ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ναυτική βάση σχεδιάζει η Τουρκία στη Λιβύη – Τι μεταδίδει το TGRT Haber

Ναυτική βάση σχεδιάζει η Τουρκία στη Λιβύη – Τι μεταδίδει το TGRT Haber

Συμφωνία με τη Λιβύη για την εκμίσθωση για του λιμανιού της πόλης Χομς, μεταξύ της Τρίπολης και της Μισράτα, υπέγραψε η Τουρκία με την μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά. Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 ετών και η Τουρκία προγραμματίζει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο TGRT Haber. Με τη βάση θα επιτευχθεί, σύμφωνα με το κανάλι, «η εδραίωση της τουρκικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η αύξηση του ελέγχου των τουρκικών χωρικών υδάτων και η διασφάλιση της ασφάλειας των εμπορικών πλοίων».

«Η Τουρκία, η οποία προκαλεί φόβο με τις στρατιωτικές και τις τεχνολογικές δυνατότητες που αναπτύσσει και κάνει εντυπωσιακές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε μια συμφωνία που θα έχει έντονη απήχηση στην Ελλάδα» σύμφωνα με το κανάλι, καθώς «στη βάση που θα δημιουργηθεί στο λιμάνι, σχεδιάζεται η εγκατάσταση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας».

Το TGRT ως πηγή επικαλείται την ανάρτηση στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), που έχει ως πρόεδρο τον εμπνευστή της “Γαλάζιας Πατρίδας”, απόστρατο υποναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί. Στην ανάρτηση αναφέρεται ότι «η Τουρκία νοίκιασε το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Στο λιμάνι που θα παραχωρηθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση για τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις. Με το λιμάνι που ενοικιάστηκε, η Τουρκία θα διασφαλίσει επίσης προληπτική άμυνα για τις τουρκικές ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων».

Αν η παραπάνω ανάρτηση είναι πληροφορία ή γραμμή δεν είναι σαφές. Το γεγονός ότι αυτή η ανάρτηση γίνεται στον απόηχο της νέας κρίσης που ξέσπασε στην Τρίπολη, την περασμένη Δευτέρα, με την σύγκρουση των δύο ισχυρότερων στρατιωτικών μονάδων, δηλοί, αν μη τι άλλο ότι ο απόστρατος υποναύαρχος Γιαϊτζί δεν έχει σταματήσει να παρεμβαίνει στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, με τον τρόπο που ξέρει, με συνεχείς απειλές συγκεκαλλυμένες και συχνά ευθείες.

 

Για την ώρα δεν υπάρχουν επίσημες ή ανεπίσημες δηλώσεις επιβεβαίωσης ή διάψευσης της δημοσίευσης του TGRT από αξιωματούχους της Τουρκίας, ενώ ως προς την Λιβύη το ενδιαφέρον της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά είναι εστιασμένο στην διευθέτηση της κρίσης που προκλήθηκε από τις ένοπλες συγκρούσεις των στρατιωτικών μονάδων Ταξιαρχία 444 και Ειδική Δύναμη (αντιτρομοκρατική).

Υπό πίεση ο Ντμπεϊμπά

Πάντως, ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά δεν έχει κρύψει την φιλοτουρκική του πολιτική στάση (ασκεί και χρέη υπουργού Άμυνας και συμμετέχει συχνά-πυκνά σε αμυντικές εκθέσεις και άλλες τουρκικές πρωτοβουλίες). Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα, με την εγκατάσταση ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και την αποστολή ειδικών απεσταλμένων από πολλές δυτικές χώρες (ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κά) η μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο για τις κινήσεις της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση στην Τρίπολη ανακοίνωσε χθες ότι επήλθε συμφωνία κατάπαυσης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, με την απελευθέρωση του διοικητή

της 444 Μαχμούντ Χάμζα, που είχε συλληφθεί το απόγευμα της Δευτέρας στο αεροδρόμιο από την Ειδική Δύναμη. Επισήμως δεν υπήρξε ανακοίνωση για την απελευθέρωση του Χάμζα, όμως στα social media δημοσιεύονται αναρτήσεις για γιορτή στο αρχηγείο της Ταξιαρχίας, με φωτιές και πυροβολισμούς στον αέρα από τους άνδρες της μονάδας, κάτι που ερμηνεύεται ως πανηγυρική υποδοχή του διοικητή τους.

Στα νότια προάστια της Τρίπολης, όπου διεξήχθησαν οι μάχες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 150, περιπολούν με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχει αποκατασταθεί η ηρεμία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι