ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τραμπ: Δεν πρέπει ο Ζελένσκι να πλήξει την Μόσχα – Βέτο της Σλοβακίας στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Τραμπ: Δεν πρέπει ο Ζελένσκι να πλήξει την Μόσχα – Βέτο της Σλοβακίας στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε σήμερα (15/07/2025) ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τη Μόσχα.

Το σχόλιο αυτό έγινε μία ημέρα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποστολή περισσότερων όπλων στο Κίεβο και σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times φέρεται να έχει ρωτήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν μπορεί να χτυπήσει τη Μόσχα.

Σήμερα ωστόσο, ο Τραμπ, αναφερόμενος στον πόλεμο, είπε ότι «δεν είναι με το μέρος κανενός» αλλά απλώς «θέλει να σταματήσουν οι σκοτωμοί». «Θα δούμε τι θα συμβεί με τον πρόεδρο Πούτιν», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα είναι πραγματικά κακό αν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα σε 50 ημέρες.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, αρνήθηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε περαιτέρω βία στην Ουκρανία. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Λέβιτ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έθεσε απλώς ένα ερώτημα και δεν ενθάρρυνε καμία περαιτέρω αιματοχυσία», προσθέτοντας ότι ο Τραμπ «εργάζεται ακατάπαυστα για να σταματήσει τον πόλεμο».

Mπλόκο στις κυρώσεις

Δεν εγκρίθηκε τελικά το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς η Σλοβακία άσκησε βέτο, μπλοκάροντας τη διαδικασία. «Η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη και, σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προωθήσει ένα από τα πιο σκληρά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πραγματικά λυπάμαι που δεν το πετύχαμε αυτό σήμερα», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας.

Σε συνέντευξή της μετά τη λήξη του Συμβουλίου, η Κάλας σχολίασε την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τη στάση της Σλοβακίας λέγοντας «ήλπιζα ότι σήμερα θα εγκριθεί το πακέτο, αλλά δεν τα καταφέραμε και πραγματικά λυπάμαι. Η Σλοβακία άσκησε βέτο, παρότι είχαν προηγηθεί συνομιλίες και ανταλλαγή επιστολών. Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα ήταν αλλιώς».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, μετά το τέλος του Συμβουλίου, ξεκαθάρισε τη θέση της κυβέρνησής του, δηλώνοντας ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός απορρίπτει την ηλίθια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από το 2028. Η Επιτροπή μπορεί να το προχωρήσει, ίσως το κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων μπορεί να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες, με την κ. Κάλας να δηλώνει ότι «προς το παρόν, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Σλοβακίας και πρέπει να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία. Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες. Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες για να μην έχει η Ρωσία τα μέσα να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αυξάνει το τίμημα, ώστε (η Ρωσία) να σταματήσει την επιθετικότητά της».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για αυξανόμενες επιθέσεις με απαγορευμένα χημικά όπλα από τη Ρωσία, και υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς τη χώρα, ενώ χαιρέτισε εκ νέου την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία. Ρωτήθηκε για τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία μέσω της Ευρώπης και σχολίασε με νόημα, ότι «αν πληρώνουμε για αυτά τα όπλα, είναι η υποστήριξή μας. Είναι λοιπόν ευρωπαϊκή υποστήριξη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Και ως εκ τούτου, η έκκληση είναι να κάνουν όλοι το ίδιο».

Τί λέει η Ρωσία

Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την αποστολή νέας παρτίδας όπλων στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλει στους αγοραστές ρωσικών προϊόντων, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και απαιτούν σοβαρή ανάλυση, όπως τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε τη σημασία αυτών των δηλώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες ως «σοβαρές», και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα αποφασίσει αν θα προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τα λεγόμενα Τραμπ, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Η προσοχή και η ένταση που περιβάλλει την κατάσταση δείχνουν πόσο κρίσιμη θεωρείται η τρέχουσα φάση στις διεθνείς σχέσεις και στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες, δηλαδή από τη διοίκηση των ΗΠΑ και τη στρατηγική ηγεσία του ΝΑΤΟ, ερμηνεύονται από την ουκρανική πλευρά ως σήμα συνέχισης και κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Αυτή η στάση, σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης, αλλά αντίθετα ενισχύει τη διαιώνιση του πολέμου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε πως η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, ακόμη και μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε με έμφαση ότι η Μόσχα δεν αποδέχεται τελεσίγραφα ή μονομερείς απαιτήσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Ρωσία δεν δέχεται καμία απόπειρα υποβολής αιτημάτων, πολύ περισσότερο τελεσιγράφων». Αυτή η στάση υπογραμμίζει την επιμονή της Ρωσίας να διατηρήσει τη διαπραγματευτική της θέση, χωρίς να υποκύψει σε πιέσεις που θεωρεί αδικαιολόγητες ή εξαναγκαστικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του που έγινε τη Δευτέρα, προανήγγειλε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω των Ευρωπαίων συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, απηύθυνε αυστηρό τελεσίγραφο 50 ημερών στη ρωσική κυβέρνηση, απειλώντας τη Μόσχα με αυστηρούς δασμούς και κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί. Αυτή η κίνηση θεωρείται μια σημαντική κλιμάκωση της δυτικής στρατιωτικής και οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία, με στόχο την υπονόμευση της στρατιωτικής της δράσης και την αποτροπή περαιτέρω επιθετικών ενεργειών στην περιοχή.

Παράλληλα, σε δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρεται πως ο Τραμπ φέρεται να είχε επικοινωνήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας να επιβεβαιώσει αν η Ουκρανία είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον της Μόσχας. Αυτή η πληροφορία προσθέτει ακόμη μια διάσταση στην ήδη περίπλοκη εικόνα των διεθνών σχέσεων γύρω από την κρίση και την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Mπράβο Βλαδίμηρε!

Καιρός η αλαζονική Δύση να βρεί τον “μάστορα” της!

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx