ΘΕΜΑ

Ναυάγησαν οι μυστικοί πράκτορες ψάχνοντας Ρώσους!

Ναυάγησαν οι μυστικοί πράκτορες ψάχνοντας Ρώσους!

Σε κατασκοπευτικό θρίλερ του Χόλυγουντ παραπέμπει το τραγικό ναυτικό δυστύχημα που συνέβη στην λίμνη Μαντζόρε της Βόρειας Ιταλίας, με τέσσερεις νεκρούς. Ο λόγος είναι πως τρία από τα θύματα και το σύνολο των επιβαινόντων ήταν νυν και πρώην μυστικοί πράκτορες, ορισμένοι μάλιστα με διασυνδέσεις με το Ισραήλ. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ιταλικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς και τα σενάρια αφθονούν σχετικά με το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το τραγικό δυστύχημα.

Η επίσημη εξήγηση είναι πως ήταν μία αθώα βόλτα αναψυχής και το σκάφος βρέθηκε ενώπιον μιας καταιγίδας που δεν είχε προβλεφθεί. Όμως, για αρκετά ιταλικά ΜΜΕ, ήταν μία μυστική συνάντηση εργασίας μεταξύ Ιταλών και Ισραηλινών πρακτόρων. Ιταλός εισαγγελέας έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, 13 από τους επιβαίνοντες ήταν Ιταλοί πράκτορες και οκτώ Ισραηλινοί. Οι μόνοι που δεν έχουν σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες είναι ο καπετάνιος του σκάφους και η Ρωσίδα σύζυγος του, που συγκαταλέγεται στα θύματα, καθώς δεν ήξερε κολύμπι.

Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές τα δύο άλλα θύματα ήταν πρώην μέλη των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Πρόκειται για τον 62χρονο, Κλαούντιο Αλόντσι και την 53χρονη Τιτσιάνα Μπαρνόμπι, ενώ ένας τρίτος άνδρας που έχασε τη ζωή του ήταν πρώην πράκτορας της Μοσάντ. Επισήμως η κρουαζιέρα σχεδιάστηκε για να γιορτάσει τα γενέθλια κάποιου που επέβαινε στο πλοίο.

Το σκάφος χτυπήθηκε ξαφνικά από μια σφοδρή καταιγίδα με ριπές πάνω από 70 χιλιόμετρα (43 μέτρα) την ώρα. «Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, μια “αποκάλυψη” έπεσε πάνω μας», ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο καπετάνιος περιέγραψε το περιστατικό, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera. «Η βάρκα ανατράπηκε αμέσως και πέσαμε στο νερό». Ο καπετάνιος είπε στους ερευνητές ότι δεν είχε προβλεφθεί κακοκαιρία και ελέγχεται για πιθανά αδικήματα που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυαγίου.

Τί λέει ο ιταλικός Τύπος

Δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο υποστηρίζουν ότι η ομάδα είχε δώσει ραντεβού στη λίμνη Ματζόρε «για να ανταλλάξουν πληροφορίες και έγγραφα» και ότι βρίσκονταν στην περιοχή επί μερικές μέρες με “βιτρίνα” ότι έκαναν τουρισμό, ενώ για τους Ισραηλινούς η συμμετοχή στην μίνι κρουαζιέρα πραγματοποιήθηκε επειδή, δήθεν, έχασαν τις πτήσεις τους για το Ισραήλ.

Μία θεωρία που σύμφωνα με την Corriere della Sera κερδίζει έδαφος είναι ότι οι πράκτορες βρέθηκαν στη λίμνη Ματζόρε για να κατασκοπεύσουν Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι φέρεται να αγόραζαν βίλες και ξενοδοχεία στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, παρακάμπτοντας τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, διοχετεύοντας χρήματα στην Ιταλία από ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η λίμνη Ματζόρε και η ακτογραμμή της χωρίζονται μεταξύ των ιταλικών περιοχών της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε και του ελβετικού καντόνιου του Τιτσίνο. Να σημειωθεί πως πολλές εταιρείες που παράγουν τεχνολογία ικανή τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική χρήση βρίσκονται στη Λομβαρδία, ένας από τους λόγους που έχει μετατρέψει την περιοχή στο επίκεντρο της δράσης των υπηρεσιών πληροφοριών. Εδώ πάμε σε μία άλλη θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι Ισραηλινοί πράκτορες παρακολουθούσαν επαφές μεταξύ εταιρειών από το Ιράν και την Ιταλία που έχουν την έδρα τους στη βιομηχανική ζώνη της Λομβαρδίας.

Δόξες Ψυχρού Πολέμου

Ασχέτως του τι πραγματικά κρύβεται πίσω από το τραγικό δυστύχημα στην λίμνη Μαντζόρε, εδώ και χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο ζουν δόξες Ψυχρού Πολέμου, με την πολυπολικότητα του διεθνούς συστήματος (η οποία επιτρέπει σε περιφερειακούς παίκτες να επιδίδονται σε προσπάθειες ανάδειξής τους σε πόλους ισχύος) το νέο τεχνολογικό περιβάλλον (μέσω του οποίου οι υπηρεσίες πληροφοριών αλωνίζουν) αλλά και λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Προηγουμένως, η διόγκωση των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων είχε μετατρέψει σε εστίες αναταραχής τη Μέση Ανατολή, τη νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική, απειλώντας και τον υπόλοιπο κόσμο, γεγονός που είχε θέσει τις μυστικές υπηρεσίες σε συναγερμό. Πάντως, πολύ πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, θεωρούσαν ως κύριες απειλές, εκτός από την τρομοκρατία και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την στρατιωτική ενίσχυση του Πεκίνου και της Μόσχας.

Στην πρώτη σχετική αξιολόγηση που είχε παρουσιαστεί επίσημα σε ακρόαση στο Κογκρέσο το 2021, η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, είχε περιγράψει την Κίνα ως «σχεδόν ισότιμο ανταγωνιστή που προκαλεί τις ΗΠΑ σε πολλές αρένες, ενώ πιέζει για να αναθεωρήσει τους παγκόσμιους κανόνες, με τρόπους που ευνοούν το αυταρχικό κινεζικό σύστημα».

Κατασκοπεία στον Καναδά

«Με έναν αντίπαλο που έχει αυξήσει το πεδίο εφαρμογής, την κλίμακα και την εκλέπτυνση του, πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν τυφλά σημεία στο έθνος μας σήμερα», είχε αναφέρει ο διευθυντής της NSA Πολ Νακασόνε, μετά την επίθεση SolarWinds που συνδέθηκε με τη Ρωσία και την εκτεταμένη επιμόλυνση πολλών συστημάτων υπολογιστών με έδρα τις ΗΠΑ.

Σε έκθεση που είχε δημοσιευτεί το 2021 (πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) η καναδική υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας (CSIS) ανέφερε ότι οι δραστηριότητες κατασκοπείας στον Καναδά βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και πως οι απειλές κατασκοπείας κατά των καναδικών συμφερόντων είχαν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 2020. Πολλά από τα αλλαγμένα χαρακτηριστικά της ξένης κατασκοπείας εναντίον καναδικών στόχων κατά το 2020 αφορούσαν το ξέσπασμα του Covid-19 και την επακόλουθη πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο μεγάλος αριθμός ατόμων που εργάζονταν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε ωθήσει ξένους παράγοντες να επωφεληθούν από τα τηλεπικοινωνιακά περιβάλλοντα. Οι ξένοι κατάσκοποι «προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία», προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες, επεσήμανε η έκθεση της CSIS.

Η καναδική υπηρεσία πληροφοριών, όπως και οι αμερικανικές, χαρακτήριζαν από τότε τη Ρωσία και την Κίνα σαν δύο από τους πιο επιθετικούς παράγοντες κατασκοπείας. Πιο συγκεκριμένα, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι δύο αυτές χώρες ασκούν τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες ολοένα και περισσότερο μέσω μη παραδοσιακών κατασκόπων: Δηλαδή μέσω ατόμων και οντοτήτων που δεν συνδέονται επίσημα με τις μυστικές υπηρεσίες, όπως ακαδημαϊκοί, ερευνητές και υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους έχει ανατεθεί να συλλέγουν ευαίσθητες στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές πληροφορίες εντός και σχετικά με τον Καναδά.

Εκτενές είναι το ενδιαφέρον της Δύσης για το ρωσικό δίκτυο κατασκόπων “illegals”, ατόμων που εκπαιδεύει η Μόσχα, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες-στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. «Οι “illegals” ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», είχε αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΥΠ για την περίφημη  Ρωσίδα κατάσκοπο του Παγκρατίου, που κατά τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών ανήκε σε αυτό το δίκτυο.

Τουρκία και Κίνα

Από το 2020 στην Ολλανδία, την Βρετανία, την Δανία και σε άλλες χώρες, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επισημάνει δημοσίως την μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας ξένων πρακτόρων στην επικράτειά τους. Η παρακολούθηση αντιφρονούντων είναι ένας από τους λόγους που έχει διογκωθεί η δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών.

Η περίπτωση της Τουρκίας είναι χαρακτηριστική, καθώς η ΜΙΤ υπό τον Ερντογάν, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική το οποίο ασκεί κατασκοπεία, παρακολουθεί Τούρκους αντιφρονούντες και προσπαθεί να οικοδομήσει μηχανισμούς επιρροής της Τουρκίας στις χώρες που δραστηριοποιείται.

Τα ίδια κάνει και η Κίνα. Παράλληλα με την κούρσα που έχει αποδυθεί για να αυξήσει την οικονομική, στρατιωτική και γεωστρατηγική ισχύ της, εντείνει και τη δράση των μυστικών της υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο του 2021, ο διευθυντής του FBI (αρμόδιος για την αντικατασκοπεία) Κρίστοφερ Ρέι είχε προειδοποιήσει ότι η αύξηση της παγκόσμιας δύναμης της Κίνας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τα αμερικανικά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα και πως η υπηρεσία του ανοίγει μια νέα έρευνα για κινεζικές δραστηριότητες κάθε 10 ώρες!

Η Κίνα στοχεύει ειδικά στην κλοπή υψηλού επιπέδου πληροφοριών που αφορούν νέες τεχνολογίες, αλλά και οικονομικές δραστηριότητες. Η μαζική αποστολή φοιτητών από την Κίνα σε δυτικά πανεπιστήμια και ιδρύματα παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκτηση αυτών των πληροφοριών.

Η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και η αυξημένη ικανότητα των χάκερς έχει φτάσει τον κυβερνοπόλεμο των υπηρεσιών σε τεράστια επίπεδα. Σ’ αυτό το πεδίο δραστηριοποιούνται ακόμη και ιδιώτες, οι οποίοι πωλούν τις υπηρεσίες τους σε κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δεν περνάει μέρα που να μην αναφέρονται κυβερνοεπιθέσεις με διαφόρους βαθμούς επιτυχίας σε διάφορες χώρες. Το μέγεθος της απειλής αναφέρεται συχνά από τις υπηρεσίες σχεδόν όλων των κρατών με εκτοξεύσεις απειλών και σκληρής ρητορικής εκατέρωθεν.

Και η Μοσάντ κάνει λάθη…

Αυτό που δεν αναμενόταν είναι η αύξηση της δραστηριότητας μυστικών υπηρεσιών και στον “ιατρικό πόλεμο”, ειδικά στο πρώτο κύμα του Covid. Το Ισραήλ έχει παραδεχτεί ανοικτά την ανάμιξη της Μοσάντ στην απόκτηση ιατρικών μέσων και εμβολίων από την διεθνή αγορά. Ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών της χώρας με διάφορα εμβόλια είναι ενδεικτικός το πως η Μοσάντ είχε κατορθώσει να βρει τα εμβόλια, παρακάμπτοντας τις επίσημες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Όμως, ακόμα και από τις τελειότερες μυστικές υπηρεσίες, όπως είναι η Μοσάντ, δεν λείπουν οι… γκάφες, όπως συνέβη με το επιχειρησιακό φιάσκο των πρακτόρων της στην Μαλαισία. Τον γύρο των μέσων ενημέρωσης και των ισραηλινών, είχε κάνει η είδηση της σύλληψης πρακτόρων της από τις αρχές ασφαλείας της Μαλαισίας, που είχαν ως αποστολή την απαγωγή Παλαιστίνιων καθηγητών σε μαλαισιανά ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι οποίοι εξειδικεύονταν σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη πυραυλικής τεχνολογίας.

Μάλιστα, η μαλαισιανή αστυνομία επέτρεψε τη βιντεοσκόπηση της μεταγωγής των -τουλάχιστον 11- υπόπτων με χειροπέδες και τα μάτια καλυμμένα στη Δικαιοσύνη, γεγονός εξευτελιστικό για την Μοσάντ. Φέρονται να συνελήφθησαν για την απαγωγή ενός Παλαιστινίου που λειτουργούσε ως πράκτορας της Χαμάς και τον κρατούσαν με στόχο να πετύχουν τη μυστική μεταφορά του για ανάκριση και τα περαιτέρω στο Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό πως η μαλαισιανή αστυνομία επενέβη στο απομακρυσμένο ξενοδοχείο όπου τον κρατούσαν, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν ανάκριση… με βιντεοκλήση από το Ισραήλ!

Οι Ισραηλινοί δεν παραδέχονται ανοιχτά την φερόμενη εμπλοκή τους σε αντίστοιχες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστική η στάση τους στο τραγικό δυστύχημα στην λίμνη Μαντζόρε:  Αρχικά οι ισραηλινές αρχές είχαν απαγορεύσει τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα του πρώην πράκτορα της Μοσάντ που πνίγηκε. Ωστόσο, η Μοσάντ εξέδωσε την Τετάρτη επίσημη ανακοίνωσή.

Σε αυτήν ανέφερε πως «λόγω της υπηρεσίας του στον οργανισμό δεν είναι πιθανό να αναφέρουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτόν. Η Μοσάντ έχασε έναν αγαπημένο φίλο, έναν αφοσιωμένο και επαγγελματία εργαζόμενο που είχε αφοσιώσει τη ζωή του στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ για δεκαετίες ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του». Ίσως και να μην μάθουμε ποτέ επισήμως αν όντως οι πράκτορες πνίγηκαν στα πλαίσια μιας μυστικής επιχείρησης που είχε να κάνει με την παρακολούθηση Ρώσων…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx