ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

“Σταδιακό εμπάργκο” στο ρωσικό πετρέλαιο από ΕΕ – Κυρώσεις η απάντηση Πούτιν

"Σταδιακό εμπάργκο" στο ρωσικό πετρέλαιο από ΕΕ – Κυρώσεις η απάντηση Πούτιν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, με την εξαίρεση ορισμένων χωρών για ένα διάστημα. Πάντως και η Ρωσία, με διάταγμα που υπεγράφη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε επίσης με κυρώσεις.

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε δηλώσεις του χθες το βράδυ από τον Παναμά, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι η ΕΕ ευελπιστεί πως το νέο πακέτο κυρώσεων θα έχει και την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τόνισε επίσης πως ελπίζει ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν θα αρθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, στις 10 Μαϊου και τα περιοριστικά μέτρα θα εγκριθούν από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του μήνα.

«Πολύ πιθανό» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ε.Ε. και το 26% του πετρελαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία μια εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο. Η συνολική απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου συζητείται να εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους. Το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες και ξεκαθάρισε ως ένα βαθμό τα πράγματα σχετικά με το φυσικό αέριο και τις πληρωμές των ευρωπαϊκών εταιρειών προς την ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom.

«Η πληρωμή της ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια μέσω του ρωσικού συστήματος μετατροπής συνιστά παραβίαση των κυρώσεων στη Μόσχα», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. Tόνισε ότι θα υπάρξουν πιο λεπτομερείς οδηγίες για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν νόμιμα οι εταιρείες. «Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές δημόσιες αρχές και ενός δεύτερου αποκλειστικού λογαριασμού στη Gazprombank αποτελεί παραβίαση των συμβολαίων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» όπως υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την eπίτροπο Ενέργειας το 97% των συμβάσεων με τη Gazprom αναφέρει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. «Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δε θα πληρώσουμε σε ρούβλια με τον τρόπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν» ξεκαθάρισε η επίτροπος Ενέργειας. Δήλωσε επίσης ότι σήμερα, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες κατά 32% και συνεχίζουν να γεμίζουν. Σύμφωνα με την ίδια, όλες οι χώρες έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τον μηχανισμό πληρωμών. Μέσα στον Μάιο έχουν λήξεις πληρωμών πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες-πάροχοι φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ορισμένες από αυτές έχουν ανοίξει ή προγραμματίζουν να ανοίξουν λογαριασμό στη Gazprombank, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα του πρακτορείου Bloomberg και της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Σολτς κατά Πούτιν και Σρέντερ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας θα αρθούν μόνο με συμφωνία Κιέβου – Μόσχας και όχι με μια απλή κατάπαυση του πυρός από τη ρωσική πλευρά. Τόνισε δε ότι στόχος του είναι ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστεί «κάθε εκατοστό» των εδαφών του.

«Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και η Ουκρανία δεν πρέπει να τον χάσει», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF. Ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά υποτίμησε τόσο την ουκρανική άμυνα όσο και την αποφασιστικότητα και την ενότητα της Δύσης και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη. Αυτή η βοήθεια, της Γερμανίας και των άλλων χωρών, βοήθησε ώστε ο ουκρανικός στρατός, «ο οποίος ενεργεί πραγματικά με μεγάλη επιτυχία», να μπορεί να αντέξει για τόσο μεγάλο διάστημα απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο. «Ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να υποστηρίζεται», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που του ασκείται περί «διστακτικότητας» σε αυτή την κρίση, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Πάντα αποφάσιζα γρήγορα, μαζί με όλους τους άλλους, σε συντονισμό με τους συμμάχους. Η άποψή μου όμως είναι να ενεργούμε με σύνεση και καθαρό μυαλό. Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποφάσεις τύπου εταιρίας δημοσίων σχέσεων» και, αναφερόμενος στην παράδοση, τελικά, των αρμάτων μάχης «Gepard», παραδέχθηκε ότι ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση.

Ως προς τη στάση του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχει σε ρωσικές εταιρίες ενέργειας, ο Σολτς έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτη» συμπεριφορά, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου. «Δεν μπορεί ένας πρώην καγκελάριος να συνεχίζει να ασκεί αυτά τα καθήκοντα», δήλωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει εντολές σε έναν πρώην καγκελάριο. Ο Σολτς είπε ότι δεν έχει καμία επαφή με τον Σρέντερ ενώ αντιθέτως με την Μέρκελ, τόνισε ότι βρίσκεται σε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία.

Με κυρώσεις απαντά και ο Πούτιν

Ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα για οικονομικές κυρώσεις ως απάντηση στις κυρώσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία από «μη φιλικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία θα μπουν στη λίστα κυρώσεων. Τα πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τις συναλλαγές με ξένα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που θα περιληφθούν στη λίστα και επιτρέπει στους Ρώσους αντισυμβαλλομένους να μην εκπληρώσουν τις ανειλημμένες  υποχρεώσεις τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι