Με αλλαγή του πυρηνικού της δόγματος προειδοποιεί η Ρωσία – Παραιτήθηκε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
04/09/2024Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε την παραίτησή του, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού που γίνεται στη χώρα τους τελευταίους 30 μήνες που μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.
Ο Στέφαντσουκ ανήρτησε την επιστολή παραίτησης του Ουκρανού ΥΠΕΞ Κουλέμπα στο Facebook. Χθες Τρίτη πέντε υπουργοί της κυβέρνησης της Ουκρανίας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ αποπέμφθηκαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Πλέον σχεδόν το ένα τρίτο των υπουργικών θώκων παραμένει κενό.
Ο Στεφαντσούκ επεσήμανε ότι το θέμα θα συζητηθεί αργότερα σήμερα στο κοινοβούλιο, το οποίο πρόκειται να επικυρώσει τις παραιτήσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο την ενίσχυση της χώρας και την επίτευξη των αποτελεσμάτων που επιδιώκει. «Το φθινόπωρο θα είναι πολύ σημαντικό. Οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να δομηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε η Ουκρανία να επιτύχει όλα τα αποτελέσματα που θέλει», εξήγησε χθες, Τρίτη.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι ο ανασχηματισμός της ουκρανικής κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS. «Όχι, αυτό δεν θα επηρεάσει με κανένα τρόπο» το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Πεσκόφ.
Προειδοποιεί η Μόσχα
«Η Ρωσία αναπροσαρμόζει το πυρηνικό της δόγμα επειδή οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι απειλούν τη χώρα, κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και αγνοούν τα νόμιμα συμφέροντα άμυνας και ασφαλείας του ρωσικού πληθυσμού», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Το ίδιο ειπώθηκε σήμερα και από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, πιθανόν επειδή άρχισε να συζητείται στις ΗΠΑ και αλλού να δοθεί στην Ουκρανία το “ελευθέρας” για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς ή να της δοθούν πάντως όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας από εκείνα που της έχουν ήδη παραδοθεί. Η Λετονία ζήτησε από Ευρωπαίους και ΗΠΑ να δώσουν την άδεια χρήσης των όπλων για να πλήττεται η Ρωσία σε βάθος και όχι μόνον στα σύνορα.
«Είναι αυτονόητο ότι αν η Ουκρανία πάρει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, θα αρχίσει να τα χρησιμοποιεί με ή χωρίς επίσημη άδεια, αφού ήδη χρησιμοποιεί δυτικά όπλα και χτυπάει στο Κουρσκ και στο ανατολικό μέτωπο σε ρωσικά εδάφη», είπε ο Πεσκόφ.
Το ισχύον πλαίσιο για τα πυρηνικά όπλα στην Ρωσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο όπως αναφέρει το Reuters, ορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα, και βασική προϋπόθεση είναι να απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της ομοσπονδίας. Ομως «λόγω της αυξανόμενης υποστήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία», οι όροι θα αλλάξουν», είπε ο Πεσκόφ, χωρίς να υπεισέλθει στο πόσο γρήγορα θα γίνουν αυτές οι αλλαγές, και λέγοντας απλά ότι «έχει ξεκινήσει η συζήτηση του θέματος».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η αλλαγή είναι αναγκαία «λόγω των απειλών που καλλιεργεί η Δύση» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «καταστρέφουν την αρχιτεκτονική ασφαλείας που δομήθηκε στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο». Όπως είπε ο Πεσκόφ, «η Δύση απέρριψε τον διάλογο με τη Ρωσία και ακολούθησε γραμμή επίθεσης κατά των συμφερόντων της ομοσπονδίας, τροφοδοτώντας παράλληλα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κυρίαρχος προβοκάτορας στην διαδικασία πρόκλησης έντασης», τόνισε.
Τι συζητείται στις ΗΠΑ
Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους. Καθώς η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της περίπου το 18% του εδάφους της Ουκρανίας και συνεχίζει να προελαύνει, το Κίεβο ζητάει επανειλημμένως περισσότερα δυτικά όπλα και να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που του προμήθευσε η Δύση στις επιθέσεις του σε μεγαλύτερη απόσταση εντός του ρωσικού εδάφους.
Σύμφωνα με το Reuters οι ΗΠΑ μάλλον πολύ σύντομα θα δώσουν στην Ουκρανία μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους κρουζ που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, αλλά το Κίεβο θα χρειαστεί να περιμένει μερικούς μήνες για την παραλαβή τους. Η αποστολή πυραύλων JASSM στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το στρατηγικό τοπίο του πολέμου, θέτοντας μεγαλύτερο τμήμα της Ρωσίας στο βεληνεκές ισχυρών, κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, πράγμα που προκαλεί σημαντικό προβληματισμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν, σημείωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι άπαξ και η Ουκρανία πάρει όπλα αξιοσημείωτου βεληνεκούς, ασφαλώς και θα πλήξει αμέσως στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τα δυτικά όπλα, ακόμα κι αν δεν πάρει το ΟΚ των χωρών που την όπλισαν. Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε σήμερα ότι αν η Ρωσία πληγεί από όπλα μεγάλου βεληνεκούς, η απάντηση θα είναι άμεση και «εξαιρετικά επώδυνη».
«Χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, δεν σκέφτονται καθόλου τους κινδύνους περαιτέρω επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ούτε στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους ανεύθυνους πολιτικούς αυτού του είδους στην ΕΕ, το NATO και στο εξωτερικό: στην περίπτωση ανάλογων επιθετικών βημάτων από το καθεστώς του Κιέβου, η απάντηση της Ρωσίας θα ακολουθήσει αμέσως», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
Η ίδια προσέθεσε ότι οι εργασίες για την επικαιροποίηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος συνδέονται με προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια. «Η επικαιροποίηση γίνεται εξαιτίας των παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων που πολλαπλασιάζονται λόγω της απολύτως ανεύθυνης θέσης της Δύσης. Από την πλευρά μας, έχουμε προειδοποιήσει και προειδοποιούμε ξανά τις δυτικές χώρες ότι μια τέτοια γραμμή εγκυμονεί στρατηγικούς κινδύνους και ελπίζουμε ότι η λογική της Δύσης με αυτή την έννοια θα υπερισχύσει των άλλων αντανακλαστικών και συναισθημάτων και θα αλλάξουν ριζικά την πορεία τους». πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Εντωμεταξύ πολωνικά και συμμαχικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, για τρίτη φορά σε οκτώ ημέρες, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας της κεντρικής Ευρώπης, εν μέσω των νέων επιδρομών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε τομείς της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτυλίχθηκε «άλλη μια πολυάσχολη νύχτα για όλο το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Πολωνία», εξαιτίας της «παρατηρηθείσας δραστηριότητας της αεροπορίας μακρού βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας», η οποία εξαπολύει πλήγματα εναντίον στόχων στην Ουκρανία, εξήγησε η πηγή αυτή μέσω X.
Αιματοχυσία στην Ουκρανία
Εντωμεταξύ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, που έκαναν λόγο μέσω Telegram για δυο κύματα drones μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη.
Συστήματα της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για να αποκρούσουν τις επιδρομές, σύμφωνα με την ίδια πηγή. O αριθμός των νεκρών από τη ρωσική πυραυλική επίθεση της Τρίτης στην πόλη Πολτάβα της Ουκρανίας, η οποία κατέστρεψε εν μέρει ένα στρατιωτικό ινστιτούτο αυξήθηκε σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από τις αρχές τις χώρας, καθώς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 51 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 235.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αρκετές σορούς νεαρών ανδρών στο έδαφος καλυμμένες με σκόνη και συντρίμμια, με την πολύ κατεστραμμένη πλευρά ενός μεγάλου κτιρίου πίσω τους.
Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν αμέσως την ταυτότητα των θυμάτων, αλλά Ουκρανοί στρατιωτικοί σε ιστολόγια ανέφεραν ότι κάποιοι μπορεί να είναι δόκιμοι ή επιστρατευμένοι άνδρες που υποβάλλονταν σε εκπαίδευση. Ο Σέρχιι Μπεσκρέστνοφ, ένας blogger που ειδικεύεται στις επικοινωνίες και τον ηλεκτρονικό πόλεμο, δημοσίευσε ένα αφιέρωμα με τίτλο στους «συντρόφους μου χειριστές σημάτων».
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχτηκε επίθεση. Πρόκειται για μία από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις που πραγματοποιεί η Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Επτά νεκροί στη Λβιβ
Η ρωσική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, ανέφερε μέσω του Telegram ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβι.
Μετά τη φονική αυτή επίθεση, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του να βοηθήσουν στην αντιαεροπορική άμυνα και ζήτησε να επιτραπούν μεγάλου βεληνεκούς πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.
«Όποιος πείθει τους εταίρους να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερες δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς για να απαντήσει όπως πρέπει στον τρόμο, εργάζεται για να εμποδίσει ακριβώς αυτού του είδους τα ρωσικά τρομοκρατικά πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η Λβιβ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων από το μέτωπο, δεν είχε μέχρι στιγμής υποστεί πολλά πλήγματα. Οι ενεργειακές υποδομές της περιφέρειας είχαν πάντως υποστεί επανειλημμένα ζημιές και η πόλη είχε γίνει στόχος φονικών πληγμάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.
Εξάλλου ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ανθρώπων στη διάρκεια της νύκτας στο Κριβί Ριχ, στο κέντρο της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω του Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκίι Λισάκ.