Νέα κόντρα Σαλβίνι-Μακρόν με φόντο τους παράτυπους μετανάστες

Νέα κόντρα Σαλβίνι – Μακρόν με φόντο τους παράτυπους μετανάστες, slpress

Την αντιπαράθεση Ρώμης-Παρισιού και ιδιαίτερα την προσωπική κόντρα Σαλβίνι-Μακρόν ανέδειξε και η νέα περιπέτεια με παράτυπους μετανάστες που περισυνέλεξε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. Το νέο αυτό επεισόδιο σημειώθηκε, ωστόσο, σε μια χρονική στιγμή που σημαδεύτηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο στη Λιβύη και την ανακοίνωση μια ευρωπαϊκής συμφωνίας από τον Μακρόν, η οποία εξόργισε τον Σαλβίνι.

Οι 116 παράτυπο μετανάστες που παρέμεναν αποκλεισμένοι στο σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti θα αποβιβαστούν τελικά στην Ιταλία, έπειτα από μια συμφωνία για την κατανομή τους ανάμεσα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. «Θα δώσω την άδεια να αποβιβαστούν τις επόμενες ώρες» είπε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και δομές της ιταλικής Εκκλησίας θα αναλάβουν την ευθύνη για την φιλοξενία τους.

Την ευρωπαϊκή συμφωνία ανακοίνωσε και η Κομισιόν, χωρίς να αναφερθεί, ωστόσο, στο πως θα γίνει η κατανομή. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις πάντως περισσότεροι από τους μισούς αναμένεται να παραμείνουν στην Ιταλία, υπό την ευθύνη της καθολικής Εκκλησίας.

Το χρονικό και η συγκυρία

Το ιταλικό πλοίο περισυνέλεξε συνολικά περίπου 140 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη και διασώθηκαν από αλιείς και σκάφη της ακτοφυλακής το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.  Έξι από αυτούς μεταφέρθηκαν αμέσως, για ιατρικούς λόγους, στη Λαμπεντούζα, ενώ μία έγκυος στον έβδομο μήνα, μαζί με τα δυο μικρά παιδιά της και τον σύντροφό της αποβιβάστηκαν στη Σικελία. Το σκάφος προσέγγισε τρεις ημέρες αργότερα το στρατιωτικό λιμάνι της Αουγκούστα, όμως ο Σαλβίνι επέτρεψε να αποβιβαστούν μόνο 15 ανήλικοι την περασμένη Δευτέρα και άλλος ένας, σήμερα, για λόγους υγείας.

Η διάσωση των 140 παράτυπων μεταναστών έγινε την ίδια ημέρα με το ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης, όπου περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 145 διασώθηκαν από την λιβυκή ακτοφυλακή. Στα πλοιάρια επέβαινε, ωστόσο, άγνωστος αριθμός μεταναστών και ο ΟΗΕ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ναυάγιο ως την χειρότερη φετινή τραγωδία στην Μεσόγειο.

Με αφορμή το ναυάγιο, η Κομισιόν κάλεσε για άλλη μια φορά τις χώρες-μέλη να βρουν μια μόνιμη συμφωνία για την αποβίβαση ναυαγών που διασώζονται στη θάλασσα. Ο Σαλβίνι, ωστόσο, εξέδωσε νέα απαγόρευση, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει την αποβίβαση των μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, απαιτώντας και πάλι μια ευρωπαϊκή συμφωνία για τον καταμερισμό τους.

“Φιτιλιές” από τον Μακρόν

Η νέα άρνηση του Σαλβίνι ήταν μια απάντηση στον Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε προ ημερών μια συμφωνία μεταξύ 14 χωρών της ΕΕ, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένας «μηχανισμός αλληλεγγύης», μέσω του οποίου θα κατανέμονται οι παράτυποι μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο. Οι ανακοινώσεις του Μακρόν προκάλεσαν όμως την οργή του Σαλβίνι, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας διευκρίνισε ότι οι διασωθέντες πριν μοιραστούν στις χώρες της ΕΕ θα πρέπει πρώτα να αποβιβάζονται ρώτα στην Ιταλία.

Η συμφωνία του Γάλλου προέδρου καθιστά την Ιταλία, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς χώρα πρώτης εισόδου παράτυπων μεταναστών, ένα απέραντο «hot spot», κάτι το οποίο ο Σαλβίνι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί. Η κόντρα του άλλωστε με τις ΜΚΟ και η απαγόρευσή του στα πλοία τους να δένουν σε ιταλικά λιμάνια ήταν το γεγονός που διεθνοποίησε το μεταναστευτικό και προκάλεσε τριβές στην Ευρώπη.

Σαλβίνι και Μακρόν έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές για το μεταναστευτικό, αλλά και για άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα. Σήμερα πάντως το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί 30 από τους μετανάστες που επέβαιναν στο ιταλικό πλοίο. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, δήλωσε μάλιστα ότι η Γαλλία είναι η χώρα που δέχεται τους περισσότερους μετανάστες, με αυτήν την μέθοδο, αφού δηλαδή πατήσουν πόδι σε ευρωπαϊκές ακτές, τις περισσότερες φορές στην Ιταλία. Πριν συμφωνήσει πάντως να δεχθεί μετανάστες, το Παρίσι απαίτησε και η Ιταλία να δεχθεί κάποιους από αυτούς.

Η σημερινή κίνηση του Παρισιού έρχεται να στηρίξει την πρόταση του Μακρόν για τον «μηχανισμό αλληλεγγύης», στον οποίο φέρονται να έδωσαν συγκατάθεση δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι οκτώ με «ενεργό τρόπο». Για τον Μακρόν, αυτή η συνάντηση στο Παρίσι ήταν, ωστόσο, η προετοιμασία της συνάντησης που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Μάλτα και στην οποία αναμένει μια ευρύτερη συμφωνία για τον «μηχανισμό».

«Hot spot για μετανάστες» όμως, εκτός από την Ιταλία, δεν θέλει να γίνει και  καμία ευρωπαϊκή χώρα. Η Αυστρία κάνει ελέγχους, η Κροατία απαγορεύει την παράτυπη μετανάστευση, οι χώρες τους Βίζεγκραντ δεν δέχονται να τους φιλοξενήσουν και η Ουγγαρία οδηγείται στο δικαστήριο της ΕΕ για την “Stop Soros” νομοθεσία, η οποία καθιστά ποινικό αδίκημα την προσφορά βοήθειας στους αιτούντες άσυλο. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα τα πράγματα δεν δείχνουν όμως και τόσο εύκολα για τον Μακρόν στη Μάλτα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι