ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ολομέτωπη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα – Μαζικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων (upd)

Ολομέτωπη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα – Μαζικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων (upd)

Το Ισραήλ συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στη Ράφα, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στην πόλη. Το απόγευμα θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η κατάσταση στη Γάζα.

Αναφορές του Γαλλικού Πρακτορείου από τη Ράφα μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη δυτική Ράφα. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Χαμάς, ήδη οι νεκροί και οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες.

Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν στο κέντρο της Ράφα την Τρίτη, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Τα τανκς βρίσκονται κοντά στο τέμενος Al-Awda, ένα κεντρικό σημείο της πόλης, δήλωσαν οι μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αυτή την εξέλιξη, λέγοντας ότι θα εκδώσει δήλωση σχετικά με την επιχείρηση στη Ράφα αργότερα.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο KAN ανέφερε ότι τέσσερις ταξιαρχίες των ισραηλινών δυνάμεων (IDF) επιχειρούσαν στη Ράφα από χθες και άρχισαν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις σε νέες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται το κέντρο της πόλης. Οι δυνάμεις περιλαμβάνουν την 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, την Ταξιαρχία Nahal, τη 12η Ταξιαρχία και την Ταξιαρχία Bislach που μπήκε στη Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η είδηση ακολουθείται από πληροφορίες ότι ο IDF κατάφερε να απομακρύνει περίπου 950.000 Παλαιστίνιους άμαχους σε μόλις δύο εβδομάδες. Περίπου το 30-40% της Ράφα είναι τώρα υπό τον έλεγχο του IDF, όχι μόνο στον ανατολικό τομέα, αλλά σε όλες τις συνοικίες και περίπου το 60-70% της Ράφα έχει εκκενωθεί εντελώς. Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του ΟΗΕ αναφέρουν ότι περίπου 1.000.000 κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εκτοπισμένοι έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν ξανά.

Οι χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στοίχησαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους και άφησαν τραυματισμένους άλλους 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προκλήθηκε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές.

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας. Εικόνες που κατέγραψαν εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία υπογράμμισε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε είχε χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό «ανθρωπιστική ζώνη», δείχνουν το χάος: ασθενοφόρα με σειρήνες να ουρλιάζουν, τραυματιοφορείς μέσα στη νύχτα στον φλεγόμενο καταυλισμό που διακομίζουν τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά.

«Κόλαση πάνω στη Γη» η Ράφα

Πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου μετά τον βομβαρδισμό δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε σκηνές ή κουφάρια οχημάτων. «Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη Γη», ανέφερε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «τραγικό ατύχημα». Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων, αφού αρχικά ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο δυο στελέχη της Χαμάς με «πυρομαχικά ακριβείας».

Ανάστατη δήλωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και κάλεσε το Ισραήλ, να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων». Η διπλωματία του Καναδά εξέφρασε «φρίκη», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «αγανάκτηση». Περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να καταγγείλουν τον βομβαρδισμό. Το πλήθος κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες, πανό και πλακάτ στα οποία διάβαζε κανείς συνθήματα όπως «δεν σκοτώνεις παιδί, ούτε του Ισραήλ ούτε της Παλαιστίνης», «Σταματήστε τους βομβαρδισμούς, λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Είμαστε τα παιδιά της Ράφας», «Ράφα, Γάζα είμαστε μαζί σας».

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», έκρινε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή». Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης). Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, διεξάγεται κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές.

Ο πολύνεκρος βομβαρδισμός στον καταυλισμό έγινε μερικές ώρες μετά την εκτόξευση από την πόλη οκτώ ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, κι επίσης δυο ημέρες έπειτα από νέα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του κορυφαίου δικαστικού θεσμού του ΟΗΕ, το οποίο την Παρασκευή έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη αναγκάσει, σε περίπου τρεις εβδομάδες, περίπου 800.000 Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή, με άλλα λόγια ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα εξαιτίας του πολέμου να εκτοπιστούν εκ νέου.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ

Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία θα αναγνωρίσουν επίσημα σήμερα κράτος της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όπως ανήγγειλαν οι τρείς χώρες την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

«Οι υπουργοί της ΕΕ έδωσαν το πολιτικό πράσινο φως για την επανενεργοποίηση της EUBAM, της συνοριακής μας αποστολής στη Ράφα που είναι ανενεργή εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αυτή η μη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ θα μπορούσε να παίξει χρήσιμο ρόλο στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί με την παλαιστινιακή αρχή, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. «Ετοιμαζόμαστε να το κάνουμε εάν πληρούνται οι πολιτικές προϋποθέσεις», είπε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι που μας έχει ζητηθεί». Για την αποστολή θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ σήμερα.

Ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να επαναλάβουν τρία αιτήματα προς την κυβέρνηση Νετανιάχου: πρώτον, να εφαρμόσει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, δεύτερον, να σταματήσει να εμποδίζει τη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής και τρίτον, να πάψει να χαρακτηρίζει την UNRWA τρομοκρατική οργάνωση και κατά συνέπεια να της απαγορεύει να εργάζεται στη Γάζα και στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Σε ό,τι αφορά το πρώτο αίτημα, ο Μπορέλ είπε ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ, είναι δεσμευτική και πρέπει να εφαρμοστεί, καθότι όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με αυτές τις αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αίτημα, ο Μπορέλ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει το πάγωμα των εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής και των οικονομικών πόρων που διαθέτει «για να διατηρήσει μια ελάχιστη τάξη στη Δυτική Όχθη», η οποία «βράζει». Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός δωρητής της Παλαιστινιακής Αρχής και δεν μπορούμε να αντέξουμε την οικονομική της ασφυξία από τις αδιάκριτες ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου», πρόσθεσε. Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε ότι οι Υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν να διεξαχθεί Συμβούλιο Σύνδεσης με το Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη Γάζα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι