ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Νέα επίθεση Ερντογάν στον Μακρόν – Μίλησε για γκιλοτίνα!

Νέα επίθεση Ερντογάν στον Μακρόν – Μίλησε για γκιλοντίνα! Γιώργος Πρωτόπαπας

Η νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ευρώπης για την μεταχείριση των μουσουλμανικών πληθυσμών, είχε βασικό στόχο για ακόμα μια φορά τον Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Ερντογάν κάθε φορά που θεωρεί ότι τον εξυπηρετούν διεθνή ζητήματα που αφορούν τους μουσουλμάνους – ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη– προκαλεί θόρυβο, για να προωθήσει το προφίλ του «ως προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων».

Ο Μακρόν έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο του Ερντογάν από τότε που έκανε τις δηλώσεις για «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ» και φυσικά μετά τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού στο εσωτερικό της χώρας του. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «στην Ευρώπη ζουν 6 εκατ. Τούρκοι και 35 εκατ. μουσουλμάνοι, όλοι αδέλφια μας» και ότι η «ΕΕ και όλη η Ευρώπη μετατρέπεται σιγά σιγά σε ανοιχτή φυλακή μουσουλμάνων». Ισχυρίστηκε, ότι το κλίμα για τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη είναι περιβάλλον μίσους, όπως για τους Εβραίους πριν από τον Β’ Παγκόσμιο.

Επιτέθηκε εκ νέου στο νομοσχέδιο Μακρόν για την αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού , υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ότι αν εφαρμοστεί θα αποτελέσει «γκιλοτίνα εναντίον της γαλλικής δημοκρατίας», προσθέτοντας πως θα προκαλέσει «αναταραχή σε εκατομμύρια Τούρκων και μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη».

Το γαλλικό προσχέδιο νόμου περιλαμβάνει επέκταση των απαγορεύσεων για θρησκευτικά σύμβολα και ενδύματα σε δημόσιους χώρους όπως: την κάλυψη του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των γονέων που συνοδεύουν τα παιδιά σε σχολεία και σε αθλητικούς αγώνες και τη χρήση μαγιού στις πισίνες που καλύπτει όλο το σώμα. γνωστό ως burkini. Επίσης, περιλαμβάνεται και απαγόρευση των θρησκευτικών πρακτικών σε δημόσια πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακόμα απαγορεύει την πολιτική καμπάνια σε πλατφόρμες που θεωρούνται αντίθετες με την «εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, καθώς και την κοσμικότητα» και απαγορεύει στους υποψηφίους να χρησιμοποιούν θρησκευτικά σύμβολα. Επιπλέον, το προσχέδιο προβλέπει ότι οι μεταναστευτικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την ανανέωση αδειών παραμονής σε άτομα που εμφανίζονται να απορρίπτουν τις δημοκρατικές αρχές.

Επέκταση μέτρων

Οι κοινωνικές υπηρεσίες θα έχουν, επίσης, το δικαίωμα να παρακρατήσουν οικογενειακά επιδόματα σε περίπτωση πολλών σχολικών απουσιών και οι δήμαρχοι θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν ξένες σημαίες κατά τη διάρκεια γάμων και συγκεντρώσεων πολιτικών σωματείων. Το προσχέδιο νόμου προβλέπει και ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, επιτρέποντας τη χρήση αλγορίθμων για τον εντοπισμό δραστηριότητας ισλαμικών εξτρεμιστικών ιστοσελίδων.

Η Γαλλία θέσπισε έναν αντιτρομοκρατικό νόμο το 2017 για να αντικαταστήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί δύο χρόνια νωρίτερα, μετά την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι από ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ο συγκεκριμένος νόμος που επανεξετάζεται μετά από τέσσερα χρόνια, θα επιτρέπει στις υπηρεσίες ασφαλείας να χρησιμοποιούν αλγόριθμους για την παρακολούθηση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, να παρακολουθούν και να περιορίζουν τις κινήσεις ατόμων που θεωρούνται ακόμα επικίνδυνα για δύο χρόνια μετά την αποφυλάκιση τους.

Ερντογάν Vs Μακρόν

Επιπλέον, οι δικαστές θα έχουν την εξουσία να επιβάλλουν σε άτομα τα οποία εξέτισαν τουλάχιστον ποινή φυλάκισης πέντε ετών για εγκλήματα ισλαμικού φανατισμού, μέτρα ώστε να μη τα επαναλάβουν, συμπεριλαμβανομένης ψυχιατρικής περίθαλψης. Τα μέτρα Μακρόν για την αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, προκαλούν συχνά τις επικρίσεις του Ερντογάν. Αν και οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν την Πρωτοχρονιά ευχετήριες επιστολές με στόχο την αποκλιμάκωση στις σχέσεις τους, η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει.

Οι διαφορές Γαλλίας και Τουρκίας είναι έντονες και υπαγορεύονται από διαφορετικά εθνικά συμφέροντα. Ο Μακρόν έχει επικρίνει αρκετές φορές τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης,  Άγκυρα και Παρίσι στήριξαν αντίπαλες πλευρές και στον εμφύλιο Λιβύης. Η Γαλλία είχε ταχθεί υπέρ του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ενώ η Τουρκία υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης. Ένα άλλο πεδίο σύγκρουσης θεωρείται και η Αφρική. Η Γαλλία έχει ιστορικά εθνικά συμφέροντα, ενώ η Τουρκία διεισδύει με στρατιωτική και οικονομική διπλωματία.

Οι σχέσεις Μακρόν και Ερντογάν είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθούν, σύμφωνα με έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, που επισημαίνει, ότι το Μακρόν εναντίον Ερντογάν είναι μια αντιπαράθεση που και οι δύο θέλουν πριν από τις εκλογές στις χώρες τους.  Ο Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του Απρίλιου 2022 εκτιμάται ότι θα αναμετρηθεί σε δεύτερο με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Ο Ερντογάν επιδιώκει, από την πλευρά του, να συσπειρώσει την εθνικό-θρησκευτική εκλογική βάση του ενόψει των εκλογών του 2023.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι