ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Νέο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για υδρογονάνθρακες

Νέο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για υδρογονάνθρακες, Γιώργος Λυκοκάπης

Δεν φτάνει που ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέϊμπά υπερασπίζεται σε κάθε ευκαιρία το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, ακόμα και ενώπιον του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην λιβυκή πρωτεύουσα, πληροφορίες θέλουν την Τουρκία και την νέα μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση να συζητούν ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της “αξιοποίησης” των υδρογονανθράκων.

Οι συζητήσεις αυτές φέρεται να έγιναν κατά την συνάντηση του υπουργού Πετρελαίου της μεταβατικής κυβέρνησης με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Λιβύη Κανάν Γιλμάζ, προχθές Τετάρτη. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας «στον τομέα της ενέργειας με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», την ίδια στιγμή που η Άγκυρα διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, ακόμα και δια στόματος του ίδιου του Ερντογάν, λίγο μάλιστα και πριν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στα μέσα Απριλίου.

Μάλιστα ο Τούρκος πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο κατά την προσεχή προγραμματισμένη επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας, η οποία δεν πρέπει ουδόλως να εκπλήσσει. Η Τουρκία, ως απάντηση και στην διπλωματική κινητικότητα που όντως δείχνει η Ελλάδα στην περιοχή (με το άνοιγμα του ελληνικού προξενείου στο προπύργιο του στρατηγού Χαφτάρ στην Βεγγάζη και με τις άριστες σχέσεις της με χώρες-κλειδιά του αραβικού κόσμου, όπως την Σαουδική Αραβία), έχει εντείνει τις προσπάθειες να μονιμοποιήσει την παρουσία της στην Τρίπολη.

Στις 12 Απριλίου ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από πολυπληθή τουρκική αντιπροσωπεία, υπέγραψε με τον Ντμεϊμπά πέντε συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας με την Τρίπολη και συγκεκριμένα ένα πρωτόκολλο για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Λιβύη, ένα μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή τριών μονάδων παραγωγής ενέργειας στη Λιβύη, ένα μνημόνιο συμφωνίας για την κατασκευή νέου διεθνούς τερματικού σταθμού του αεροδρομίου της Τρίπολης και ένα σχέδιο κατασκευής νέας αγοράς στην λιβυκή πρωτεύουσα.

Στα σκαριά νέο μνημόνιο

Η Τρίπολη κωλυσιεργεί έναντι των αιτιάσεων της Αθήνας (έστω) για την αναστολή του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης, “πετώντας το μπαλάκι” στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις προγραμματισμένες εκλογές. Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να αποδέχεται αυτόν τον ισχυρισμό, έχοντας ως προτεραιότητα την επιστροφή της Ελλάδας στην Λιβύη, μετά από μία χρόνια απουσία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που αποδείχτηκε, όχι απλά λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα.

Όμως η λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση ακολουθεί αντιφατική στάση: Από την μία δηλώνει πως δεν μπορεί να κάνει πολλά έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου, από την άλλη όμως υπογράφει μία συμφωνιών με την Τουρκία, κυριολεκτικά με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας στα σκαριά και μία για το επίμαχο ζήτημα των υδρογονανθράκων, που παραμένει σημαντική,  ακόμα και αν τελικώς δεν φορά τις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ που “κλέβει” το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης. Πολύ απλά ο μεταβατικός πρωθυπουργός κινείται στην δημιουργία τετελεσμένων που εξυπηρετούν την Άγκυρα.

Μάλιστα η αβελτηρία τις Τρίπολης είναι χαρακτηριστική ακόμα και στο ζήτημα της αποχώρησης των ξένων μισθοφόρων στην Λιβύη, την αποχώρηση των οποίων ζητεί ο ΟΗΕ, οι Αμερικανοί, ο Μακρόν, τα κυριότερα αραβικά κράτη, ακόμα και η ίδια η μεταβατική κυβέρνηση, αν και η τελευταία εμφανίζεται να ψάχνει “φόρμουλες” προκειμένου να μείνουν τα τουρκικά στρατεύματα στην χώρα, ενώ φέρεται να δείχνει ζήλο για την απομάκρυνση κυρίως των μισθοφόρων που πολεμούν με τον Χαφτάρ. Σύμφωνα με τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, πάνω από 11.000 φιλότουρκοι μισθοφόροι παραμένουν στην Λιβύη, με την Άγκυρα να έχει αποσύρει μόλις μερικές εκατοντάδες από αυτούς, συνεχίζοντας να παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, όπως έκανε και με κατάφορη παραβίαση του εμπάργκο όπλων, ενώ είχε δεσμευτεί για το αντίθετο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι