Μήπως έφτασε η ώρα να τα σπάσει το NATO με την Τουρκία;

Ιράν, Λιβύη, Συρία, στην ατζέντα των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στη Ρωσία και η εντυπωσιακή υποδοχή που του επιφύλαξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκανε και το αδιανόητο να πάει στο χώρο του αεροδρομίου, όπου βρισκόταν το τουρκικό προεδρικό αεροπλάνο, για να αποχαιρετήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, εκλαμβάνεται στην αμερικανική πρωτεύουσα, ως η τελευταία πράξη του δράματος των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος δείχνει με όλους τους τρόπους ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του.

Εικάζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αγορά και άλλων οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Ο ισλαμιστής ηγέτης ήταν προκλητικότατος έναντι της Αμερικής και οι αρμόδιοι διπλωμάτες που παρακολούθησαν την επίσκεψη στην στρατιωτική έκθεση και ανέλυσαν ακόμα και τις αντιδράσεις των δύο ηγετών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σχέση του Ερντογάν και του Πούτιν είναι ισχυρότατη και ούτε η επίθεση της ρωσικής αεροπορίας στα αυτοκίνητα της τουρκικής αποστολής στη Συρία, την διατάραξε.

Αντίθετα άφησαν αμέσως πίσω τους το δυσάρεστο γεγονός, διότι προέχει η προστασία της «μεγάλης εικόνας»: Ως γνωστό, τον πρώτο ρόλο έχει πια η στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σε σημείο που τέθηκε ένα σοβαρό ζήτημα ενώπιον των διπλωματών, που εκπονούν την πολιτική απέναντι στην Τουρκία: Έφτασε η ώρα για να παγώσει, σε πρώτη φάση, η σχέση της κατοχικής δύναμης με το ΝΑΤΟ και σε δεύτερη να αποκοπούν οι δεσμοί;

Πρόκειται για μία συζήτηση, κατά την οποία οι υπέρ και οι κατά θα κονταροχτυπηθούν στον υπερθετικό βαθμό. Μόνο που οι υποστηρικτές της Τουρκίας όλο και περισσότερο μειώνονται, και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες. Η ίδια η Τουρκία θεωρεί και το υπογραμμίζει ότι η στρατηγική της σχέση με τη Ρωσία την καθιστά πιο σημαντική για τη Δυτική Συμμαχία.

Όμως, όντως έτσι έχουν τα πράγματα; Διότι η τουρκική αυτή θέση βρίσκεται απέναντι στην καρδιά της πολιτικής του ΝΑΤΟ: ότι η Ρωσία είναι ο μεγάλος εχθρός και η Συμμαχία υπάρχει για να την αντιμετωπίσει. Άρα, η Τουρκία είναι ένα μέλος του ΝΑΤΟ που έχει συμμαχική σχέση με τον βασικό εχθρό του. Αυτά συμβαίνουν μόνο στη λεγόμενη «εποχή Τραμπ», ενός επιχειρηματία-πολιτικού που μέρα με τη μέρα καθίσταται επικίνδυνος για την πατρίδα του. Εάν οι Δυτικοί δεν τηρήσουν τους κανόνες του ΝΑΤΟ…

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx