ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν μετά την αναστολή της βοήθειας στο Κίεβο

Νέα επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν – Δολοφονήθηκε ο υπαρχηγός του ρωσικού Ναυτικού, Γκούντκοφ
EPA/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαίωσε αρχικά ο ίδιος ο Τραμπ σε ανάρτηση του στο Truth Social. Πρόκειται για την έκτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, το τηλεφώνημα κράτησε περίπου μία ώρα και αφορούσε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικά το Ιράν, αλλά και την Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε τη σημασία της διευθέτησης του ιρανικού αποκλειστικά με διπλωματικά μέσα. Από την πλευρά του, ο Τραμπ έθεσε και πάλι το ζήτημα της παύσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα συνεχίζει να επιδιώκει λύση με διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία και ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει να μιλάει. Επιπλέον, ο Πούτιν επισήμανε ότι η χώρα του θα επιτύχει τον στόχο της να εξαλείψει τα βασικά ζητήματα που οδήγησαν στη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι δεν θα κάνει πίσω στους στόχους της.

Πάντως, από τη ρωσική πλευρά δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για συνάντηση των δύο προέδρων, θα συνεχίσουν όμως τις τηλεφωνικές επαφές.  Τέλος, ο πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ για την αυριανή εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου και επισήμανε την συνεισφορά της Ρωσίας στον σχηματισμό του αμερικανικού κράτους.

Κατά το Κρεμλίνο, οι δύο πρόεδροι δεν μίλησαν για τη διακοπή παραδόσεων ορισμένων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία. Αυτή ήρθε δύο ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν ορισμένες αποστολές πυραύλων και πυρομαχικών προς την Ουκρανία, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων.

Ποιος ήταν ο Γκούντκοφ

Στο πολεμικό πεδίο, ο υποναύαρχος Μιχαήλ Γκούντκοφ, υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος είχε επίσης ηγηθεί μιας ταξιαρχίας που πολέμησε εναντίον της Ουκρανίας, σκοτώθηκε στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Όλεγκ Κοζεμιάκο, κυβερνήτης περιφέρειας στη ρωσική άπω ανατολή και φίλος του Γκούντκοφ. Την είδηση του θανάτου του Γκούντκοφ επιβεβαίωσε λίγο αργότερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Στις 2 Ιουλίου 2025, στη διάρκεια των μαχών σε μια από τις μεθοριακές ζώνες της περιφέρειας του Κουρσκ, βρήκε το θάνατο ο ναύαρχος Μιχαήλ Εβγκένιεβιτς Γκούντκοφ», ανακοίνωσαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ανεπίσημα ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε μαζί με άλλους 10 στρατιωτικούς σε ουκρανική επίθεση εναντίον θέσης διοίκησης στο Κορένεβο, στην περιφέρεια του Κουρσκ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Ο Μιχαήλ Γκούντκοφ είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους Ρώσους στρατιωτικούς που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Ο Κοζεμιάκο, ο οποίος δήλωσε πως μιλούσε πολύ με τον Γκούντκοφ τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε στη δήλωσή του ότι ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε «εκτελώντας το καθήκον του ως αξιωματικού» μαζί με άλλους και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του νεκρού.

«Όταν έγινε Υπαρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, δεν έπαψε να επισκέπτεται προσωπικά τις θέσεις των πεζοναυτών μας», έγραψε ο Κοζεμιάκο στο Telegram. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον διόρισε υπαρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού το Μάρτιο, σύμφωνα με ανάρτηση στον ιστότοπο του Κρεμλίνου. Ο Γκούντκοφ είχε ηγηθεί μιας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, η οποία πολέμησε στο Κουρσκ.

Επικοινωνία και Τραμπ-Ζελένσκι

Τηλεφωνική επικοινωνία θα πραγματοποιήσουν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Παρασκευή, για την απότομη διακοπή ορισμένων βασικών αμερικανικών παραδόσεων όπλων στο Κίεβο, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο Ζελένσκι θα θέσει επίσης το θέμα των πιθανών μελλοντικών πωλήσεων όπλων, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν τον σχεδιασμό. Ο χρόνος της κλήσης θα μπορούσε να αλλάξει, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα το δημοσίευμα. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Οι ΗΠΑ έχουν διακόψει ορισμένες αποστολές κρίσιμων όπλων στην Ουκρανία λόγω των χαμηλών αποθεμάτων.

Η απόφαση αυτή οδήγησε την Ουκρανία να καλέσει την Τετάρτη τον εκτελούντα χρέη απεσταλμένου των ΗΠΑ στο Κίεβο για να τονίσει τη σημασία της συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον και να προειδοποιήσει ότι η κίνηση αυτή θα αποδυναμώσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί απέναντι στις εντεινόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και τις προόδους στο πεδίο της μάχης.

Η κίνηση του Πενταγώνου οδήγησε εν μέρει σε περικοπή των παραδόσεων των πυραύλων αεράμυνας Patriot, στους οποίους βασίζεται η Ουκρανία για την καταστροφή των ταχέως κινούμενων βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη.

Νεκροί από ρωσικές επιθέσεις

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σήμερα από πολλά ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, την ώρα που η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της, απουσία και κάποιας προόδου στον διπλωματικό τομέα για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.

«Στις 3 Ιουλίου, ο εχθρός έπληξε την πόλη της Πολτάβα (…) Υπέστησαν ζημιές πολιτικές υποδομές» ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης, Βολοντίμιρ Κόγκουτ, σε ανάρτησή του στο Telegram. «Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν» ανακοίνωσαν από την πλευρά τους οι υπηρεσίες διάσωσης.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε τη ρωσική επίθεση σε ένα «κέντρο στρατολόγησης» κάνοντας λόγο για «νεκρούς και τραυματίες», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Σε άλλη επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν έξι, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολέξι Κουλέμπα.

Στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικές επιθέσεις νωρίς το πρωί, σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία. Τα ρωσικά πλήγματα σημειώνονται ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διέκοψαν τις παραδόσεις ορισμένων πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί από την πλευρά του να πλήξει τη Ρωσία στο έδαφός της. Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων δύο στην περιοχή του Λιπέτσκ που απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας. Από πλήγμα δρόνων προκλήθηκε και πυρκαγιά σε μια επιχείρηση στην πόλη Γέλετς, στην ίδια περιοχή, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Στο Λιπέτσκ έχουν την έδρα τους πολλά βιομηχανικά συγκροτήματα.

Ο Αντρίι Κοβαλένκο, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, επιβεβαίωσε το πλήγμα στο Γέλετς υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση κατασκευάζει μπαταρίες για τα συστήματα καθοδήγησης πυραύλων του ρωσικού στρατού και κυρίως για τους πυραύλους Ίσκαντερ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx