ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί προβλέπει το αμερικανικό προσχέδιο για κατάπαυση στον Λίβανο – Το μήνυμα Τραμπ σε Νετανιάχου

Καθοριστικός ο ρόλος του Τραμπ στη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς – Η αντίδραση Νετανιάχου
EPA/MOHAMMED SABER

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου εξέφρασε σήμερα συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ώρες ή μέρες», είπε ο Νατζίμπ Μικάτι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jadeed, συμπληρώνοντας πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Εν τω μεταξύ, στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση διέρρευσε προσχέδιο της συμφωνίας που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Μεταξύ άλλων προβλέπει περίοδο 60 ημερών κατά την οποία οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων και θα κατασχέσουν τα όπλα της σιιτικής οργάνωσης στον νότιο Λίβανο. Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο εντός 7 ημερών από την παύση των εχθροπραξιών, ώστε να αναπτυχθούν στην παραμεθόριο οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και κυανόκρανοι του ΟΗΕ, αναφέρει το προσχέδιο.

Μετά την περίοδο των 60 ημερών, το Ισραήλ και ο Λίβανος θα διεξάγουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την πλήρη εφαρμογή των Αποφάσεων 1701 και 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ θα διατηρήσει έναν μηχανισμό εποπτείας και το δικαίωμα να απαντήσει σε απειλές από το έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με το προσχέδιο.

ΗΠΑ και Γάζα

Σχεδόν 100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό τις πρώτες πρωινές χθες Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, με τις ΗΠΑ να καταδικάζουν το «φρικιαστικό» πλήγμα αυτό στον παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από έναν χρόνο πολέμου.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν νέου υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Μπεντζαμίν Νετανιάχου ότι θέλει το Ισραήλ να ολοκληρώσει τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι την επιστροφή του στην εξουσία, αν κερδίσει τις εκλογές, σύμφωνα με τουςTimes of Israel. Το μήνυμα μεταφέρθηκε για πρώτη φορά όταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία φιλοξένησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο θέρετρο του στη Φλόριντα Μαρ-α-Λάγκο τον Ιούλιο, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ και έναν Ισραηλινό αξιωματούχο.

Ενώ ο Τραμπ έχει επιβεβαιώσει δημοσίως ότι είπε στον Νετανιάχου ότι θέλει το Ισραήλ να κερδίσει γρήγορα τον πόλεμο,είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι τέθηκε επί τάπητος συγκεκριμένο περιοριστικό χρονοδιάγραμμα. Η λήξη του πολέμου, δεν συνεπάγεται πάντως, όπως αναφέρεται την απόλυτη παύση των δραστηριοτήτων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στην Γάζα καθώς ο Νετανιάχου έχει εδώ και καιρό υπογραμμίσει ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο ασφαλείας της Γάζας για το ορατό μέλλον μετά τον πόλεμο και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για τη διατήρηση μιας νεκρής ζώνης στο εσωτερικό της Λωρίδας.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Ενώ η πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή, η υιοθέτηση προχθές από το ισραηλινό κοινοβούλιο νόμου που απαγορεύει κάθε δραστηριότητα της UNRWA, υπηρεσίας του ΟΗΕ που χαρακτηρίζεται η «ραχοκοκαλιά» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στον μικρό θύλακο, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εξαπολύθηκαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ. Την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου, η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, προτού οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών μεταμορφωθούν σε ανοικτό πόλεμο τον Σεπτέμβριο.

Στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η πολιτική προστασία ανακοίνωσε τον θάνατο τουλάχιστον 93 Παλαιστινίων σε βομβαρδισμό στην – «οικογενειακή κατοικία των Αμπού Νασρ» -, πενταώροφη πολυκατοικία, συμπληρώνοντας πως παρέμεναν ακόμη δεκάδες παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να ανακοινώσει πως εξετάζει «τις πληροφορίες για συμβάν» στην Μπέιτ Λάχια.

«Το ακίνητο κατέρρευσε μέσα στη νύχτα», ενώ οι ένοικοι «κοιμούνταν», είπε περίοικος, ο Ράμπι αλ Σαντάγκλι, 30 ετών. «Στην πλειονότητά τους, τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Κόσμος προσπαθεί να σώσει τους τραυματίες, αλλά δεν υπάρχει νοσοκομείο ούτε μπορούν να προσφερθούν οι πρέπουσες ιατρικές φροντίδες». Ελλείψει φορείων, αιμόφυρτα σώματα που ανασύρονταν από τον πελώριο σωρό συντριμμιών και μπετόν μεταφέρονταν με κουβέρτες, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο κυριότερος υποστηρικτής του Ισραήλ σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο σε διεθνές επίπεδο, οι ΗΠΑ, ανέφεραν πως «ήλθαν σε επαφή» με τον σύμμαχό τους για να αξιώσουν να αποδοθούν ευθύνες έπειτα από αυτόν τον «φρικιαστικό» βομβαρδισμό με «φρικιαστικό αποτέλεσμα».

Οι διαπραγματεύσεις 

Ενώ τα πρακτορεία μετέδιδαν πως την περασμένη Κυριακή, ισραηλινή αντιπροσωπεία θα είχε συνομιλίες στη Ντόχα με αξιωματούχους από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, χώρες οι οποίες έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. και τονιζαν πως μετά το αδιέξοδο στον προηγούμενο γύρο διαβουλεύσεων, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και στην Γάζα

Το Times of israel μετεδίδε τα παρακάτω:” Ο διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα επρόκειτο να ταξιδέψει την Κυριακή στο Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις συνομιλίες και φιλοξενεί αρκετούς κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, για να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για μια συμφωνία ομήρων, αφού είχαν σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί για πάνω από δύο μήνες.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ είπε στις οικογένειες των ομήρων ότι ο Μπαρνέα δεν έχει λάβει ακόμη μια αρκετά ευρεία εντολή από την κυβέρνηση για να επιτύχει αποτελέσματα στις συνομιλίες, ανέφεραν το Σάββατο τα νέα του Channel 12.”

Από την άλλη η καλά πληροφορημένη Egypt today δημοσίευσε την παρακάτω σημαντική είδηση :” CIA Πέμπτη, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία ασφαλείας της συναντήθηκε χωριστά με τη διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς – με επικεφαλής τον Khalil Al Hayah – και την ισραηλινή αντιπροσωπεία της ισραηλινής Μοσάντ και της Shin Bet για να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.” Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν η επίσημη ισραηλινή στάση έχει αλλάξει και αν η Χάμας θα μετριάσει τους όρους της.

Η επιστροφή του Μπαρνέα

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα επέστρεψε από το 24ωρο ταξίδι του στο Κατάρ για να συζητήσει προτάσεις για συμφωνία ομήρων, ανέφερε το Γραφείο του Νετανιάχου. Ο Μπαρνέα, ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συζήτησαν «μια νέα ενοποιημένη πρόταση που συνδυάζει προηγούμενες προτάσεις και λαμβάνει επίσης υπόψη τα κύρια θέματα και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή» κατά τη διάρκεια συναντήσεων στη Ντόχα, σύμφωνα με το PMO. Οι «πρόσφατες εξελίξεις» αναφέρονται συνήθως στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar στη Γάζα νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Τις επόμενες ημέρες, οι συζητήσεις μεταξύ των μεσολαβητών και με τη Χαμάς θα συνεχίσουν να εξετάζουν τη σκοπιμότητα των συνομιλιών και να συνεχίσουν να προσπαθούν να προωθήσουν μια συμφωνία», προσθέτει το PMO. Υπάρχει μια αιγυπτιακή πρόταση για απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων κατά τη διάρκεια μιας διήμερης κατάπαυσης του πυρός στο τραπέζι, καθώς και η πρόταση πολλών σταδίων του Κατάρ-Αμερικανων που θα απελευθερώσει τελικά όλους τους ομήρους και θα έληξε ο πόλεμος.

Εν τω μεταξύ το Axios,μεταδίδει πως η πρόταση της CIA προβλέπει κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για 28 ημέρες, την απελευθέρωση τουλάχιστον οκτώ ομήρων —γυναικών ή ανδρών άνω των 50— που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα δεκάδων Παλαιστινίων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ. Ακόμη, ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών φέρεται να έριξε την ιδέα προχθές Κυριακή κατά τη συνάντησή του με αντιπροσώπους του Ισραήλ και του Κατάρ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ανεξάρτητες πηγές διαρρέουν πως μια εκεχειρία είναι θεμιτή από πολλά μέρη. Οι ΗΠΑ για να μπορέσουν να αποφορτίσουν
το όλο κλίμα και να δράσουν περισσότερο στον Λίβανο με προτεραιότητα την Τύρο για την οποία δέχονται πιέσεις και από τις Ιταλοαμερικανικές κοινότητες οι οποίες είναι έντονα ενοχλημένες για τη στοχοποίηση των χριστιανών του Λιβένου.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου νέα επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, με επίκεντρο την Τζαμπάλια, όπου κατ’ αυτόν επιχειρούν να ανασυνταχθούν μαχητές της Χαμάς. Ανακοίνωσε χθες πως σκότωσε «περίπου 40 τρομοκράτες» στην Τζαμπάλια κι υπέστη τέσσερις απώλειες στις τάξεις του.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.061 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Η απαγόρευση της UNRWA

Μερικούς μήνες αφού η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε υπαλλήλους της UNRWA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, πως συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το κοινοβούλιο, η Κνέσετ, ενέκρινε προχθές Δευτέρα νόμο που απαγορεύει όλες τις δραστηριότητές της στο Ισραήλ. Δεύτερο κείμενο απαγορεύει στους ισραηλινούς δημόσιους λειτουργούς κάθε συνεργασία με την UNRWA κι εργαζομένους της, κάτι που θα περιπλέξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το έργο της υπηρεσίας.

Το Ισραήλ ελέγχει αυστηρά όλες τις εισόδους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας, απόλυτα απαραίτητης για τα 2,4 εκατ. κατοίκους του θυλάκου, που απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέκριναν έντονα την απαγόρευση αυτή, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ξανά πως αντιτίθεται στον νόμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως φοβάται τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα είχε η εφαρμογή του για τους Παλαιστίνιους σε επιστολή που απηύθυνε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την ελπίδα πως η επίμαχη νομοθεσία δεν θα εφαρμοστεί.

Το Ιράν

Καθώς ο κύκλος επιθέσεων και ανταποδόσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν εντείνει τις ανησυχίες πως θα οδηγηθεί σε ανάφλεξη όλη η Μέση Ανατολή, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί απείλησε για ακόμη μια φορά χθες πως ο στρατός του θα πλήξει «σκληρά» την Ισλαμική Δημοκρατία εάν ανταποδώσει την ισραηλινή επίθεση της 26ης Οκτωβρίου εναντίον στρατιωτικών στόχων στο ιρανικό έδαφος.

Ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, οι ηγέτες των οποίων εξοντώθηκαν από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Χθες, ο Ναΐμ Κάσεμ ονομάστηκε νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, αντικαθιστώντας τον Χασάν Νασράλα, τον γενικό γραμματέα του σιιτικού λιβανικού κινήματος, που σκοτώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Αλλά και αυτός ενδέχεται να έχει την ίδια τύχη με τον προκάτοχό του, απείλησε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ: «Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε», είπε. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε πως ο διορισμός του Ναΐμ Κάσεμ «θα ενισχύσει την αντίσταση».

Η Χεζμπολάχ

Στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους καθημερινούς εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξάγει από την 23η Σεπτεμβρίου, κυρίως σε περιοχές που θεωρούνται οχυρά της Χεζμπολά. Διεξάγει επίσης χερσαίες επιχειρήσεις από την 30ή Σεπτεμβρίου. Χθες, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στη Σαΐντα και στη Σαραφάντ (νότια), σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.

Από τη δική της πλευρά, η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως κατέστρεψε δυο ισραηλινά άρματα μάχης ανατολικά της Χιάμ, έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο κρατών, στην πιο βαθιά εισβολή αφότου ο στρατός του Ισραήλ άρχισε τις χερσαίες επιχειρήσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου στο έδαφος του Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα, πριν από έναν χρόνο και πλέον.

Τουλάχιστον 1.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx