περιοριστικών μέτρων, τα οποία οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η αντιπολίτευση μάλιστα έκρινε ότι οι καθυστερήσεις του Ερντογάν σε ό,τι αφορά την επιβολή γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ήταν απλώς «χαμένος χρόνος».