ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μπάιντεν-Πούτιν: Συνομιλία σε βήμα σημειωτόν

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Λβιβ - "Μαζεύουν" οι ΗΠΑ την δήλωση Μπάιντεν

Με «αποφασιστική και ταχεία αντίδραση» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην δραματική συνομιλία που είχαν, διάρκειας περίπου μίας ώρας. Την ίδια στιγμή η Μόσχα αρνείται σε όλους τους τόνους ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «προπαγάνδα» και «υστερία».

Της συνομιλίας Μπάιντεν-Πούτιν προηγήθηκαν οι συνομιλίες του Αμερικανού και Ρώσου ΥΠΕΞ (σε πολύ κακό κλίμα) και του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογο του. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, που αναφέρονται συνεχώς σε επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως «δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν, ότι πρόκειται να προχωρήσει σε εισβολή».

Tο Παρίσι ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές «εξέφρασαν τη βούληση τους να συνεχιστεί ο διάλογος… προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και να συζητηθούν οι συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη». Όπως έδειξε η πρώτη αντίδραση της Μόσχας από το πέρας των συνομιλιών Μπάιντεν-Πούτιν (δια του συμβούλου του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ), η Ρωσία εμφανίζεται δυσαρεστημένη που ο Μπάιντεν αγνόησε τις «ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλεια», δηλαδή την (απαγορευτική για το Κρεμλίνο) ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ο Ουσακόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «φουσκώνουν τα μυαλά των Ουκρανών με όπλα», προκειμένου να εισβάλουν στην Ανατολική Ουκρανία, παραβιάζοντας την Συμφωνία του Μινσκ (την οποία έχει υπογράψει το Κίεβο). Η Συμφωνία αυτή προβλέπει την αυτονομία της Ανατολικής Ουκρανίας, στην προστασία του ρωσικού πληθυσμού της ομνύει η Μόσχα. Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι δεν εφαρμόζει την Συμφωνία του Μινσκ «υπό την ανοχή των δυτικών προστατών του», όπως ανέφερε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Μπραντ ντε φερ Μπάιντεν-Πούτιν

Από τον περασμένο Μάρτιο, οι Ρώσοι θεωρούν ότι το Κίεβο σχεδιάζει την στρατιωτική κατάληψη της Ανατολικής Ουκρανίας, ορμούμενο κυρίως από τον αντιρωσισμό του Τζο Μπάιντεν. Ο δε Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στην Συμφωνία του Μινσκ ή στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, απλώς επανέλαβε την γνώριμη πλέον ρητορική περί “αποφασιστικής” στάσης των ΗΠΑ, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Αν και η Ουάσιγκτον δεν αποσαφήνισε τι εννοεί με την “αποφασιστική στάση”, φαίνεται να προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας (όπως έχει προαναγγείλει ο Μπάιντεν και Αμερικανοί αξιωματούχοι) και όχι σε στρατιωτική δράση. Να σημειωθεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Πούτιν να επιστρέψει στην οδό της διπλωματίας, προειδοποιώντας τον ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν και άλλα σενάρια», χωρίς πάλι να αποσαφηνίσει αυτά τα “σενάρια” αφορούν και πολεμικά αντίμετρα, πέραν των κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ (και άλλες δυτικές χώρες) απομακρύνουν από την Ουκρανία μέρος του διπλωματικού προσωπικού τους, αλλά και τους στρατιωτικούς συμβούλους τους που εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό. Όμως ενοχλημένο με την ρητορική των ΗΠΑ για επικείμενη ρωσική εισβολή, εκτός φυσικά του Κρεμλίνου, εμφανίζεται παραδόξως και το ίδιο το Κίεβο!

Ουκρανοί αξιωματούχοι, ακόμα και ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορούν τους Αμερικανούς πως με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις τους περί επικείμενης ρωσικής εισβολής (η οποία διαρκώς… αναβάλλεται) προκαλούν «πανικό» και αποσταθεροποιούν την ουκρανική οικονομία. Το Κίεβο εμφανίζεται να επιζητά διπλωματική λύση, αποδεχόμενο μεσολαβητικές προσπάθειες τρίτων χωρών.

Κατά την επίσκεψη του στην Ουκρανία, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε διατεθειμένος να φιλοξενήσει στην χώρα του μία συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι (πρόταση που απέρριψαν οι Ρώσοι), ενώ το Κίεβο πρότεινε στον Νίκο Δένδια να αναλάβει η χώρα μας να μεσολαβήσει στο Ουκρανικό, όπως αναμένεται να αποπειραθεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ στην προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Μόσχα. Φυσικά οι όποιες μεσολαβητικές προσπάθειες τρίτων (ακόμα και της ΕΕ) δεν θα έχουν την παραμικρή επιτυχία, γιατί η Μόσχα περιμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις για την Ουκρανία από τους Αμερικανούς και από κανέναν άλλο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx