Ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ζητήσει η Φινλανδία – Η πρώτη ρωσική αντίδραση
12/05/2022Με κοινή τους ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν τόνισαν ότι η Φινλανδία θα πρέπει το συντομότερο να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο NATO. Η χώρα είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην πάγια πολιτική ουδετερότητας της, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία. «Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους. «Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.
Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό και στενό συνεργάτη του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προειδοποίησε εκ νέου με το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου, λέγοντας πως «αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους», ενώ κάλεσε την Δύση «μην λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους και να μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας».
«Η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτελεί σίγουρα απειλή για τη Ρωσία και η επέκταση της συμμαχίας δεν θα κάνει την Ευρώπη ή τον κόσμο πιο σταθερό», δήλωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «τα βήματα της Φινλανδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι λυπηρά και αποτελούν λόγο για συμμετρική απάντηση».
Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και οι δυο τους μοιράζονται επίσης ένα δύσκολο ιστορικό παρελθόν, είχε παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα δει ως εχθρική κίνηση την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, μήνυμα προς τη Μόσχα να μην επεκτείνει τον πόλεμο που άρχισε στην Ουκρανία σε άλλες χώρες, έστειλε η Ουάσιγκτον δια του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος τόνισε ότι «αν η Ρωσία αποφασίσει να επιτεθεί σε οποιοδήποτε έθνος κι αυτό είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλάζει το παιχνίδι. Το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα απαντούσε».
«Η άποψή μου είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να τα βάλει με το ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν 1,9 εκατομμύρια στρατιωτικές δυνάμεις, που διαθέτει η Συμμαχία αυτή θα είναι μια μάχη που ο Ρώσος πρόεδρος δεν θέλει πραγματικά να έχει» δήλωσε ο Όστιν σε ακρόαση στο Κογκρέσο, για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και το νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας που αποφάσισε η Ουάσιγκτον. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις των επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για πιθανή επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, στην Υπερδνειστερία.
Τα μηνύματα των Ευρωπαίων
Και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που βρίσκεται στο Τόκιο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για συνομιλίες με την ιαπωνική κυβέρνηση για την συνεργασία ΕΕ-Ιαπωνίας, επέκρινε το Κρεμλίνο λέγοντας ότι «η Ρωσία συνιστά πλέον την πιο άμεση απειλή για τη διεθνή τάξη», ενώ αναφέρθηκε και στη στάση της Κίνας τονίζοντας: «Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί».
President @vonderleyen will participate on Thursday in the 28th EU-Japan Summit in Tokyo.
Japan is the EU’s closest strategic partner in the Indo-Pacific region. Here is the state of our current relations at a glance ↓
— European Commission (@EU_Commission) May 10, 2022
Στην Ουάσιγκτον, όπου είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως «η απαίτηση της Μόσχας να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια δε θα οδηγήσει σε διακοπή του ευρωπαϊκού εφοδιασμού», σημειώνοντας πως μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμή σε ρούβλια.
Αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το αίτημα ενδέχεται να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μια «γκρίζα ζώνη», αναφέροντας συγκεκριμένα πως «στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom».
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «οι ΗΠΑ και η Ρωσία να έχουν συνομιλίες για να προσπαθήσουν να βάλουν ένα τέλος στις μάχες στην Ουκρανία». Πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπάιντεν αναγνώρισαν ότι ο δρόμος προς την ειρήνη είναι πολύ περίπλοκος, αλλά είπε ότι όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να βρουν μια λύση.
«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες, αλλά πριν φτάσουμε ακόμη σε αυτό το σημείο, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια και είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουν όλοι οι σύμμαχοι, ιδιαίτερα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για να καθίσουν σε ένα τραπέζι», επισήμανε ο Ντράγκι.
Μάχες στο Ντονμπάς
Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο βιομηχανικό συγκρότητα Azovstal της Μαριούπολης, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα.
Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές δυνάμεις στη Μαριούπολη.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, την Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Azovstal. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο εργοστάσιο.
#Ukraine has offered #Russia to exchange wounded Ukrainian soldiers who are on the territory of the #Azovstal plant in Mariupol for captured Russian soldiers "according to the standard rules for exchange of prisoners of war",said Deputy Prime Minister of Ukraine Irina Vereshchuk. pic.twitter.com/MQnNTi1TuH
— NEXTA (@nexta_tv) May 11, 2022
Το ουκρανικό επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν προσπάθεια ανακατάληψης των πόλεων και των χωριών γύρω από το Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά της χώρας, πάνω από την περιφέρεια του Ντονμπάς.
Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε χθες διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δυο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. «Ενόψει της διαγραφόμενης καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τους περισσότερους πολίτες στην Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τον Ερυθρό Σταυρό να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχεία και ασφαλή απομάκρυνση όλων των αμάχων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο υποστράτηγος Μιζίντσεφ τόνισε πως τα ουκρανικά στρατεύματα, οχυρωμένα στην Κραματόρσκ και στη Σλοβιάνσκ, χρησιμοποιούν τους άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. Ο Ρώσος αξιωματικός υποστήριξε ακόμη ότι στις δύο πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται κάπου 90.000 άμαχοι. Οι δύο πόλεις θεωρούνται κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου καθώς βρίσκονται στις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων.