ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μνημόσυνο για τον Χανίγια στην Αγία Σοφία – Κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στο Ισραήλ

Μνημόσυνο για τον Χανίγια στην Αγία Σοφία από τον Ερντογάν – Γιατί κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στο Ισραήλ

Συμβολική τελετή για τον Ισμαήλ Χανίγια θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής, σχεδόν ταυτόχρονα με την κηδεία του στη Ντόχα.

Στην τελετή θα παραστεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ της προσευχής θα προΐσταται ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσωεν της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς. Παράλληλα, με απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κηρύχθηκε σήμερα εθνικό πένθος.

Μεσίστια κυμάτιζε σήμερα Παρασκευή η σημαία της Τουρκίας στο κτίριο της πρεσβείας της χώρας, που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, για να τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης του Ισμαήλ Χανίγια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν.

Μετά την κίνηση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισράηλ, Ισραέλ Κατζ διέταξε να κληθεί ο Τούρκος αναπληρωτής πρέσβης για επίπληξη, λέγοντας: «Αν οι εκπρόσωποι της πρεσβείας θέλουν να θρηνήσουν, ας θρηνήσουν στην Τουρκία με τον Ερντογάν, ο οποίος αγκαλιάζει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου μετά τις ιρανικές απειλές

Εντωμεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη τον σύμμαχό του Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες» να εγγυηθούν την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους μπροστά σε «όλες τις απειλές του Ιράν».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ανδρών, στην οποία συμμετείχε επίσης η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις —υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου—, ο ένοικος του Λευκού Οίκου «επέμεινε στη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», σύμφωνα με το λακωνικό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά σε όλες τις απειλές του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προσκείμενων σε αυτό τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς, Χεζμπολά και Χούθι», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ο κ. Μπάιντεν «συζήτησε για τις προσπάθειες με σκοπό να υποστηριχθεί η άμυνα του Ισραήλ έναντι των απειλών, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και drones», και αυτές ενδέχεται να σημάνουν «νέα αμυντική ανάπτυξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων», πάντα σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σε διαπιστευμένους συντάκτες νωρίτερα πως η Ουάσιγκτον καταβάλλει «εντατικές προσπάθειες» για την αποτροπή σύρραξης μεγάλης κλίμακας στη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα εναντίον του βόρειου Ισραήλ, σε ανταπόδοση για το πλήγμα το οποίο σκότωσε τέσσερις Σύρους στον νότιο Λίβανο.

Επρόκειτο για την πρώτη επίθεση της λιβανικής οργάνωσης μετά τη δολοφονία κορυφαίου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονά της, του Φουάντ Σουκρ, το βράδυ της Τρίτης, σε βομβαρδισμό την ευθύνη για τον οποίο ανέλαβε ο ισραηλινός στρατός.

Το Ιράν και σύμμαχοί του φέρονται να ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ενέργειες αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ, ορκισμένου εχθρού τους, μετά ητη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Στην επίσημη τελετή της κηδείας του συγκεντρώθηκαν χθες χιλιάδες άνθρωποι στην ιρανική πρωτεύουσα. Αναμένεται να ταφεί σήμερα στο Κατάρ.

Ανησυχία Μπάιντεν

Εντωμεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ κάλεσε για ακόμη μια φορά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να φροντίσει να συναφθεί το ταχύτερο δυνατό συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για αυτή την κατάσταση», είπε ο κ. Μπάιντεν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον, όπου υποδέχθηκε αμερικανούς αποφυλακισθέντες από τη Ρωσία στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής. Η δολοφονία στο Ιράν του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, του Ισραήλ Χανίγια, δεν βοηθά να «διευθετηθεί» η κατάσταση, πρόσθεσε.

Ο πρώην Ιρανός ΥΠΕΞ αναλαμβάνει την αντιπροεδρία της χώρας

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν τοποθέτησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, αρχιτέκτονα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας από ιρανικής πλευράς, τον Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αντιπρόεδρο και σύμβουλό του για τις στρατηγικές υποθέσεις, μετέδωσε χθες Πέμπτη επίσημο ιρανικό μέσο ενημέρωσης.

Στη θέση αυτή «θα είστε αρμόδιος για να παρακολουθείτε τις μείζονες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και τον βαθμό επιτυχίας στην επίτευξη των στόχων» της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Πεζεσκιάν στην επιστολή με την οποία ονόμασε τον κ. Ζαρίφ στο αξίωμα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Θεωρούμενος ως προσκείμενος στους μεταρρυθμιστές, πάντως ως πρότινος χωρίς ανοικτή στράτευση, ο κ. Ζαρίφ υπήρξε επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας από το 2013 ως το 2021, επί των ημερών του χαρακτηριζόμενου μετριοπαθούς Χασάν Ρουχανί στην προεδρία. Ενεπλάκη ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Πεζεσκιάν· θεωρείται ότι είχε ρόλο κλειδί στη νίκη του νέου προέδρου.

Υπήρξε βασικός διαπραγματευτής από ιρανικής πλευράς στη διαδικασία που οδήγησε στην ιστορική διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που κλείστηκε με έξι μεγάλες δυνάμεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Όμως η συμφωνία, που προέβλεπε χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητές της, άρχισε να ψυχορραγεί το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του, επέβαλε εκ νέου και σκλήρυνε τα μέτρα σε βάρος του Ιράν.

Ο κ. Ζαρίφ συνηγορεί γενικά υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση και του απευθείας διαλόγου με τις ΗΠΑ, τον μεγάλο εχθρό για το κληρικαλιστικό καθεστώς του Ιράν.

Ο 69χρονος νέος πρόεδρος Πεζεσκιάν φέρεται να θέλει να χαράξει νέα εξωτερική πολιτική. «Θέλουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες» και «να επεκτείνουμε τις φιλικές σχέσεις μας με τον έξω κόσμο», ώστε να τερματιστεί η «απομόνωση» του Ιράν, έχει πει, κατά ιρανικά ΜΜΕ.

Ωστόσο ο διορισμός του κ. Ζαρίφ καταγράφεται εν μέσω νέας κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, που τόσο η παράταξή του όσο και το Ιράν απέδωσαν στο Ισραήλ.

Ο κ. Πεζεσκιάν διεμήνυσε πως θα υπάρξουν αντίποινα. Από την πλευρά του κ. Ζαρίφ, ο οποίος καταδίκασε επίσης τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, απέφυγε να κάνει απειλές.

Τετ α τετ Φιντάν – Μεσάαλ στη Ντόχα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Χαλέντ Μεσάαλ, αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι γιοί του Ισμαήλ Χανίγια, Αμπντουσαλάμ και Χεμάμ.

Εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, Χάκαν Φιντάν, στην κηδεία του Χανίγια θα παραστούν εκ μέρους της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος Τζεβνέτ Γιλμάζ και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι