Ο υπεύθυνος ασφαλείας της Χαμάς στον Λίβανο νεκρός από drone του Ισραήλ
09/08/2024Η Χαμάς ζήτησε την απελευθέρωση του ηγετικού στελέχους της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι, ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, σύμφωνα με το Sky News Arabia. Την ώρα όμως που γίνονται προκαταρκτικές συνομιλίες για την έναρξη διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ χτύπησε με drone στη Σιδώνα του Λιβάνου δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Η εξέλιξη αυτή, πιθανότατα τινάζει στον αέρα τη νέα πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε από ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ σε επίπεδο κορυφής για να ξαναφέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ισραήλ και Χαμάς.
Βίντεο που κυκλοφόρησε αργά το απόγευμα δείχνει την επίθεση σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην περιοχή, ενώ διαδίδονται πληροφορίες που αναφέρουν πως από το χτύπημα σκοτώθηκαν δύο στελέχη της Χαμάς που βρίσκονται στο Λίβανο. Πηγές μίλησαν στο Al Arabiya και δήλωσαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο Σαμέρ αλ Χατζ, αξιωματούχος ασφαλείας της Χαμάς, ο οποίος, κατά τις πληροφορίες αυτές, σκοτώθηκε από την επίθεση στο όχημα όπου επέβαινε. Το θύμα ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της Χαμάς στον καταυλισμό Άιν ελ Χέλουε, τον μεγαλύτερο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφερε πως είδε ένα απανθρακωμένο πτώμα να ανασύρεται από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου, ενώ στρατιώτες απέκλεισαν την περιοχή. Κατά την επιδρομή, τραυματίστηκαν δύο άμαχοι οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Σιδώνας.
Οι συνομιλίες για τις συνομιλίες
Νωρίτερα σύμφωνα με το δίκτυο Sky News, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι μεσολαβητές (και οι ΗΠΑ) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο θέμα του Μπαργούτι προς την πλευρά του Ισραήλ. Η ερμηνεία που δίνεται για τη στάση των ΗΠΑ είναι ότι η αμερικανική διοίκηση υποστηρίζει ανοιχτά την ιδέα της «ανανεωμένης εξουσίας» στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και ο Μπαργούτι θεωρείται ένα πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί μίας τέτοιας κίνησης.
Η έκκληση για την απελευθέρωση του ηγέτη της Φατάχ φέρεται να συνδέεται με τις ανησυχίες της Χαμάς ότι δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και ο Barghouti θα ήταν ένας τρόπος να διατηρήσει μια θέση επιρροής. Ο 64χρονος φέρεται να έχει ευρεία υποστήριξη τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα τόσο από την Φατάχ όσο και από τη Χαμάς. Αυτό όμως μένει να αποδεχθεί, καθώς οι δύο οργανώσεις έχουν έλθει στο παρελθόν σε σύρραξη.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας Asharq, το Ισραήλ μπορεί και να μην έχει αντίρρηση να αφήσει ελεύθερο τον Μπαργούτι, αλλά απαιτεί να πάει στη Γάζα και όχι στη Δυτική Όχθη, όπου ήταν πριν τη σύλληψη και φυλάκισή του. Ο Barghouti, πρώην ηγέτης του Tanzim, μιας μαχητικής πτέρυγας του κινήματος Φατάχ, καταδικάστηκε το 2004 από ισραηλινό δικαστήριο σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και 40 χρόνια φυλάκισης για τρομοκρατικές ενέργειες στις οποίες πέντε Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν. Στη Δυτική Όχθη αποκαλείται “Μαντέλα των Παλαιστινίων”.
Η απάντηση του Ισραήλ στους 3
Η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε χθες να ξαναρχίσουν την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, έπειτα από παρέμβαση των χωρών που μεσολαβούν, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίες προειδοποίησαν τους αντιμαχόμενους πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογία» για περαιτέρω καθυστερήσεις. Για το Ισραήλ προέχει αυτές τις ώρες το μέτωπο με τη Χεζμπολάχ.
Η ανακοίνωση αυτή καταγράφτηκε καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στον παλαιστινιακό θύλακο και αφού έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι χθες σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον δυο σχολείων, και με φόντο τις ανησυχίες για ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής. «Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Λίγο νωρίτερα, η Ουάσιγκτον, το Κάιρο και η Ντόχα προσκάλεσαν τα αντίπαλα μέρη να ξαναρχίσουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις τη 15η Αυγούστου, τονίζοντας πως πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».
«Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής (σ.σ. ενδεχόμενης συμφωνίας) κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών», πρόσθεσαν οι τρεις ηγέτες στην κοινή δήλωσή τους.