Μπορεί η ΕΕ να καλύψει το κενό που αφήνει ο Τραμπ;

Μπορεί η ΕΕ να καλύψει το κενό που αφήνει ο Τραμπ; Δημήτρης Χρήστου

Στο ερώτημα, στο προηγούμενο άρθρο, αν μπορεί κανείς να σταματήσει τον Τραμπ και το Νετανιάχου από τα επιθετικά σχέδια κατά του Ιράν, παρά την διεθνή συμφωνία που φέρει και την υπογραφή του Μπάρακ Ομπάμα, η απάντηση ήταν τελικά κανείς! Τι αποτελέσματα θα έχει αυτή η μονομερής αθέτηση διεθνούς συμφωνίας από τις ΗΠΑ, χωρίς σοβαρά και πειστικά επιχειρήματα, με μοναδικό σύμμαχο στον κόσμο την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ;

Σε ότι αφορά την πιθανότητα επίθεσης στο Ιράν, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αν ο Νετανιάχου θα επιχειρήσει να παρασύρει τις ΗΠΑ στα σχέδια καταστροφής, μιας τόσο μεγάλης και σημαντικής ενεργειακά χώρας, όπως είναι το Ιράν. Όμως αυτό που συμβαίνει και θα έχει συνέχεια με σημαντικές αλλαγές και αναδιατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα, είναι η απομόνωση της Ουάσιγκτον, που αναλαμβάνει το ρόλο του παγκόσμιου ταραχοποιού.

Καθώς τώρα ο Τράμπ είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει τις απειλές του και να λάβει οικονομικά μέτρα σε όποιες χώρες συναλλάσσονται με την Τεχεράνη, οι παραδοσιακές συμμαχίες θα δοκιμαστούν σκληρά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναμένονται και τα εμπορικά μέτρα για τις χώρες που εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Με δύο λόγια βρισκόμαστε στην αρχή ενός εμπορικού πολέμου, με άγνωστες συνέπειες.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε, ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο.

Θέση πήρε και ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Τη λύπη και τις ανησυχίες της εξέφρασε και η ΕΕ δια της “υπουργού Εξωτερικών” της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι. Από την άλλη μεριά η Τουρκία όχι μόνο διαφώνησε, αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση, ανοίγοντας νέο μέτωπο στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε στο CNN Turk ο υπουργός οικονομικών Νιχάτ Ζειμπεκτσί: «Από εδώ και στο εξής θα εμπορευόμαστε με το Ιράν, εντός του δυνατού πλαισίου, μέχρι τέλους και δεν θα δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν για αυτό»!

Οι οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη είναι σημαντικές για πολλές χώρες της Ευρώπης και τις Ασίας, καθώς το Ιράν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου και άρα, ισχυρό «νόμισμα» συναλλαγών και ανταλλαγών. Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να είναι “ο χωροφύλακας” της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό France Culture μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επάνοδο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, και παρατήρησε επίσης ότι η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για τις γαλλικές επιχειρήσεις, όπως η Total, η Sanofi, η Renault ή ακόμη η Peugeot.

Οι διεργασίες στις ευρωπαϊκές ελίτ

Με λίγα λόγια βρισκόμαστε στην αρχή της πρωτοφανούς στα χρονικά απομόνωσης των ΗΠΑ! Και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες. Το κενό που αφήνει στην παγκόσμια σκακιέρα η νέα αμερικανική ηγεσία, θα επιχειρηθεί να καλυφθεί. Και πρώτο λόγο και ρόλο στην επιχειρούμενη κάλυψη θα έχει η ΕΕ. Οι διεργασίες στις ευρωπαϊκές ελίτ, για τη νέα διεθνή ταυτότητα της ΕΕ άρχισαν να υλοποιούνται με την “κατασκευή” του Μακρόν στην θέση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Και συνεχίστηκαν, με τις πιέσεις τόσο στους Χριστιανοδημοκράτες όσο και στους Σοσιαλιστές της Γερμανίας να σχηματίσουν κυβέρνηση, ώστε η σύγκλιση και αναβάθμιση του Γαλλογερμανικού άξονα, να τρέξει σοβαρά το ευρωπαϊκό «πείραμα» πριν αυτό τα τινάξει από την γραφειοκρατία και τους εθνικούς ανταγωνισμούς.

Αυτό είχε γίνει αντιληπτό από τα αμερικανικά κέντρα που στήριξαν την επιλογές του Ομπάμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία ομιλία του πριν παραδώσει την εξουσία, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει από το Βερολίνο την Άνγκελα Μέρκελ, να φροντίσει η ΕΕ για την παγκόσμια σταθερότητα, μαντεύοντας το τι θα ακολουθούσε, ακόμα και στην περίπτωση που στη θέση του Τραμπ ήταν η Χίλαρι.

Τώρα, οι Ευρωπαίοι είναι υποχρεωμένοι να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Κίνα. Οι διεργασίες αυτές είναι σημαντικές και για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για τιμωρητικές πολιτικές, πειράματα και εκκρεμότητες εντός της Ευρωζώνης. Φυσικά, υπάρχει και το μεγάλο ερώτημα, για το πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ αν απομονωθούν. Ας ευχηθούμε να μην απαντήσουν με ένα νέο απρόβλεπτο για ολόκληρο τον κόσμο πόλεμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι