Νέο αμυντικό δόγμα από τις ΗΠΑ; – Ποιες είναι οι απειλές
18/04/2021Ο πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται αποφασισμένος να σταθεί απέναντι σε Ρωσία και Κίνα χωρίς να αυξήσει δραματικά τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Το ρίσκο, στην προκειμένη περίπτωση, είναι σε ποιους τομείς να επενδύσει και σε ποιους να αφήσει τα πράγματα ως έχουν. Αυτό πρέπει να γίνει αξιολογώντας τις απειλές. Μια τέτοια αξιολόγηση από μερίδα αναλυτών προβλέπει αλλαγή στρατηγικής σε θάλασσα και αέρα με κατάργηση των πανίσχυρων, αλλά και πανάκριβων και ευάλωτων αεροπλανοφόρων για χάρη μικρότερων σκαφών με συστήματα Aegis και η εγκατάλειψη των βαρέων βομβαρδιστικών όπως τα Β-52 για χάρη των F-35.
Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιοποιημένη Έκθεση Μεταβατικών Κατευθύνσεων Εθνική Ασφαλείας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Κίνα αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση, παράλληλα με Ρωσία που διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο. Για αυτό πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας (οι ΗΠΑ) από τα αχρείαστα “μυθικά” οπλικά συστήματα στην επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής που θα μας εξασφαλίσουν στρατιωτικό και εθνικό πλεονέκτημα στο μέλλον».
Ρωσία και Κίνα, όχι πλέον πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο όταν οι ΗΠΑ είχαν ανεπτυγμένους 250.000 στρατιώτες στη Γερμανία και το πυρηνικό τους οπλοστάσιο στο απόγειο της ισχύος του; Οι εποχές άλλαξαν και το παιχνίδι πλέον παίζεται περισσότερο στον αέρα, τη θάλασσα και το διάστημα. Το αμερικανικό ναυτικό θα πρέπει να είναι ο εγγυητής της ελευθερίας των θαλασσών, την οποία απειλεί, κατά τους Αμερικανούς, η Κίνα.
Τα αεροπλανοφόρα όμως δεν είναι τα κρίσιμα εργαλεία μιας τέτοιας στρατηγικής. Εμπροσθοφυλακή της νέας αυτής στρατηγικής αποτελούν τα σκάφη με συστήματα Aegis εκ των οποίων όμως μόνο τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke εξακολουθούν να ναυπηγούνται. Ωστόσο η ισχυρότερη αποτρεπτική δύναμη των ΗΠΑ δεν είναι ο στόλος τους, αλλά η αεροπορία τους. Εδώ και 30 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν την κυριαρχία στον αέρα. Αυτό όμως επετεύχθη έναντι αντιπάλων με απαρχαιωμένο οπλοστάσιο.
Αντίπαλος η Κίνα
Η Κίνα πλέον έχει αναπτύξει πολύ σημαντικές και απειλητικές, για τα αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη δυνατότητες, και η αντιμετώπισή της απαιτεί επιχειρήσεις εντός περιβάλλοντος Anti-Access/Area Denial defense. Προηγουμένως οι αμερικανικές δυνάμεις καλούνταν να επιχειρήσουν σε ένα φιλικό, πάνω-κάτω, περιβάλλον. Άρα τώρα χρειάζονται αεροσκάφη που μπορούν να επιβιώσουν. Ακόμα και στο Βιετνάμ, έναντι των Βορειοβιετναμέζων με τα “αρχαία” όπλα, οι Αμερικανοί έχασαν 3.744 αεροσκάφη.
Τα σχέδια διατήρησης σε υπηρεσία 76 βομβαρδιστικών Β-52 μέχρι τουλάχιστον το 2050 δεν έχει νόημα καθώς τα αεροσκάφη αυτά δεν έχουν ελπίδες επιβίωσης ακόμα και έναντι μιας όχι τόσο προηγμένης αεράμυνας. Στο Βιετνάμ καταρρίφθηκαν 17 Β-52. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, μόνο για την προμήθεια νέων κινητήρων για τα 76 αεροσκάφη απαιτείται δαπάνη 1,4 δισ. δολαρίων, ενώ το λειτουργικό μηνιαίο κόστος των αεροσκαφών είναι επίσης υψηλό. Το κόστος είναι υψηλότερο από πρέπει και η ωφέλεια, στην πραγματικότητα, μικρότερη της αναμενομένης.
Αντίθετα το F-35 θα αποτελέσει ένα από τα κλειδιά της αποτροπής κατά της Κίνας. Το κόστος χρήσης είναι χαμηλότερο των Β-52 και μπορεί να επιχειρήσουν στο ασιατικό μέτωπο σε συνεργασία με τα μαχητικά ιδίου τύπου της συμμάχου Ιαπωνίας, ή ακόμα και με τους Βρετανούς που διαθέτουν μαχητικά του τύπου επί του νέους τους αεροπλανοφόρου HMS “Queen Elizabeth”.