ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μεταβατικός πρόεδρος του Ιράν ο Μοκμπάρ – Υπουργός Εξωτερικών ο Μπαγερί Κανί

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: Ο αντιπρόεδρος Μοκμπάρ στη θέση του Ραϊσί,

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο δημόσιο πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και της συνοδείας του, στη συντριβή ελικοπτέρου στο βορειοδυτικό Ιράν.

Στο μήνυμα, ο Χαμενεΐ περιέγραψε τον Ραΐσι ως έναν σκληρά εργαζόμενο κληρικό και έναν δημοφιλή πρόεδρο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού του Ιράν, της χώρας και του Ισλάμ. «Σε αυτή την πικρή τραγωδία, το ιρανικό έθνος έχασε έναν καλόκαρδο, ταπεινό και πολύτιμο υπηρέτη», δήλωσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ραΐσι δεν σταμάτησε ποτέ το σκληρό και εικοσιτετράωρο έργο του για τον λαό του Ιράν, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε επικρίσεις για κακοπροαίρετους.

Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο ιρανικό έθνος και ενέκρινε τον αντιπρόεδρο Mohammad Mokhber να αναλάβει ως προσωρινός πρόεδρος και να συνεργαστεί με τους επικεφαλής του ιρανικού κοινοβουλίου και του δικαστικού σώματος για να προετοιμάσει το έδαφος για την εκλογή νέου προέδρου, εντός των επόμενων 50 ημερών.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για τον θάνατο άλλων ανώτερων αξιωματούχων που ήταν μαζί με τον πρόεδρο Ραΐσι στη συντριβή ελικοπτέρου στο ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, καθώς και του ηγέτη της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ και του επαρχιακού κυβερνήτη.

Νωρίτερα, τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

«Ο Αγιατολάχ μαρτύρησε» έγραψε σε ανάρτησή του το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim για τον θάνατο του Ραϊσί. «Κανένα ίχνος επιζώντων δεν έχει εντοπιστεί μετά την ανακάλυψη του τόπου της συντριβής του ελικοπτέρου», δήλωσε ο Hossein Kolivand σε συνέντευξή του στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων. Ο Κολιβάντ δήλωσε ότι ο τόπος της συντριβής του προέδρου Ραϊσι και ανώτερων αξιωματούχων που τον συνόδευαν βρέθηκε μετά από ώρες εκτεταμένης έρευνας σε ορεινή περιοχή στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο 8os πρόεδρος του Ιράν, σκοτώθηκε όταν ελικόπτερο που μετέφερε τον ίδιο και τη συνοδεία του συνετρίβη στην περιοχή Βαρζακάν στη βορειοδυτική επαρχία του Ανατολικού Αζαρμπαϊτζάν την Κυριακή, ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα το υπουργικό συμβούλιο. Στη δήλωση το ιρανικό υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι ο δημοφιλής πρόεδρος του Ιράν, Αγιατολάχ Ραϊσι, μαρτύρησε στην επέτειο γέννησης του ιμάμη Ρεζά (AS), του όγδοου σιίτη ιμάμη. Ο ακούραστος και σκληρά εργαζόμενος πρόεδρος έκανε την υπέρτατη θυσία στο δρόμο της υπηρεσίας του έθνους του, πρόσθεσε η κυβέρνηση.

Ο Ebrahim Raisi, 64 ετών, γεννήθηκε στην ιερή πόλη Mashhad. Εξελέγη πρόεδρος το 2021. Πριν υπηρέτησε ως επικεφαλής του δικαστικού σώματος, γενικός εισαγγελέας και αντιπρόεδρος της Συνέλευσης Εμπειρογνωμόνων. Ο Ραϊσί ήταν επίσης μέλος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου.

Ανάρτηση στο λογαριασμό Χ του Ραϊσί

«Ειρήνη στον Αβραάμ. Πράγματι, ανταμείβουμε έτσι τους πράττοντες του καλού. Πράγματι, ήταν από τους πιστούς υπηρέτες μας», ανέφερε η ανάρτηση στον λογαριασμό του προέδρου, στο Χ επικαλούμενη στίχους του Κορανίου. Ο Ραϊσί ήταν το δεύτερο πιο ισχυρό πρόσωπο στην πολιτική δομή της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ.

Η κυβέρνηση του Ιράν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσι και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή ελικοπτέρου, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η θέση στην οποία συνήθως κάθεται ο Ραϊσι ήταν κενή και καλυμμένη στη μνήμη του προέδρου, σύμφωνα με μια φωτογραφία από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο χρόνος και οι λεπτομέρειες της κηδείας θα ανακοινωθούν σύντομα, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS. Ως προς την προεδρία αναμένεται η διαδοχή του Ραϊσί από τον πρώτο αντιπρόεδρο Μοχάμεντ Μοκμπάρ, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά. Ο αντιπρόεδρος Mohammad Mokhber ηγήθηκε της έκτακτης συνεδρίασης του ιρανικού υπουργικού συμβουλίου το πρωί. Ο Μοκμπάρ ήταν προσωπική επιλογή του Ραϊσί

Οι Φρουροί της Επανάστασης

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Φρουρών της Επανάστασης Hadi Tahan Nazif ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο α’ αντιπρόεδρος θα αναλάβει ως προσωρινός πρόεδρος με την έγκριση του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Ο Tahan Nazif σε συνέντευξη δήλωσε ότι με την έγκριση του Ανώτατου Ηγέτη, ένα συμβούλιο που αποτελείται από τον επικεφαλής του ιρανικού δικαστικού σώματος, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον αντιπρόεδρο θα λάβει μέτρα για τη διεξαγωγή εκλογών εντός 50 ημερών.

Όπως είπε ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, «το ιρανικό έθνος δεν πρέπει να ανησυχεί. Δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στις λειτουργίες της χώρας».

O Αλί Μπαγερί Κανί στο υπουργείο Εξωτερικών

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, Αλί Μπαγερί Κανί, διορίστηκε σήμερα προσωρινός υπουργός Εξωτερικών μετά τον θάνατο του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Ο Μπαγερί διορίστηκε “υπεύθυνος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της κυβέρνησης”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλί Μπαχαντορί Τζαχρομί, καθώς οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ είναι μεγάλες στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα.

Ο 56χρονος Μπαγερί, που θεωρείται προσκείμενος στον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

Πώς θα γίνει η διαδοχή Ραϊσί

Ο ρόλος του πρώτου αντιπροέδρου (εκ των 12) δημιουργήθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 1989. Ανέλαβε κάποιες από τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το άρθρο 124, ο πρώτος αντιπρόεδρος προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου και συντονίζει τις άλλες αντιπροεδρίες, εάν το επιτρέψει ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με το άρθρο 131, ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ως προσωρινός πρόεδρος σε περιπτώσεις όπου ο πρόεδρος είναι ανίκανος, αλλά μόνο εάν επιτρέπεται από τον ανώτατο ηγέτη. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο πρώτος αντιπρόεδρος (ή οποιοσδήποτε υπηρετεί ως προσωρινός πρόεδρος) πρέπει να διασφαλίσει ότι ένας νέος πρόεδρος θα εκλεγεί σε πενήντα ημέρες.

Σύμφωνα με το άρθρο 132, κατά τη διάρκεια της θητείας ενός προσωρινού προέδρου (συνήθως ενός πρώτου αντιπροέδρου), το υπουργικό συμβούλιο δεν μπορεί να παραπέμψει υπουργούς και δεν μπορεί να αποδοκιμάσει νεοεισαχθέντες υπουργούς. Επίσης, απαγορεύονται τα δημοψηφίσματα και οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Εκλογές σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να γίνουν μέσα σε διάστημα 50 ημερών.

Νεκροί όλοι οι επιβαίνοντες

Εκτός από τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, στο ελικόπτερο επέβαιναν άλλα επτά άτομα, τα οποία επίσης θεωρούνται νεκρά. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Μαλέκ Ραχματί, τον ιμάμη της προσευχής της Παρασκευής της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Alehashem καθώς και έναν πιλότο, τον συγκυβερνήτη, τον αρχηγό πληρώματος, τον επικεφαλής ασφαλείας και έναν άλλο σωματοφύλακα, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Το ελικόπτερο Bell 212 στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί εντοπίστηκε κατεστραμμένο λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα σήμερα, Δευτέρα. Πλάνα από drone από τα συντρίμμια τράβηξε η Ερυθρά Ημισέληνος και μεταδόθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Το πρακτορείο ειδήσεων FARS παρουσίασε το σημείο της συντριβής σε μια απότομη, δασώδη πλαγιά, με ελάχιστα απομεινάρια από το ελικόπτερο.

 

 

 

Διεθνής συνδρομή στις έρευνες

«Μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης “Κοπέρνικο”, μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών του», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ” (πρώην Twitter) ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στο Ιράν, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA: “Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια για την αναζήτηση του ελικοπτέρου η τύχη του οποίου αγνοείται και τη διερεύνηση των αιτίων του συμβάντος”, μετέδωσε το RIA επικαλούμενο δήλωση της εκπροσώπου της ρωσικής διπλωματίας.

Το Ιράν φέρεται να ζήτησε και τη συνδρομή της ‘Αγκυρας για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, όπως μετέδωσε το CNN Turk επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. Λίγο νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Παρακολουθούμε με λύπη τις εξελίξεις σχετικά με το δυστύχημα που σημειώθηκε με το ελικόπτερο στο Ιράν σήμερα (19 Μαΐου). Ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είναι ασφαλείς και υγιείς και μεταφέρουμε τις ευχές μας για περαστικά στον αδελφό ιρανικό λαό.Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την παροχή κάθε είδους υποστήριξης στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι