ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Βηθλεέμ δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα – Έρημη η εκκλησία της Γεννήσεως

Η Βηθλεέμ δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα - Άδεια η εκκλησία της Γεννήσεως (video),

Οι καμπάνες των εκκλησιών αντηχούν στους λαβυρινθώδεις δρόμους της Βηθλεέμ. Όμως, φέτος η Βηθλεέμ δεν γιορτάζει. Ο ναός της Γεννήσεως είναι σχεδόν άδειος, οι επισκέπτες ελάχιστοι και οι πιστοί από άλλες χώρες μετρημένοι στα δάκτυλα των δύο χεριών.

Η τοπική ηγεσία της πόλης έλαβε την απόφαση να περιοριστούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο εντελώς απαραίτητο τελετουργικό, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό, καθώς μαίνονταν οι μάχες στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας.

Περισσότεροι από 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έως τώρα και σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας στη Γάζα, σχεδόν το 85% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας έχει εκτοπιστεί. Πολλοί κάτοικοι της Βηθλεέμ έχουν δεσμούς, συγγενικούς και φιλικούς με τη Γάζα και μια αίσθηση δυστυχίας έχει πέσει στην πόλη που λατρεύεται από τους Χριστιανούς ως η γενέτειρα του Ιησού Χριστού, σημειώνoυν στο CNN, το SKY News και το CBS.

Διακοσμήσεις που κάποτε κοσμούσαν γειτονιές έχουν αφαιρεθεί. Οι παρελάσεις και οι θρησκευτικές γιορτές έχουν ακυρωθεί. Στο κέντρο της πόλης, το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Φάτνης απουσιάζει εμφανώς. Το ταξίδι στη Βηθλεέμ, περίπου οκτώ χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ, δεν είναι ένα εύκολο ταξίδι. Το ισραηλινό τείχος της Δυτικής Όχθης περιορίζει την κίνηση, όπως και τα διάφορα σημεία ελέγχου που οδηγούν μέσα και έξω από τη Βηθλεέμ. Τώρα οι έλεγχοι είναι αυστηρότεροι.

Η εκκλησία της Γεννήσεως, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι σε μεγάλο βαθμό άδεια φέτος με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων να βρίσκονται σε αναμονή. Και η πλατεία του ναού εντελώς άδεια. Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει περιορίσει τις μετακινήσεις στη Βηθλεέμ και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις στη Δυτική Όχθη. Τα κατεχόμενα εδάφη έχουν επίσης βιώσει μια αύξηση της βίας, με τουλάχιστον 300 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται σε ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

«Ο γιος μου με ρώτησε γιατί δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος, δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω», λέει ο Ali Thabet στο CNN. Αυτός και η οικογένειά του ζουν στο Al Shawawra, ένα παλαιστινιακό χωριό κοντά στη Βηθλεέμ, και επισκέπτονται κάθε Χριστούγεννα «επειδή η σχέση μας με τους Χριστιανούς αδελφούς μας είναι μια ισχυρή σχέση».

Και εξηγεί: «Συμμετέχουμε μαζί τους στους εορτασμούς τους, και έρχονται επίσης μαζί μας στους εορτασμούς μας. Αλλά η φετινή εορταστική περίοδος είναι πολύ κακή». Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης είναι εμφανής. Οι επιχειρήσεις βασίζονταν στην εορταστική περίοδο αφού υπέφεραν από τις δυσκολίες και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά χωρίς τα πλήθη τουριστών και πιστών, πολλά από τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια έχουν κλείσει.

Αναμνηστικά και περίτεχνα σκαλισμένα γλυπτά από ξύλο ελιάς της φάτνης κάθονται στα ράφια. Το κατάστημα του Tabash είναι ένα από τα λίγα που παραμένουν ανοιχτά, από την επιθυμία να υποστηρίξουν τους εξειδικευμένους τεχνίτες που φτιάχνουν απαλά τα εμπορεύματά του. Ο Ταμπάς φέρνει τον πατέρα του μαζί του στο μαγαζί κάθε μέρα για να τον βγάλει από το σπίτι. Ο παππούς του άνοιξε το κατάστημα το 1927 και αυτό το μέρος, μαζί με την πλατεία και την περίφημη εκκλησία της, έχουν γίνει «μέρος της καρδιάς μας».

«Δεν έχουμε δει ποτέ τέτοια Χριστούγεννα», συνεχίζει. «Εδώ και τρεις μήνες, ειλικρινά, δεν έχουμε ούτε μία πώληση. Δεν θέλω να κρατήσω τον πατέρα μου στο σπίτι. Δεν θέλω να εγκαταλείψω την ελπίδα».

Η εκκλησία της Γεννήσεως – η οποία έγινε το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στα παλαιστινιακά εδάφη το 2012 – είναι σε μεγάλο βαθμό άδεια. Σε μια κανονική χρονιά, ουρές εκατοντάδων θα σχηματίζονταν γύρω από το χώρο στάθμευσης με τους προσκυνητές να περιμένουν υπομονετικά να εισέλθουν στο σπήλαιο, που θεωρείται από τον 2ο αιώνα ότι είναι η ακριβής τοποθεσία γέννησης του Χριστού. Ένα ασημένιο αστέρι 14 ακτίνων τοποθετημένο στο μαρμάρινο δάπεδο σηματοδοτεί το ακριβές σημείο όπου λέγεται ότι γεννήθηκε ο Ιησούς.

Τον 4ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ίδρυσε μια εκκλησία στην περιοχή, η οποία καταστράφηκε το 529 για να αντικατασταθεί από μεγαλύτερες κατασκευές, οι οποίες αποτελούν τη βάση της εκκλησίας σήμερα. Τώρα, στην άδεια εκκλησία μπορεί να ακουστεί και η πτώση καρφίτσας. «Δεν το έχω ξαναδεί έτσι», λέει στο CNN ο πατήρ Σπυρίδων Σαμούρ, ένας Ελληνορθόδοξος ιερέας στην εκκλησία της Γεννήσεως. «Είναι έξω από τις δυνάμεις μας και προσευχόμαστε για τους ηγέτες που θα πάρουν τις αποφάσεις σε όλο τον κόσμο στον Θεό να τους δώσει το φως του για να κάνουν ειρήνη εδώ και σε όλο τον κόσμο».

 

Νέα επίθεση σε δεξαμενόπλοιο

Εν τω μεταξύ η νέα επίθεση των Χούτι, η 15η από την έναρξη των επιθέσεών τους,  έπληξε τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων το οποίο μετέφερε χημικά, χωρίς πάντως να σημειωθούν τραυματισμοί. Όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας η πυρκαγιά που προκλήθηκε στο δεξαμενόπλοιο, κατασβέσθηκε. Πρόκειται για το πλοίο Chem Pluto, υπό σημαία Λιβερίας, που ανήκει σε ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία και το διαχειρίζεται ολλανδική. Εντούτοις είναι ισραηλινών συμφερόντων σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Ambrey. Το δεξαμενόπλοιο πλέει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας, με τη Wall Street Journal να σημειώνει ότι η ολλανδική εταιρεία που διαχειρίζεται το Chem Pluto «συνδέεται με τον Ισραηλινό μεγιστάνα των θαλάσσιων μεταφορών Ιντάν Οφέρ».

Η επίθεση σημειώθηκε στη Θάλασσα του Ομάν ή Θάλασσα της Αραβίας, 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ινδικού λιμανιού Βερεβάλ, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ. Το ινδικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι έστειλε στην περιοχή ένα αεροσκάφος και ένα πολεμικό πλοίο για να συνδράμουν το τάνκερ Chem Pluto.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος εξαπέλυσε το drone, η επίθεση αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιθέσεων με drones και πυραύλους που έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ερυθρά Θάλασσα οι Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ιράν αρνείται οιαδήποτε εμπλοκή, όμως μέλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν είπε ότι «αν συνεχιστούν τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, θα κλείσει η Μεσόγειος».

Οι Χούθι

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ισραηλινό εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από drone και υπέστη ζημιές στον Ινδικό Ωκεανό, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν. Χθες (23/12) ένα πετρελαιοφόρο ιδιοκτησίας ναυτιλιακής εταιρείας της Γκαμπόν με σημαία Ινδίας, το πλοίοSaibaba, εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, διότι επλήγη από drone. Η επίθεση εκτιμάται ότι έγινε από περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι, εκτιμούν οι ΗΠΑ. Δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Άλλο πετρελαιοφόρο, το  Blaamanen με σημαία Νορβηγίας, επίσης δέχθηκε επίθεση από drone που εκτόξευσαν οι Χούθι, χωρίς ωστόσο να πληγεί, σύμφωνα πάλι με πηγές των ΗΠΑ. Η σημερινή είναι η 15η επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων που εξαπέλυσαν οι Υεμενίτες αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 17 Οκτωβρίου, εκτιμούν οι ΗΠΑ.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό που πραγματοποιούσε περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα, το USS Laboon, κατέρριψε χθες τέσσερα άλλα επιθετικά drones των Χούθι. Οι επιθέσεις αυτές με στόχο εμπορικά πλοία μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, έχουν αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν την πορεία των πλοίων τους, κατευθύνοντάς τα προς τη Νότια Αφρική, παρά το μεγαλύτερο κόστος αυτού του “κύκλου” και εκφράζονται ανησυχίες για την αύξηση όχι μόνον των μεταφορικών, αλλά και της τελικής τιμής των προϊόντων.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, επαναλαμβάνουν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εφόσον δεν εισέρχονται αρκετά τρόφιμα και φάρμακα στον υπό πολιορκία θύλακα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται ασταμάτητα από το Ισραήλ. Αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί, προειδοποίησε ότι και άλλες θαλάσσιες οδοί θα καταστούν επικίνδυνες, αν συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο και άλλων οδών ναυσιπλοΐας», τόνισε. «Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό Ωκεανό και κατά συνέπεια την Ευρώπη με την Ασία. Περίπου 2.000 πλοία διέρχονται κάθε χρόνο από τη διώρυγα του Σουέζ, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κατηγόρησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε βρετανική εφημερίδα το Ιράν ότι ασκεί “μια εντελώς κακόβουλη επιρροή στην περιοχή και τον κόσμο”. “Το Ιράν ασκεί μια εντελώς κακόβουλη επιρροή στην περιοχή και τον κόσμο – αυτό είναι αναμφίβολο”, δήλωσε ο Κάμερον μιλώντας στην Sunday Telegraph. “Υπάρχουν οι Χούθι, η Χεζμπολάχ, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζει το Ιράν στο Ιράκ που επιτίθενται σε βρετανικές και αμερικανικές βάσεις. Και φυσικά η Χαμάς”, πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός. “Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το Ιράν να λάβει ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα: η κλιμάκωση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή”.

Το Ιράν

Το Ιράν απέρριψε χτες τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. «Η αντίσταση διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μιλώντας στο πρακτορείο Mehr και αναφερόμενος στην αντίσταση των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Μπαγερί έκανε αυτή τη δήλωση με αφορμή «τους ισχυρισμούς των Δυτικών ότι η Τεχεράνη παρέχει εξοπλισμό στους Χούθι και τους ενημερώνει για τη θέση των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή».

Στις 18 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον σχηματισμό συνασπισμού για την υπεράσπιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 20 χώρες στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας» (Operation Prosperity Guardian). Και η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα στείλει φρεγάτα «ως χώρα με σημαντική ναυτιλία», γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Ιράν, απείλησαν χτες πως θα κλείσουν την Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, το Ιράν απέρριψε χτες τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. «Η αντίσταση (σ.σ. οι ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζει η Τεχεράνη) διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μιλώντας στο πρακτορείο Mehr. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Μπαγερί έκανε αυτή τη δήλωση με αφορμή «τους ισχυρισμούς των Δυτικών» ότι η Τεχεράνη “ενημέρωνε” τους Χούθι για τη θέση των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Χούθι έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον πλοίων που, σύμφωνα με αυτούς, συνδέονται με το Ισραήλ. Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι «εμπλέκεται στον σχεδιασμό» αυτών των επιθέσεων καθώς παρέχει στους Χούθι πληροφορίες αλλά και σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τρία όχι στις ΗΠΑ

Κατηγορηματική ήταν η άρνηση τριών ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, να μετάσχουν στην υπό αμερικανική διοίκηση Επιχείρηση “Prosperity Guardian” στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το Reuters. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκροτήσουν έναν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για να βοηθήσουν στην προστασία της κυκλοφορίας των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις του κινήματος των Χούτι της Υεμένης, με το Πεντάγωνο να δηλώνει την Πέμπτη ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν πλέον συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην ομάδα, γνωστή ως Επιχείρηση Prosperity Guardian.

Όπως αναφέρει το Reuters, όμως, μερικές χώρες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ άλλες δήλωσαν ότι οι προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην προστασία της εμπορικής κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μέρος των υφιστάμενων ναυτικών συμφωνιών και όχι της νέας επιχείρησης υπό τις ΗΠΑ.

Αυτή η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι θα κάνουν οι χώρες έχει δημιουργήσει σύγχυση για τις ναυτιλιακές εταιρείες, μερικές από τις οποίες απομακρύνουν τα πλοία από την περιοχή μετά τις επιθέσεις, οι οποίες, όπως λένε οι Χούτι, αποτελούν απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την Τρίτη σχέδια για τη σύσταση ενός πολυεθνικού συνασπισμού για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα με την ονομασία Επιχείρηση Prosperity Guardian και όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια περιοδείας στη Μέση Ανατολή, στις επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν η Βρετανία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία. Την Πέμπτη, ο Όστιν είπε ότι η Ελλάδα και η Αυστραλία είχαν επίσης ενταχθεί στον όμιλο, ανεβάζοντάς τις χώρες που συμμετέχουν σε 20 συνολικά, αλλά πρόσθεσε ότι τουλάχιστον οκτώ χώρες που συμμετέχουν αρνήθηκαν να κατονομαστούν δημόσια.

Από πλευράς της, η Γαλλία δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη γύρω περιοχή και είπε ότι ήδη επιχειρεί στην περιοχή, αλλά σημείωσε ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση και δεν ανακοίνωσε εάν θα αναπτύξει περισσότερες ναυτικές δυνάμεις, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει τη ναυτική φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένα αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών. Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από την ΕΕ. «Δεν θα συμμετάσχουμε μονομερώς στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx