Μοχάμεντ Νταχλάν: Ο Παλαιστίνιος που έχει επικηρυχθεί από τον Ερντογάν

Μοχάμεντ Νταχλάν: Ο Παλαιστίνιος που έχει επικηρυχθεί από τον Ερντογάν, Γιώργος Λυκοκάπης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν “αγαπά” όλους τους Παλαιστινίους, εκτός από έναν, που κινεί “γη και ουρανό” για να συλλάβει. Αναφερόμαστε στον Μοχάμεντ Νταχλάν, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Φατάχ, συμπολεμιστή του Γιασέρ Αραφάτ και πλέον σφοδρό επικριτή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Από τον περασμένο Αύγουστο, οι τούρκικες αρχές έχουν επικηρύξει τον Νταχλάν με το ποσό των 700.000 δολαρίων, για μία σειρά από, “μυθιστορηματικές” κατά τον ίδιο, κατηγορίες. Η Άγκυρα κατηγορεί τον Νταχλάν (μεταξύ άλλων) για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, για την εμπλοκή του στην δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ακόμα και για την συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016!

Μοιάζει παράδοξο να θέλει ο Ερντογάν “το κεφάλι επί πίνακι” ενός Παλαιστίνιου αξιωματούχου, που έχει κατηγορηθεί για υποθέσεις διαφθοράς και έχει πέσει τα τελευταία χρόνια σε δυσμένεια. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στην προστασία που έχει βρει ο Νταχλάν από το 2016 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχει καταφύγει για να αποφύγει τις διώξεις των πρώην συντρόφων του.

Είναι γνωστό πως το Άμπου Ντάμπι αντιστρατεύεται τα νεοοθωμανικά σχέδια της Άγκυρας στην Μέση Ανατολή, μάλιστα ο Νταχλάν φέρεται να είναι και μυστικός σύμβουλος του πανίσχυρου εμίρη. Η Τουρκία θεωρεί πως ήταν ο μεσολαβητής για την πρόσφατη συμφωνία εξομάλυνσης που υπέγραψαν το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πολέμιος της Χαμάς

Εκτός όμως από την Τουρκία, πολλούς λογαριασμούς με τον Νταχλάν έχει και η Χαμάς, η ισλαμική οργάνωση που ελέγχει την Γάζα και κυριότερος σύμμαχος του Ερντογάν στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Νταχλάν, ως υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εμφύλιες συγκρούσεις της Φατάχ με την Χαμάς, που ακολούθησαν την νίκη της οργάνωσης στις εκλογές του 2006 στην Γάζα.

Η Χαμάς είχε κατηγορήσει τον Νταχλάν πως βρίσκονταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγιε το 2007, με τον Χανίγιε να δηλώνει πως «αυτός έριξε τα πυρά». Ο Νταχλάν είναι σφοδρός επικριτής της συμφωνίας εξομάλυνσης Φατάχ και Χαμάς, η οποία υπογράφτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κωνσταντινούπολη και ουσιαστικά μετατρέπει την Παλαιστινιακή Αρχή σε “δορυφόρο” της Χαμάς και του Ερντογάν.

Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας εξομάλυνσης Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πραγματοποιήθηκαν στην Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαψαν πορτραίτα του «μισθοφόρου των Εμιράτων» Νταχλάν. Το δε τελευταίο διάστημα, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν ξεκινήσει ένα “πογκρόμ” συλλήψεων εις βάρος των υποστηρικτών του Παλαιστίνιου πολιτικού.

Η “βεντέτα” του με τον Αμπάς

Βέβαια, θέλοντας μάλλον να διατηρήσει τις ισορροπίες με τα αραβικά κράτη, η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί τους συλληφθέντες για διαφθορά και για λαθρεμπόριο όπλων, αποφεύγοντας να κάνει την παραμικρή αναφορά στην συμφωνία εξομάλυνσης Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ, ή στην αντιπαράθεση του Νταχλάν με τον Ερντογάν. Ούτε φυσικά κάνει αναφορά και στην πολυετή “βεντέτα” του Αμπάς με τον πρώην σύντροφο του, καθώς είναι κοινό μυστικό πως ο τελευταίος έχει πολιτικές φιλοδοξίες.

Μάλιστα δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας, που αναφέρονταν σε παρασκηνιακή παρέμβαση των ΗΠΑ για αντικατάσταση του Αμπάς από τον Νταχλάν, είχε προκαλέσει την οργή του Παλαιστίνιου προέδρου, με την εφημερίδα να υποχρεούται να αποσύρει το δημοσίευμα. Πάντως έχουν ένα δίκιο ο Ερντογάν και η Παλαιστινιακή Αρχή, όταν χαρακτηρίζουν τον Νταχλάν «άνθρωπο του Ισραήλ».

Είναι κοινό μυστικό πως στα χρόνια της παντοδυναμίας του, από την θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας, έκανε την “βρώμικη δουλειά” των Ισραηλινών. Το να κατηγορείται όμως ο Νταχλάν ως ο άνθρωπός πίσω από την ειρηνευτική συμφωνία Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ, σίγουρα αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Τα αίτια για τις ιστορικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Μέση Ανατολή, προφανώς και δεν οφείλονται στην δράση μιας μυθιστορηματικής και σίγουρα αμφιλεγόμενης φιγούρας του παλαιστινιακού κινήματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι