Μπαίνει στα βαθειά το Λονδίνο στην κόντρα με το Ιράν
11/07/2019Ένταση επικρατεί και πάλι στον Περσικό με το Λονδίνο να ισχυρίζεται ότι το Ιράν προσπάθησε να εμποδίσει τον διάπλου βρετανικού δεξαμενόπλοιου και την Τεχεράνη να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό. Την ίδια ώρα η Μόσχα εκφράζει φόβους για μια «άμεση σύγκρουση» και κατηγορεί τις ΗΠΑ επιδιώκουν σκοπίμως την όξυνση στην περιοχή.
Το νέο επεισόδιο, όπως μετέδωσε το CNN, σημειώθηκε την Τετάρτη όταν οπλισμένα ιρανικά σκάφη αποπειράθηκαν να καταλάβουν το βρετανικό δεξαμενόπλοιο “British Heritage” στα στενά του Ορμούζ και να το οδηγήσουν στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αμερικανικό αεροσκάφος βιντεοσκόπησε το επεισόδιο, το οποίο έληξε, όταν η βρετανική φρεγάτα “HMS Montrose”, που συνόδευε το δεξαμενόπλοιο, έστρεψε τα όπλα της προς τα ιρανικά σκάφη. Λίγες ώρες αργότερα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι τα ιρανικά πλοία ήταν τρία και επιβεβαίωνε την εμπλοκή της φρεγάτας.
Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν την εμπλοκή τους, αναφέροντας ότι πλοία περιπολίας εκτελούσαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους και ότι δεν υπήρξε «κανένα επεισόδιο». Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε «άνευ αξίας» τους βρετανικούς ισχυρισμούς και κατηγόρησε το Λονδίνο ότι τους διατυπώνει με στόχο τη «δημιουργία έντασης».
Πόλεμος δεξαμενόπλοιων
Την ίδια ώρα η Μόσχα, δια του υφυπουργού Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία της για μια «άμεση σύγκρουση», καθώς τα επεισόδια στον Περσικό πολλαπλασιάζονται. Ο Ριάμπκοφ κατηγορεί μάλιστα τις ΗΠΑ, και δεν είναι η πρώτη φορά, ότι επιδιώκουν την ένταση στην περιοχή. Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε, προς όλον τον κόσμο, και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και πριν από πέντε ημέρες, όταν αναρτήσεις στο Twitter ανέφεραν ότι ένα άλλο βρετανικό δεξαμενόπλοιο ακινητοποιήθηκε στον Περσικό. Αξιωματούχος του οργανισμού Maritime Trade Operations (UKMTO), που ανήκει στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το δεξαμενόπλοιο είχε ακινητοποιηθεί για να προσαρμόσει την ώρα άφιξής του στο επόμενο λιμάνι.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει βεβαίως απειλές εναντίον του Λονδίνου, τις οποίες επανέλαβε την Τετάρτη ο Ρουχανί, ότι θα δεχθούν συνέπειες για την πλήρη ταύτισή τους με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της ιρανικής κρίσης. Για την ώρα πάντως, το μόνο ακινητοποιημένο δεξαμενόπλοιο είναι το ιρανικό “Grace 1”.
Πρόκειται για το υπερδεξαμενόπλοιο που συνελήφθη στο Γιβραλτάρ, από το βρετανικό πολεμικό ναυτικό, με την κατηγορία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση διεθνών κυρώσεων. Ο Μπόλτον είδε σε αυτό το γεγονός μια «καλή είδηση», η Τεχεράνη όμως το εξέλαβε ως πράξη «πειρατείας» και συνέχισε τις απειλές εναντίον δυτικών στόχων, ζητώντας την απελευθέρωση του πλοίου.
Ζεστό κρύο ο Τραμπ
Ο νέος κύκλος έντασης εκδηλώθηκε λίγες ώρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, η οποία έγινε μετά από αίτημα των ΗΠΑ και είχε ως αντικείμενο τις παραβιάσεις της διεθνούς συμφωνίας από το Ιράν. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την συνεδρίαση για να κατηγορήσουν την Τεχεράνη για «εκβιασμό», αλλά και για να απευθύνουν πρόσκληση σε διάλογο.
Από την πλευρά του το Ιράν υποστήριξε ότι οι παραβιάσεις είναι αντίδραση στις αμερικανικές κυρώσεις και διαβεβαίωσε ότι μπορούν εύκολα να αντιστραφούν, αν η Ουάσινγκτον επιστρέψει στη συμφωνία. Μάλιστα ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΔΟΑΕ εκτίμησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κέρδισαν απολύτως τίποτε από την έκτακτη σύνοδο που προκάλεσαν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τεχεράνη αποχωρεί σταδιακά από όρους της συμφωνίας, εξαιτίας της επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων, κάτι που θεωρεί ως την πρώτη παραβίαση της συμφωνίας. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η ένταση κλιμακώνεται ειδικά μετά τις επιθέσεις σε πλοία στο Ορμούζ, τις οποίες ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, αποδίδουν στο Ιράν. Αλλά και την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους.
Τα πολλαπλά περιστατικά και η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή έχουν προκαλέσει φόβους για μια γενικότερη ανάφλεξη. Η Ουάσινγκτον πιέζει με οικονομικές κυρώσεις προκειμένου να επιβάλλει διάλογο με όρους που δεν γίνονται δεκτοί από την Τεχεράνη. Παραλλήλως όμως, προετοιμάζεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τον σχηματισμό διεθνούς συνασπισμού που θα μπορεί να εγγυηθεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο στενό του Ορμούζ , αλλά και στα ανοιχτά του Ιράν και της Υεμένης.