ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ουκρανικό: Κλιμάκωση στα πεδία των μαχών και των δηλώσεων

"Ελέγχουμε Μελιτόπολη-Χερσώνα" λέει η Μόσχα – Περιοδεία Μπάιντεν στην Ευρώπη

Κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων για πολιορκία του Κιέβου, καταγράφονται στο πολεμικό πεδίο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και την περιφέρεια της Οδησσού. Στο επικοινωνιακό πεδίο, παράλληλα, γίνονται κάποια ανοίγματα για διάλογο, όμως η ώρα του διαλόγου δεν έχει έρθει, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να διαμορφώσει τετελεσμένα στο πεδίο και, από την άλλη, η κυβέρνηση Ζελένσκι εκτιμά ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της αμυνόμενης Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακαλέσουν το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» της Ρωσίας για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή, είπε ο Μπάιντεν, ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους και θα ανοίξει το δρόμο για τις ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών αγαθών, αυξάνοντας την πίεση στη ρωσική οικονομία.

Μπάιντεν κατά Πούτιν

«Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει τον εξοπλισμό για να αμυνθεί και οι πολίτες της τα εφόδια για να αντέξουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε το παν για να μην πάμε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές χώρες «δεν θα αφήσουμε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες να αποφασίσουν τη μοίρα του κόσμου» και κατέληξε με την εξής προειδοποίηση: «Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι είχε νέα επικοινωνία με τον Μπάιντεν: «Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Του έδωσε την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενημερώθηκε για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Οι ουκρανικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί και η Λευκορωσία να κινηθεί πολεμικά κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών μονάδων του Μινσκ στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο ότι στρατεύματα από τη Λευκορωσία βρίσκονται στην Ουκρανία

ΕΕ: Στο μέλλον το ομόλογο

Όλα τα πιθανά μέτρα, ακόμα και αποκοπή όλων των τραπεζών της Ρωσίας από το Swift, είναι στο τραπέζι των 27 σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι.

Οι τρεις ηγέτες ανακοίνωσαν την προώθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός σχεδίου για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία μέχρι το 2027, καθώς και τη χορήγηση ακόμα 500 εκατομμυρίων ευρώ στη χρηματοδότηση του στρατού της Ουκρανίας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Όσον αφορά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ αυτό θα εξεταστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών. Απαντώντας στις επικρίσεις περί παραπομπής στις καλένδες, οι τρεις ηγέτες είπαν πως ήδη η εξέταση της αίτησης προχωρά εξαιρετικά γρήγορα και ήδη έχει δοθεί από το Συμβούλιο στην Επιτροπή, κάτι που σε άλλες περιστάσεις θα χρειαζόταν χρόνια. Σε ερώτηση για την πρόταση για κοινό χρέος για χρηματοδότηση της άμυνας και της ενέργειας, ο Μακρόν ανέφερε πως «αν και υπάρχει συμφωνία στον στόχο της στρατηγικής αυτονομίας, η ανάπτυξη των εργαλείων παίρνει χρόνο».

Απόσυρση του καθεστώτος του «ευνοούμενου κράτους» που έχει η Ρωσία, καταργώντας έτσι «σημαντικά οφέλη που η Μόσχα απολαμβάνει ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έτσι «οι ρωσικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας», είπε η πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ «θα εργαστεί επίσης για την αναστολή των δικαιωμάτων μέλους της Ρωσίας σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα». Το Σάββατο αναμένεται η αναλυτική ανακοίνωση του νέου πακέτου κυρώσεων.

Μαχητές από Συρία καλεί η Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι θα εθελοντές ακόμα και από την Μέση Ανατολή να πολεμήσουν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων. Επιπλέον ενέκρινε την παράδοση κατασχεθέντων δυτικών πυραυλικών συστημάτων στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μαχητές των αυτονομιστών του Ντονμπάς. Να σημειωθεί πως η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει πως ο Πούτιν έχει καρατομήσει στρατηγούς, εξοργισμένος από την πορεία της εισβολής και πως πρωτοκλασάτοι Ρώσοι αξιωματικοί έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας πρότεινε την παράδοση αντιαρματικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής, όπως τα Javelin και Stinger, σε ρωσόφωνους μαχητές από τις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

https://twitter.com/rianru/status/1502199609820696585?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502199609820696585%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2F

Μιλώντας σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια τέτοια ιδέα. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να επιτραπεί να έρθουν, σε όσους θέλουν να πολεμήσουν εθελοντικά με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο Σοϊγκού  δήλωσε ότι υπάρχουν 16.000 μαχητές στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να έρθουν να πολεμήσουν. «Οι εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν τον λαό του Ντονμπάς μπορούν να διευκολυνθούν να φτάσουν στην περιοχή», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, σε συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Μισθοφόρους» τους χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εμφανίστηκε από την πλευρά του ανοιχτός για μία συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει διατυπώσει ουκ ολίγες φορές ο Ουκρανός πρόεδρος και η Μόσχα παγίως απέρριπτε. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση, αλλά θα πρέπει να είναι «πλήρως προετοιμασμένη» να να φέρει αποτελέσματα.

Προσεχώς συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Σύμφωνα με τη μετάφραση όσων είπε ο Πεσκόφ και αναπαράγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι φράσεις που χρησιμοποίησε για την πιθανότητα συνάντησης ήταν «πιθανή» ή «δεν αποκλείστηκε». Σχολιάζοντας τη δήλωση του συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση κορυφής «μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα», ο Πεσκόφ είπε «θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό». Ο ίδιος ο Πούτιν, σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο, έκανε λόγο  για «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε επίθεση πάνω σε ανθρωπιστικό διάδρομο. Σε επικοινωνία με τον Φινλανδό ομόλογό του υπογράμμισε την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει συντελεστεί ήδη στην Ουκρανία.

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει χθες από τη Μαριούπολη, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη ρωσική πλευρά, καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν τη συμωνία για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική, με ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ αναφέρθηκαν και εκτεταμένες λεηλασίες. Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής επιδρομής ξεπερνούν τους 1.500 και ανάμεσά τους είναι πολλά παιδιά. Ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, αλλά δεν μπορούν. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη τραγική.

Κανένας διάδρομος στη Μαριούπολη

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας προειδποίησε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κρίσιμη. Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν οκτώ φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσουν να φτάσουν σήμερα στην πόλη, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Ουκρανία συμφώνησε μόνο σε 2 από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους που πρότεινε η Ρωσία και κανέναν από τους προτεινόμενους διαδρόμους προς τη Ρωσία», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο είπε επίσης ότι η Μαριούπολη, όπου οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής, είναι πλέον πλήρως περικυκλωμένη, με όλες τις γέφυρες και τους δρόμους προς την πόλη να έχουν καταστραφεί ή ναρκοθετηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

ΟΗΕ για βιολογικά εργαστήρια

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας η οποία καταγγέλει ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι και οι ΗΠΑ διατηρούσαν κοινό πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι υπήρχαν «επικίνδυνα προγράμματα» με βιολογικούς παράγοντες στην Ουκρανία, και η Μόσχα έχει εντοπίστει στοιχεία για δίκτυο «τουλάχιστον 30» ερευνητικών εργαστηρίων. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν να υπάρχει οποιοδήποτε «πρόγραμμα βιολογικών όπλων» στην Ουκρανία, δήλωσε η Ιζούμι Νακαμίτσου, η Ύπατη Αρμοστής για θέματα αφοπλισμού. Πρόσθεσε όμως ότι η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε κάποιον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας «αυξάνεται μέρα με την ημέρα».

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν γελοίους τους ρωσικούς ισχυρισμούς, ενώ μετά την ομιλία Νεμπένζια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ΗΠΑ, Αλβανία και Γαλλία εξέφρασαν φόβους ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί μπορεί να αποτελούν πρόσχημα για χρήση βιολογικών ή χημικών όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μαίνονται οι συγκρούσεις

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν το πρωί κτήρια και υποδομές από την ρωσική αεροπορία. Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, βομβαρδίστηκαν μεταξύ άλλων ένας παιδικός σταθμός, μία πολυκατοικία, καθώς και μία διώροφη βιοτεχνία. Μέχρι πρότινος, η πόλη αυτή δεν είχε πληγεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Προηγουμένως, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση (με όπλα υψηλής ακρίβειας) εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ. Οι στόχοι καταστράφηκαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την έναρξη του πολέμου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι μαχητές των Ρώσων αυτονομιστών, κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό. Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει το Κίεβο και άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο «σε Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη, βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν…  με πολλές γραμμές προώθησης των ρωσικών στρατευμάτων». Ο ρωσικός στρατός προήλασε «περίπου πέντε χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Υπάρχουν εκτιμήσεις, ότι ρωσικές μονάδες βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Μεταξύ των ρωσικών πληγμάτων αναφέρεται και ένα ψυχιατρείο στο Χάρκοβο, με τις εικόνες να προκαλούν σοκ.

Πούτιν για οικονομικές επιπτώσεις

Λίγο μετά τις άκαρπες συνομιλίες του Ρώσου και του Ουκρανού ΥΠΕΞ στην Αττάλεια, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν περαιτέρω σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο.

O Ρώσος πρόεδρος προχώρησε σε μία ρητορική επίθεση προς την Δύση, λίγο μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια. «Τιμούμε τις υποχρεώσεις μας σε ό,τι αφορά την ενέργεια ακόμα και προς τις μη φιλικές χώρες», είπε, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή προκαλεί έκπληξη στη Δύση. Αναφορικά με την απαγόρευση ρωσικών εξαγωγών που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε με νόημα ότι στη χώρα αυτή ο πληθωρισμός αυξάνει, καθώς και ότι «η Δύση προσπαθεί να μας κατηγορήσει για τα λάθη της».

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα πληρώσει τα διεθνή της χρέη σε ρούβλια και ότι προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υποστήριξε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις σταθεροποιείται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι