Το Πακιστάν για την κατάρριψη των ινδικών Rafale – Επικοινωνία Ερντογάν-Σαρίφ
07/05/2025
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν και την πολύνεκρη επίθεση της 6ης Μαΐου στο Τζαμού και Κασμίρ.
Ο Ερντογάν εξέφρασε τη στήριξή του στο Ισλαμαμπάντ και συλλυπήθηκε για τα θύματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία ψύχραιμης διαχείρισης της κρίσης. Χαιρέτισε την πρόταση για διεθνή, διαφανή και αξιόπιστη έρευνα για την επίθεση, ενώ επανέλαβε τη βούληση της Άγκυρας να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης με διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Η Τουρκία παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει ότι υποστηρίζει την έκκληση του Πακιστάν να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ του Κασμίρ. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “η επίθεση που πραγματοποίησε η Ινδία” αυξάνει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου.
Στο πολεμικό πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε σε ενημέρωση στο κοινοβούλιο ότι, τα αεροσκάφη που κατέρριψαν τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν τα J-10C, τα οποία είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένους κινέζικους πυραύλους PL-15.
Οι ισχυρισμοί της Ινδίας
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν ανταλλάσσουν σήμερα σφοδρά πυρά πυροβολικού στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στο Κασμίρ, μερικές ώρες μετά τους ινδικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της 22ης Απριλίου.
Ο Ινδός υπουργός Άμυνας επανέλαβε σήμερα τη θέση του Νέου Δελχί ότι οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις στο Πακιστάν είχαν αποκλειστικά στόχο «στρατόπεδα τρομοκρατών», που είχαν ταυτοποιηθεί προσεκτικά για την «αποφυγή να πληγεί άμαχος πληθυσμός ή περιοχές αμάχων».
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε και κατέστρεψε εννέα τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις οποίες πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέλη τζιχαντιστικής οργάνωσης την οποία το Νέο Δελχί κατηγορεί για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους στις 22 Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ. Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Πακιστάν ότι υποστηρίζει την οργάνωση, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται κατηγορηματικά.
«Οι στόχοι που επιλέχθηκαν καταστράφηκαν με μεγάλη ακρίβεια για να διασφαλιστεί ότι ούτε ο άμαχος πληθυσμός ούτε οι περιοχές όπου βρίσκονταν άμαχοι θα επηρεάζονταν», δήλωσε ο Ρανζάθ Σινγκ «Ήταν μια προσεκτικά προετοιμασμένη επιχείρηση που στόχευε μόνο υποδομές τρομοκρατών», επέμεινε.
Το Πακιστάν, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι οι ινδικοί πύραυλοι σκότωσαν τουλάχιστον 26 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισαν άλλους 46. Ο πακιστανικός στρατός απάντησε με πυρά ισχυρού πυροβολικού προς το ινδικό έδαφος, με την Ινδία να ανταπαντά με βομβαρδισμούς.
Η Ινδία, από την πλευρά της, ανέφερε τουλάχιστον 12 θανάτους στο συνοριακό χωριό Πουντς, κατά μήκος της κατά μήκος της λεγόμενης γραμμής ελέγχου —των de facto συνόρων της Ινδίας και του Πακιστάν— στο Κασμίρ. Το Ισλαμαμπάντ ισχυρίστηκε επίσης ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Ο Ινδός υπουργός δεν έκανε κανένα σχόλιο επί του τελευταίου θέματος.
Τί λέει το Πακιστάν
Στο μεταξύ, το Πακιστάν επικαλούμενο το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα και προειδοποίησε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στην Ινδία «σε χρόνο, τόπο και τρόπο της επιλογής του» για να εκδικηθεί την απώλεια ζωών αμάχων και την «παραβίαση» της κυριαρχίας του. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, έχουν «πλήρη εξουσιοδότηση» να προβούν σε «αντίστοιχες ενέργειες».
Η δήλωση ακολούθησε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας (ΕΣΑ) του Πακιστάν, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ. Καταδίκασε τα πλήγματα, εξέφρασε συλλυπητήρια στους συγγενείς των νεκρών από τα πλήγματα και δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τις «σοβαρές εξελίξεις που προκύπτουν από την απρόκλητη, άνανδρη και παράνομη πολεμική πράξη της Ινδίας».
Ο στρατός του Πακιστάν «υπερασπίστηκε αποφασιστικά» την εδαφική ακεραιότητα της χώρας απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε ινδική επιθετικότητα, ανέφερε η δήλωση. Το Πακιστάν ανέφερε στην ανακοίνωση ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη – η Ινδία δεν απάντησε στον ισχυρισμό αυτό.
Η επίθεση της Ινδίας
Οι ινδικοί πύραυλοι που έπληξαν στόχους σε έξι πόλεις στο Κασμίρ και στο Παντζάμπ του Πακιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους κοριτσάκι τριών ετών, και τραυμάτισαν άλλους 46, σύμφωνα τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ινδία από την πλευρά της έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 29 τραυματίες στο χωριό Πουντς, στο βορειοδυτικό τμήμα του τομέα του Κασμίρ υπό ινδικό έλεγχο, εξαιτίας πυρών πυροβολικού του Πακιστάν που κατά τον ινδικό στρατό βάλλονταν αδιακρίτως.
Η μάχη, που άρχισε μέσα στη νύχτα, συνεχιζόταν το πρωί στο χωριό η περιοχή του οποίου έγινε στόχος πολλών οβίδων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του AFP. Στην περιοχή, που ήταν καλυμμένη από νέφος μαύρου καπνού, συνέχισαν να ακούγονται κάθε τόσο ισχυρές εκρήξεις. «Μας ξύπνησαν πυρά (…) είδα οβίδες να πέφτουν. Είπα στους άλλους να βγουν από το κτίριο, φοβόμουν πως μας έπεφτε στο κεφάλι», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India (PTI) ο Φαρούκ, κάτοικος του Πουντς.
Μέσα στη νύχτα, δημοσιογράφοι άκουγαν πελώριες εκρήξεις γύρω από τη Σριναγκάρ, μεγάλη πόλη του τομέα του Κασμίρ υπό ινδικό έλεγχο, όχι μακριά από το αρχηγείο των ινδικών ενόπλων δυνάμεων στην ζώνη. Πηγή στις ινδικές δυνάμεις ανέφερε πως τρία μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας συνετρίβησαν, χωρίς να εξηγήσει γιατί. Νωρίτερα, ο στρατηγός Τσόντρι έκανε λόγο περί καταρρίψεων πέντε ινδικών μαχητικών, κάτι που δεν επιβεβαίωσε το Νέο Δελχί.
Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Χαουάτζα Ασίφ, μίλησε επίσης περί κατάρριψης, όπως προαναφέραμε, «πέντε αεροσκαφών του εχθρού» και περί αιχμαλώτισης Ινδών στρατιωτών. Φωτογράφος του AFP πρόσεξε συντρίμμια αεροσκάφους με οδηγίες αναγραμμένες στα γαλλικά σε χωράφι όχι μακριά από τη Σριναγκάρ. Επρόκειτο για Mirage 2000 της ινδικής πολεμικής αεροπορίας, εξήγησε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείο στον στρατό. Η τύχη του χειριστή του δεν είναι γνωστή, πρόσθεσε.
Δυο εβδομάδες μετά την επίθεση η οποία άφησε πίσω 26 νεκρούς στην Παχαλγκάμ, στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, η Ινδία, που κατηγόρησε το Πακιστάν πως ευθυνόταν γι’ αυτή, έκανε πράξη τις απειλές της να προχωρήσει σε αντίποινα. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη μαχητικά της εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον εννιά τοποθεσιών στις οποίες κατ’ αυτή βρίσκονταν «τρομοκρατικές υποδομές» στο Πακιστάν. Η πακιστανική κυβέρνηση διέψευσε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση, τη φονικότερη εναντίον πολιτών στο Κασμίρ τα τελευταία 20 χρόνια.
Η ινδική αστυνομία έχει ανακοινώσει πως αναζητεί για να συλλάβει τουλάχιστον δύο υπηκόους το Πακιστάν και άλλους συνεργούς τους διαβεβαιώνοντας ότι συνδέονται με το τζιχαντιστικό κίνημα Λασκάρ-ι-Τάιμπα (LeT), που έχει βάση το Πακιστάν κι είχε ήδη κατηγορηθεί για την επίθεση του 2008 στη Βομβάη με 166 νεκρούς.
Μια από τις τοποθεσίες που έγιναν στόχος των πυραυλικών πληγμάτων της Ινδίας τη νύχτα ήταν το ισλαμικό τέμενος Σουμπχάν, στην Μπαχαβαλπούρ, στο πακιστανικό Παντζάμπ — συνδέεται, σύμφωνα με τις ινδικές υπηρεσίες πληροφοριών, με οργανώσεις κοντά στη Λασκάρ-ι-Τάιμπα, ιδίως τη Τζάις-ι-Μοχάμεντ (JeM). Η Ινδία κατηγορεί τη LeT για την επίθεση στην Παχαλγκάμ.
Διπλωματικές αντιδράσεις
Στη Μουζαφαραμπάντ, έναν από τους στόχους των ινδικών πληγμάτων, η αστυνομία και ο στρατός απέκλεισαν κάθε πρόσβαση στο ισλαμικό τέμενος Μπιλάλ Η νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στα δυο γειτονικά κράτη, οι σχέσεις ανάμεσα στα οποία είναι τεταμένες ήδη από ιδρύσεώς τους, με τον αιματηρό και οδυνηρό διαχωρισμό τους όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1947, προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
«Ο κόσμος δεν θα άντεχε στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, τόνισε χθες ο ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για «αυτοσυγκράτηση», ενώ οι δυο πλευρές δεν σταματούν να επικαλούνται το «δικαίωμά τους στη νόμιμη άμυνα» εδώ και δυο εβδομάδες. Εν μέσω κλιμάκωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ευχή οι εχθροπραξίες να «τελειώσουν πολύ γρήγορα».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε με τους ομολόγους του τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν για να τους «ενθαρρύνει» να αρχίσουν διάλογο προκειμένου να «εξουδετερωθεί» η κρίση, να «αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», ανέφερε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του οποίου το τρέχον διάστημα ο κ. Ρούμπιο είναι υπηρεσιακός επικεφαλής.
«Δεν στοχοποιήθηκε καμιά πακιστανική στρατιωτική εγκατάσταση», σύμφωνα με το Νέο Δελχί, που διαβεβαίωσε ότι επέδειξε «μεγάλη αυτοσυγκράτηση» για να «αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση». «Τηρήσαμε έτσι τη δέσμευσή μας πως θα φροντίζαμε οι υπεύθυνοι για την επίθεση (της 22ης Απριλίου) να λογοδοτήσουν», ανέφερε η κυβέρνηση του ινδουιστή υπερεθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
«Μετά την επίθεση στην Παχαλγκάμ, η ινδική κυβέρνηση για ακόμη μια φορά χρησιμοποίησε τη δικαιολογία της τρομοκρατίας προκειμένου (…) να θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», κατήγγειλε η πακιστανική διπλωματία. «Η ανεύθυνη ενέργεια της Ινδίας φέρνει τα δυο πυρηνικά κράτη πιο κοντά σε μείζονα σύγκρουση», πρόσθεσε.
Ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ πλειοδότησε: «το Πακιστάν επιφυλάσσεται του απόλυτου δικαιώματός του να ανταποδώσει με αποφασιστικό τρόπο αυτή την απρόκλητη ινδική επίθεση — ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αποφασιστική ανταπόδοση». Από την πλευρά του, το Νέο Δελχί απείλησε να «κόψει το νερό» στο Πακιστάν, σε αντίποινα για την επίθεση της 22ης Απριλίου.
Ήδη από την επομένη, η Ινδία αποσύρθηκε από συμφωνία για την κοινή χρήση των υδάτινων πόρων με το Πακιστάν που είχε υπογραφτεί το 1960. Σχεδόν κάθε βράδυ τις τελευταίες δεκαπέντε νύχτες, στρατιωτικοί των δυο χωρών αντάλλασσαν πυρά με ελαφρά όπλα στη λεγόμενη γραμμή ελέγχου, τα de facto σύνορα στο Κασμίρ — χωρίς θύματα. Μέχρι σήμερα.
Το Πακιστάν από την πλευρά του έκανε δυο δοκιμές πυραύλων εδάφους-εδάφους. Αυτή που έγινε το Σάββατο ήταν βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 450 χιλιομέτρων. Διόλου τυχαία, πρόκειται για την ίδια απόσταση με αυτή από τα σύνορα του Πακιστάν ως την πρωτεύουσα της Ινδίας Νέο Δελχί.
Η Ινδία αναμένεται να κάνει σήμερα γυμνάσια της πολιτικής προστασίας προκειμένου, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, να προετοιμαστεί ο πληθυσμός να «προστατευτεί σε περίπτωση επίθεσης».