Μπάφαλο: “Λευκή τρομοκρατία” live σαν videogame
17/05/2022Το Μπάφαλο επισκέφτηκε χτες ο Αμερικανός πρόεδρος για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού που σημειώθηκε το Σάββατο, όταν ένας 18χρονος σκότωσε με αυτόματο όπλο 10 ανθρώπους σε σουπερμάρκετ, καταγράφοντας μάλιστα την αιματηρή επίθεση με κάμερα που είχε ενσωματωμένη στο κράνος του. Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του κάλεσε τους Αμερικανούς να απορρίψουν το «δηλητήριο της λευκής υπεροχής».
Ο νεαρός δράστης δήλωνε υπέρμαχος της «λευκής υπεροχής» στα social media, όπου είχε αναρτήσει και σχετικό μανιφέστο, όπου έκανε εκτενή αναφορά στην γνωστή θεωρία της “Μεγάλης Αντικατάστασης”, μια θεωρία δημοφιλή στον χώρο της Άκρας Δεξιάς, την οποία είχε υιοθετήσει μερικώς και η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων στην Γαλλία Βαλερί Πεκρές (γεγονός που πλήρωσε εκλογικά).
Λίγο μετά το μακελειό στο Μπάφαλο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν (εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται κρίσιμη κατάσταση) όταν ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε εκκλησία πρεσβυτεριανών στη Λαγκούνα Γουντς, στη νότια Καλιφόρνια, μία πόλη περίπου 16.000 κατοίκων, όπου κατοικούν κυρίως συνταξιούχοι. Η επίθεση δεν είχε περισσότερα θύματα, καθώς οι πιστοί κατάφεραν να αφοπλίσουν τον δράστη. Τα κίνητρα του παραμένουν άγνωστα και δεν φέρεται να συγχέονται με το μακελειό στο Μπάφαλο.
Προκαλεί ανατριχίλα η σκέψη του μακελάρη του Μπάφαλο να αξιοποιήσει τα social media, για την προβολή της επίθεσης. Tο σοκαριστικό βίντεο που κυκλοφόρησε από το μακελειό, θύμιζε δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια δράσης “πρώτου προσώπου”, όπως το Doom ή το Counterstrike. Μάλιστα ο δράστης εμφανίζεται να χαρίζει την ζωή σε έναν ταμία, πιθανώς επειδή είναι λευκός. Τα μακελειό πραγματοποιήθηκε σε περιοχή που διαμένουν κυρίως Αφροαμερικανοί.
Οι “μοναχικοί λύκοι” του εξτρεμισμού
Ο νεαρός δράστης ομνύει στον Μπρέντον Τάραντ, τον ρατσιστή μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος τον Μάρτιο του 2019 είχε σκοτώσει δεκάδες μουσουλμάνους σε τζαμί. Ο Τάραντ είχε επίσης καταγράψει την επίθεση με κάμερα που είχε ενσωματωμένη στο κράνος του, προβάλλοντας την ζωντανά μέσω των social media. Ο Τάραντ όμνυε στον ακροδεξιό τρομοκράτη της Νορβηγίας Άντερς Μπέρινγκ Μπρέϊβικ, που το 2011 είχε σκοτώσει 77 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.
Σε έκθεση τους το 2018, οι βρετανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν για την «ακροδεξιά τρομοκρατική απειλή». Ο τότε επικεφαλής τους Μαρκ Ρόουλι δήλωνε χαρακτηριστικά πως «οι ισλαμιστές και οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές αποτελούν έναν τοξικό συνδυασμό, που ακολουθούν την ίδια ατζέντα του φόβου και του μίσους». Οι Βρετανοί ουσιαστικά μιλούσαν για ένα ιδιότυπο “τζιχάντ”, που έχει ατύπως κηρύξει ένα τμήμα της εξτρεμιστικής και ρατσιστικής άκρας δεξιάς, ένα είδος “σταυροφορίας” κατά της μετανάστευσης και του Ισλάμ.
Αυτή η τρομοκρατική “σταυροφορία” δεν εμπνέεται τόσο από τον χριστιανισμό, αν και χρησιμοποιείται ως “σημαία ευκαιρίας” από τους δράστες. Στην πραγματικότητα πηγή έμπνευσης της είναι θεωρίες συνωμοσίας, διάσπαρτες πλέον στον κόσμο του διαδικτύου, και τα ιδεολογήματα περί “Λευκής Υπεροχής”. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια δεν αποτελούν τόπους στρατολόγησης των “μοναχικών λύκων” της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, κάτι που στην περίπτωση της ισλαμικής έχει παρατηρηθεί με τα τζαμιά που ελέγχουν Σαλαφιστές στην Ευρώπη.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο οι ακροδεξιοί τρομοκράτες δεν έχουν ούτε την χρηματοδότηση, ούτε την οργάνωση των δικτύων των τζιχαντιστών. Όπως όμως και το ISIS, έτσι και οι ακροδεξιοί τρομοκράτες χρησιμοποιούν το Internet προκειμένου να βρουν επίδοξους μιμητές σε έτερους “μοναχικούς λύκους”, εξ’ ου και προβάλουν τις επιθέσεις τους στα social media. Μπορεί συγκρινόμενοι με τον ISIS να μοιάζουν όντως “ερασιτέχνες”, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η δράση τους δεν συνιστά απειλή.
Πόλωση στις ΗΠΑ
Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, εν όψει και των επικείμενων ενδιάμεσων εκλογών, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει εκτενώς την δημόσια συζήτηση. Ήδη Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν να επισπευστεί το νομοσχέδιο καταπολέμησης της «εγχώριας τρομοκρατίας», που αφορά την δράση της εξτρεμιστικής άκρας δεξιάς, η οποία έχει ιστορικό βίας στις ΗΠΑ.
Πολύ πριν την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους η εξτρεμιστική Ακροδεξιά ήταν υπεύθυνη για τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Το 1979 στην Βόρεια Καρολίνα ένοπλοι οπαδοί της Κου Κλουξ Κλαν είχαν ανοίξει πυρ κατά αντιρατσιστικής διαδήλωσης, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους. Τον Απρίλη του 1995 ένας ακροδεξιός, πρώην πεζοναύτης, ο Τίμοθι Μακ Βέι είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος σε κυβερνητικό κτίριο στην Οκλαχόμα. Από την έκρηξη 68 άνθρωποι είχαν βρει τραγικό θάνατο.
Όμως, αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο και πάλι το ζήτημα της οπλοκατοχής, αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος που παραμένει δημοφιλής στην βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (και δεν έχει αποκλείσει να διεκδικήσει την επανεκλογή του) έχει κατηγορηθεί ότι με την ρητορική του λειτουργεί ως άτυπος “Οδηγός” των ακροδεξιών εξτρεμιστών: Τόσο κατά την περίοδο της αμφιλεγόμενης προεδρίας του, όσο και όταν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών, ενορχηστρώνοντας ουσιαστικά την αιματηρή κατάληψη του αμερικανικού Καπιτωλίου από φανατικούς οπαδούς του!
Να σημειωθεί πως για πολλούς Δημοκρατικούς βουλευτές και τις αρχές του Σαν Φρανσίσκο «εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση» είναι η “Εθνική Ένωση Τυφεκιοφόρων” (NRA), η πανίσχυρη οργάνωση υπέρ της οπλοκατοχής, κυριότερος υποστηρικτής της οποίας υπήρξε ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής οχυρώνονται πίσω από την αμφιλεγόμενη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.
«Μια καλά οργανωμένη Εθνοφρουρά είναι απαραίτητη για την ασφάλεια μιας ελεύθερης χώρας. Το δικαίωμα του λαού να κατέχει όπλα δεν υφίσταται περιορισμό», αναφέρει η επίμαχη τροπολογία, με τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής να ισχυρίζονται πως είναι «αντισυνταγματική» και «παραβίαση της ελευθερίας των Αμερικανών», ακόμα και ο στοιχειώδης έλεγχος της κυκλοφορίας των όπλων.
Ο Τζο Μπάιντεν τηρεί ισορροπίες στο ζήτημα. Αν και έχει χαρακτηρίσει «εθνική ντροπή», την βία των όπλων, διαβεβαιώνει, πως θα προστατεύσει και την 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Τα μέτρα που έχει παρουσιάσει (μέχρι στιγμής) για την οπλοκατοχή έχουν να κάνουν με την απαγόρευση γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας και της κατοχής τουφεκίων εφόδου από ιδιώτες. Μερικά χρόνια πριν, ακόμα και αυτά τα στοιχειώδη μέτρα θα ήταν αδιανόητα για τους υπέρμαχους της οπλοκατοχής, βασικό σύνθημα των οποίων είναι: «Χωρίς οπλοκατοχή, μόνο οι κακοί θα οπλοφορούν»!