ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά ο Αμπάς – Νετανιάχου σε Γκαντζ: “Μην παραιτηθείς”

Μπάιντεν: Εργαζόμαστε για την απελευθέρωση όλων των ομήρων – "Συνεχίζουμε" το μήνυμα Νετανιάχου
epa10925732 US President Joe Biden (L) looks on during a meeting with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) in Tel Aviv, Israel, 18 October 2023. President Biden pledged US support for Israel and said the overnight attack on a hospital in the Gaza strip 'appears' to have been caused 'by the other team'. EPA/MIRIAM ALSTER / POOL

Το Ισραήλ έπειτα από νέα πλήγματα στην Λωρίδα της Γάζας, απελευθέρωσε τέσσερεις ομήρους. Το υψηλόβαθμο μέλος του πολεμικού συμβούλιου του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντς, δεν θα προχωρήσει στην έκτακτη δήλωση του, όπου αναμένονταν να ανακοινώσει την παραίτηση του (θεωρώντας πως δεν υπάρχει συμφωνία σε σχέδιο δράσης για την «επόμενη ημέρα» στο παλαιστινιακό έδαφος).

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα από το Παρίσι, μετά την απελευθέρωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να δουλεύουν μέχρι να απελευθερωθούν “όλοι” οι όμηροι. “Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε έως ότου επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους”, τόνισε. “Χαιρετίζουμε τους τέσσερις ομήρους που απελευθερώθηκαν σήμερα”, πρόσθεσε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, εξήρε σε ανακοίνωση “το έργο των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας που έφεραν εις πέρας αυτήν τη γενναία επιχείρηση”. Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη να επιτευχθεί η συμφωνία, η οποία βρίσκεται “επί του παρόντος στο τραπέζι” μεταξύ των μερών στη Γάζα, και περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων. “Η συμφωνία αυτή έχει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και την υποστήριξη χωρών σε όλο τον κόσμο”, συγκεκριμένα “των 16 χωρών των οποίων πολίτες κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς”, συνέχισε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει αυτήν την πρόταση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην “πρόταση μιας συνολικής συμφωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών έπειτα από εννέα μήνες σύγκρουσης” στη Γάζα. “Θέλουμε να καταλήξουμε στην άμεση κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουμε την προοπτική μιας πολιτικής λύσης, της μόνης που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δίκαιη και διαρκή ειρήνη”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν υποκύπτει στην τρομοκρατία και ότι ενεργεί «δημιουργικά και γενναία» προκειμένου να φέρει πίσω τους ομήρους που κρατά η ισλαμική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα. «Δεσμευόμαστε να κάνουμε το ίδιο στο μέλλον. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή και να επιστρέψουμε πίσω όλους τους ομήρους, τόσο όσους παραμένουν ζωντανοί όσοι και τους νεκρούς», επισήμανε ο Νετανιάχου.

Tην ίδια στιγμή προέτρεψε σήμερα το βράδυ τον αντίπαλό του Μπένι Γκαντς, μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, να μην παραιτηθεί από την “κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης”, μετά το τελεσίγραφο που έστειλε ο τελευταίος. “Απευθύνω έκκληση στον Μπένι Γκαντς: μην αποχωρείτε από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης”, έγραψε ο Νετανιάχου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, εκτιμώντας ότι είναι ώρα για “ενότητα και όχι για διχασμό”.

Νωρίτερα, ο Γκαντς ανακοίνωσε την ακύρωση συνέντευξης Τύπου καθώς τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέμεναν την πιθανή παραίτησή του. Η ακύρωση έγινε μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσης τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν επί οκτώ μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στους κόλπους μιας διευρυμένης κυβέρνησης μετά την 7η Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία ήταν η αιτία για να ξεσπάσει ο πόλεμος, ο Γκαντς, αρχηγός του κεντρώου κόμματος Εθνική Ενότητα, έστειλε στις 18 Μαΐου τελεσίγραφο στον Νετανιάχου. Ζητούσε την υιοθέτηση από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου ενός “σχεδίου δράσης” για τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, διαφορετικά θα “αναγκαζόταν να παραιτηθεί από την κυβέρνηση”, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 8η Ιουνίου.

Σήμερα, χαιρετίζοντας την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων, ο Γκαντς δήλωσε στην τηλεόραση ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ” καθώς η χώρα διεξάγει εδώ και οκτώ μήνες πόλεμο κατά της Χαμάς και ότι 116 όμηροι από τους 251 που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων 41 θεωρούνται νεκροί από τον στρατό.

“Κατά συνέπεια, λέω στον πρωθυπουργό και στο σύνολο των ηγετών, σήμερα πρέπει να εξετάσουμε με υπευθυνότητα τι είναι σωστό και πώς μπορούμε να συνεχίζουμε από εκεί και πέρα”, τόνισε. Ο Γκαντς θεωρείται φαβορί για τον σχηματισμό συνασπισμού σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης Νετανιάχου και πρόωρων εκλογών.

Η αντίδραση των Παλαιστινίων

Προηγουμένως, ο στρατός του Ισραήλ εντόπισε και να διέσωσε τέσσερις ομήρους της Χαμάς στη Γάζα. Πρόκειται για τους Νόα Αργκαμάνι 26 ετών, Άλμογκ Μέιρ Ζαν 22 ετών, Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών και Σλόμι Ζιβ, 41 ετών, που απήχθησαν από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου από τον χώρο διεξαγωγής του μουσικού φεστιβάλ Nova electro, δήλωσε ο στρατός. Οι όμηροι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι “καλά στην υγεία τους”. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διασώθηκαν οι 4 όμηροι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Οι διασωθέντες είναι όλοι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τις πρώτες ιατρικές εκτιμήσεις, ενώ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Tel Hashomer για περαιτέρω εξετάσεις.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την “αιματηρή σφαγή που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις” στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Την ίδια ώρα, ο Αμπού Ουμπάιντα, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ, δήλωσε ότι μερικοί όμηροι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Νουσέιρατ και σε παρακείμενες περιοχές.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η “αντίσταση θα συνεχιστεί” μετά την έφοδο του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό της Λωρίδας της Γάζας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 210 άνθρωποι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

“Ο λαός μας δεν θα παραδοθεί και η αντίσταση θα συνεχιστεί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας απέναντι σε αυτόν τον εγκληματία εχθρό”, δήλωσε ο Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς που έχει την έδρα του στο Κατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η δήλωση του Χανίγια έγινε μετά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, η οποία κατέστησε δυνατή την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Ισραηλινά πλήγματα

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, με τη Χαμάς να κάνει λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για χτυπήματα σε διαφορετικούς τομείς της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού που υφίσταται σφοδρά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες.

Ένα από αυτά πλήγματα αυτή την εβδομάδα σε σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικό νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα αυτό που είχε στόχο, όπως δήλωσε, «μια βάση της Χαμάς» και ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε εκεί «17 τρομοκράτες».

Ωστόσο η Χαμάς κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο τον ισραηλινό στρατό για «ψευδείς πληροφορίες», δηλώνοντας ότι τρεις άνθρωποι που εμφανίζονται ως «νεκροί» από το Ισραήλ είναι «εν ζωή» και ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί αλλού. Ο επικεφαλής της Unrwa Φιλίπ Λαζαρινί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε «χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση» το σχολείο αυτό που φιλοξενούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, «6.000 ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί» εξαιτίας των μαχών.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τον νέο οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα παρά τις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα του Κατάρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι