ΑΝΑΛΥΣΗ

Μπορούν τα Leopard και τα Abrams να κάνουν τη διαφορά επί του πεδίου;

Μπορούν τα Leopard και τα Abrams να κάνουν τη διαφορά επί του πεδίου; Γιώργος Βενέτης

Το 2023 κλείνουν 80 χρόνια από την μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων στην ιστορία, η οποία περιελάμβανε 1.600 άρματα μάχης και είχε αποφασιστικό αντίκτυπο στην πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 5 Ιουλίου 1943 η Γερμανία ξεκίνησε την επιχείρηση Zitadelle, την τελευταία καλοκαιρινή της επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Χίτλερ πίστευε ότι θα μπορούσε να κερδίσει αυτή τη μάχη λόγω της ανωτερότητας των γερμανικών τανκς Panther και Tiger. Ωστόσο, ο γερμανικός στρατός υπέστη ήττα που σηματοδότησε την καταστροφή της Γερμανίας στο Ανατολικό Μέτωπο. Μετά από 80 χρόνια γερμανικά τανκς θα βρεθούν πάλι στο ανατολικό μέτωπο για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία!

Πρόσφατα οι δυτικοί σύμμαχοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα, μετά την απόφαση να αποστείλουν βαρέα άρματα στο πεδίο της μάχης. Η Γερμανία και οι σύμμαχοι της ΕΕ θα προμηθεύσουν με άρματα μάχης Leopard την Ουκρανία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα περί τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου 2023. Όσο για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, θα μεταφερθούν στην Ουκρανία στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, ανέφερε η Washington Post.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι τα 31 άρματα μάχης Abrams, δεν μπορούν να σταλούν από αμερικανικά αποθέματα, αλλά θα κατασκευαστούν κατόπιν ειδικής παραγγελίας και θα μεταφερθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας «στο τέλος του 2023 με αρχές 2024». Από φόβο ότι αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν τελικά να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας, οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν τανκς Abrams στην Ουκρανία, μέχρι το τέλος του 2023.

Πέφτουν οι “κόκκινες γραμμές”

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για αποφάσεις που ξεπερνούν –για ακόμα μια φορά– τις “κόκκινες γραμμές” που είχε βάλει η Δύση όσον αφορά την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν πως σύντομα η δυτική συμμαχία θα κληθεί να αποφασίσει και για το εάν θα στείλει και μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, αν και μέχρι στιγμής οι δυτικοί έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα το πράξουν.

Δεδομένης της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων σε πολλά μέτωπα στην Ουκρανία, η οποία οδηγεί σε πολύ βαριές απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό στον ουκρανικό στρατό, τα νέα οπλικά συστήματα, όπως τα τανκς, μπορεί να φθάσουν πολύ αργά για να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης.

Χαρακτηριστικά των δυτικών τανκς

Τα τανκς δυτικού τύπου είναι 20 τόνους πιο βαριά από τα αντίστοιχα ρωσικά, κάτι που τα καθιστά δυσκίνητα ή ανήμπορα να διασχίσουν αυτοσχέδιες γέφυρες. Τέτοια βαριά τανκς επίσης μπορούν να “βυθιστούν” βαθιά στη λάσπη. Παράλληλα, οι Ουκρανοί θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα μεταφέρουν τα καύσιμα των βαρέων οχημάτων ή τα διαφορετικά βλήματα και ανταλλακτικά που χρειάζονται.

Το Newsweek προειδοποίησε ότι παρά τα πλεονεκτήματα του Abrams, όπως η δύναμη πυρός και η θωράκιση, αυτά τα τεθωρακισμένα καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα καυσίμων, με προφανή τη δυσκολία προμήθειάς τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι ο τυπικός τύπος καυσίμου τους, είναι τα αεροπορικά καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι τα Abrams χρειάζονται μια τεράστια αλυσίδα εφοδιασμού για να τα προμηθεύει συνεχώς καύσιμα, βασικό μειονέκτημα στο πεδίο της μάχης γιατί η τροφοδοσία μπορεί να είναι αδύνατη.

Ακόμη και τα αμερικανικά μέσα εστιάζουν στις πολλές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο ουκρανικός στρατός στη λειτουργία αυτών των αρμάτων μάχης: «Οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ τανκς δεν έχει τόση σημασία, γιατί τα δυτικά άρματα μάχης που θα δοθούν στην Ουκρανία θα τα διαχειρίζονται πληρώματα άπειρα στα δυτικά συστήματα, ενώ τα ρωσικά πληρώματα έχουν χιλιάδες ώρες πραγματικής εμπειρίας μάχης».

Τα πλεονεκτήματα των τανκς δυτικού τύπου τονίζει, ο Χάμις ντε Μπρέτον Γκόρντον, διοικητής μονάδας τεθωρακισμένων, αναφέροντας ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό των δυτικών τανκς είναι «η δυνατότητά τους να μάχονται το βράδυ» σε αντίθεση με τα περισσότερα ρωσικά. Επιπλέον τα βαρέα άρματα της Δύσης, (Βρετανίας – Challenger 2, Γερμανίας – Leopard 2, ΗΠΑ – M1 Abrams) είναι πιο γρήγορα από τα ρωσικής κατασκευής, καθώς έχουν ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων την ώρα.

Το μυστικό όπλο της Ρωσίας 

Ένα μυστικό όπλο διαθέτει η Ρωσία, το οποίο μπορεί να καταστρέψει και τα πιο προηγμένα δυτικά άρματα μάχης, όπως το Leopard και το Abram. Ο λόγος για το στρατιωτικό ρομποτικό όχημα Marker, που μπορεί να ανιχνεύει και να καταστρέφει αυτόματα τον εχθρικό εξοπλισμό, όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, πρώην επικεφαλής της Roscosmos.

Η έκδοση μάχης του ρομπότ Marker, χάρη στα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει, μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ευκολία τους εχθρικούς στόχους και να τους πλήξει, είπε ο Ρογκόζιν. Τέσσερα ρομποτικά οχήματα Marker θα παραδοθούν στο Ντομπάς τον Φεβρουάριο του 2023. Θα δοκιμαστούν σε ένα πεδίο εκπαίδευσης, πριν ξεκινήσουν στο πεδίο της μάχης.

Το Marker μπορεί επίσης να γίνει ο φορέας drones καμικάζι. Ένα ρομποτικό όχημα Marker μπορεί να φέρει έως και 16 drones. Αυτά τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη εχθρικών μη επανδρωμένων οχημάτων. Το Marker μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με όπλα laser ικανά να χτυπούν drones σε μεγάλες αποστάσεις. Η μάχιμη έκδοση του ρομπότ μπορεί να φέρει συστήματα αντιαρματικών πυραύλων σε συνδυασμό με βαρύ πολυβόλο ή άλλα όπλα.

Τι υποστηρίζουν οι Ρώσοι

Πέραν του ρομποτικού οχήματος Marker, η Ρωσία σχεδιάζει την αύξηση παραγωγής του άρματος μάχης T-90M Proryv (“Ανακάλυψη”), που σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς είναι κατά πολύ ανώτερο από το Leopard. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Αντρέι Κόσκιν, «το Leopard είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά άρματα μάχης σήμερα. Τόσο το γαλλικό Leclerc όσο και το βρετανικό Challenger 2 είναι κατώτερα από το Leopard», δήλωσε ο Κόσκιν, αναφέροντας επίσης ότι το αμερικανικό τανκ Abrams είναι ένα από τα πιο προβληματικά.

«Έχει έναν κινητήρα παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται για τα ελικόπτερα. Αυτό το τανκ είναι πολύ περίπλοκο και ιδιόρρυθμο. Επιπλέον, τα άρματα μάχης Abrams είχαν κακή απόδοση στη Μέση Ανατολή. Τα δυτικά τανκς, αν συγκριθούν με τα T-90 της Ρωσίας, είναι σημαντικά κατώτερα σε ισχύ πυρός και θωράκιση», τόνισε ο Κόσκιν.

Σημειώνεται ,ότι από τον Μάρτιο του 2003 έως τον Μάρτιο του 2005 περίπου 80 άρματα μάχης Abrams χτυπήθηκαν από ιρακινές πολιτοφυλακές, χρησιμοποιώντας ρωσικά αντιαρματικά όπλα. Στη Συρία 10 άρματα μάχης Leopard 2 χτυπήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους πολιτοφύλακες χρησιμοποιώντας ρωσικής κατασκευής αντιαρματικά όπλα ενώ πολεμούσαν εναντίον του τουρκικού στρατού εισβολής.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν αυτά τα δυτικά τανκς θα είναι αρκετά για να αλλάξουν τη ροή του πολέμου στην Ουκρανία. Την εκτίμηση πάντως ότι τα δυτικά αυτά άρματα μάχης δεν θα αλλάξουν και πολλά στους πολεμικούς συσχετισμούς διατυπώνει το BBC: «Η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι απίθανο να αποκτήσει τα 300 σύγχρονα κύρια άρματα μάχης που λέει ότι χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο. Αν και είναι πολιτικώς αξιοσημείωτη, η παροχή ενός μικρού αριθμού θα ήταν στην πραγματικότητα μόνο μια συμβολική χειρονομία».

Οι αποστολές Leopard ανά χώρα

O αριθμός των αρμάτων μάχης Leopard 2 που θα σταλούν από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ανέρχεται σε 111. Η Γερμανία θα δώσει 14 μοντέλα Leopard 2A6, η πολωνία θα δώσει 14 Leopard 2, η Ολλανδία θα δώσει 18 Leopard 2, η Πορτογαλία θα δώσει τέσσερα μοντέλα Leopard 2A6, η Ισπανία σχεδιάζει να στείλει 53 Leopard 2, η Νορβηγία σχεδιάζει να δώσει οκτώ Leopard 2, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να στείλουν άρματα μάχης, αλλά δεν έχουν καθορίσει αριθμό.

Ελπίζουμε, ότι η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί στις χώρες που θα στείλουν άρματα μάχης Leopard. Η Ελλάδα, αφ’ ης στιγμής, διανύει στιγμές έντασης με τη γείτονα, δεν θα πρέπει να επικαλεστεί τα επιχειρήματα με τα οποία δικαιολόγησε τις προηγούμενες αποστολές οπλισμού, τίποτε δεν μας περισσεύει, κάθε μείωση της δυνατότητας αποτροπής, ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας για μία νυκτερινή επίσκεψη

Προβληματισμό όμως γεννά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση ως τώρα, πρωτοστατεί στα πλαίσια της προσωπικής διπλωματίας, σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Μία παράδοση αρμάτων Leopard, θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω τη σχέση της χώρας μας με τη Ρωσία. Οι αποφάσεις από έναν πρωθυπουργό, που πιθανόν να βρίσκεται σε αποδρομή λόγω των επικείμενων εκλογών, θα πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη περίσκεψη. Πρωτίστως οποιαδήποτε απομείωση της ισχύος της χώρας είναι εθνικά επιζήμια, αλλά επιπρόσθετα μία τέτοια απόφαση επιβαρύνει το διπλωματικό αποτύπωμα μίας ενδεχομένης νέας ηγεσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx