ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ρωσικό πλήγμα σε γέφυρα του Κιέβου πριν φτάσει ο Μερτς – Ζελένσκι: Θα χτυπήσουμε διυλιστήρια

Ρωσικό πλήγμα σε γέφυρα του Κιέβου πριν φτάσει ο Μερτς – Ζελένσκι: Θα χτυπήσουμε διυλιστήρια
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Καταστράφηκε η βόρεια γέφυρα του Κιέβου από ρωσικό drone την ώρα που ο καγκελάριος της Γερμανίας ταξίδευε με τραίνο για την ουκρανική πρωτεύουσα, στην οποία έφθασε στις 8:30 π.μ. (Η έκρηξη σημειώθηκε στις 06:30 π.μ.)

Ο Γερμανός καγκελάριος έφτασε στο Κίεβο με ειδικό τρένο νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ εξακολουθούσαν να ηχούν οι σειρήνες αεράμυνας. Ο Μερτς βρισκόταν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και συναντήθηκε κανονικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μαζί επισκέφθηκαν το κατεστραμμένο από ρωσικό πλήγμα κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας και παραχώρησαν και κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο ίδιος ο Μερτς δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι άκουσε τη σειρήνα της αεράμυνας τρεις φορές, αλλά «χάρη στα μέτρα προστασίας της γερμανικής πρεσβείας και της ουκρανικής κυβέρνησης, δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε υπόγειο καταφύγιο».

Η γέφυρα αυτή ειχε πληγεί και προχθές και είχε υποστεί σημαντικές ζημίες, αλλά επλήγη εκ νέου σκόπιμα, με τον ρωσικό στρατό να αναφέρει ότι «επλήγη επειδή χρησιμοποιείται για μεταφορά πολεμικών εφοδίων» αλλά και «επειδή ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι απειλεί τη Ρωσία με πλήγματα σε πολιτικές εγκαταστάσεις αμάχων και σε ζωτικές υποδομές ενέργειας». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «τα πλήγματα θα ενταθούν εξαιτίας των ενεργειών της κυβέρνησης Ζελένσκι και οι πολίτες ας αναζητήσουν τις ευθύνες στον πρόεδρο τους».

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι γέφυρες έχουν στοχοποιηθεί με συστηματικά πλήγματα εδώ και τέσσερις μέρες -πλήγματα που έχουν κόψει στα δυο την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς αυτή είναι οικοδομημένη στην δυτική και ανατολική όχθη του Δνείπερου. Οι Ρώσοι χθες ειχαν επαναλάβει επισης την προειδοποίηση ότι κινδυνεύουν και οι ξένοι υπήκοοι ή και  διπλωμάτες που βρίσκονται στο Κίεβο «με δική τους ευθύνη, υποτιμώντας τον κίνδυνο».

Δίνει άλλο ένα  δισ. σε όπλα η Γερμανία

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Μερτς και Ζελένσκι το μεσημέρι, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτό τον παράλογο πόλεμο» και «η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στην στήριξη της Ουκρανίας». Στην επίσημη γραπτή δήλωσή του, ο Μερτς αναφέρει: «Αν η Ρωσία δεν σταματήσει, η πολεμική της μηχανή θα στραφεί αργά ή γρήγορα εναντίον μας». Πρόσθεσε δε ότι «η μοίρα της ηπείρου αποφασίζεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία».

Σε προσωπικό μήνυμα προς τον Ζελένσκι, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε: «Μπορείτε να συνεχίσετε να βασίζεστε στη βοήθειά μας», εξηγώντας ότι ταξίδεψε στο Κίεβο επειδή η Ουκρανία χρειάζεται όλη τη δυνατή υποστήριξη για τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες. Υπενθύμισε τις βασικές αρχές της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο αλλά «δεν θέλει και δεν πρόκειται να γίνει μέρος του πολέμου», αποκλείοντας τη δεδομένη στιγμή την αποστολή στρατευμάτων.

Ο Μερτς ανακοίνωσε επίσης νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1 δισ. ευρώ (καθώς και 350 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ενεργειακού τομέα), το οποίο περιλαμβάνει τη μαζική και ταχύτατη παράδοση τουλάχιστον 1.000 αεριοπροωθούμενων drones αναχαίτισης (jet-fueled interceptor drones).

Κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να δώσει τέλος «σε αυτό τον παράλογο πόλεμο» εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητά του για ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «τα όπλα θα σιγήσουν» και πρόσθεσε ότι είναι «κατά της επιβεβλημένης και καθ’ υπαγόρευση ειρήνης».

Ζελένσκι: Στο στόχαστρο τα διυλιστήρια τους

Η Ουκρανία θα εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων, ως απάντηση στη νέα στρατηγική της Μόσχας που αποσκοπεί στο να εξαναγκάσει αμάχους να εγκαταλείψουν το Κίεβο κι άλλες ουκρανικές μεγαλουπόλεις, δήλωσε ο Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πως άμαχοι δεν θα μπουν στο στόχαστρο.

Επικαλούμενος στοιχεία που συνέλεξαν οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Είδαμε έγγραφα και γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν επέτρεψε να εξαπολύουν επιθέσεις σε υποδομές, δίκτυα εφοδιασμού και ειδικότερα να πλήττουν πόλεις και χωριά αδιακρίτως… δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία». Στόχος των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είναι «να πιέσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα κι άλλες πόλεις».

Ο ουκρανός πρόεδρος απέδωσε αυτήν την αλλαγή στρατηγικής στην προσπάθεια του Πούτιν να εμφανιστεί ισχυρός, σε μια περίοδο που – όπως είπε ο Ζελένσκι – οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται βαριές απώλειες στο Ντονμπάς. Το δε υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα προέτρεψε τους υπηκόους ξένων χωρών να εγκαταλείψουν το Κίεβο ενόψει νέων επιθέσεων, εν είδει αντιποίνων για τα ουκρανικά πλήγματα σε περιοχές της ρωσικής επικράτειας.

«Πρέπει να απαντήσουμε… Στις επιθέσεις τους εναντίον ενεργειακών υποδομών μας, πρέπει να απαντήσουμε με επιθέσεις στις δικές τους. Πρωτίστως σε διυλιστήριά τους: σε ό,τι τους δίνει χρήματα για να διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι. Σχολιάζοντας την πρώτη χρήση στο πεδίο των μαχών του ουκρανικής κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου FP-7, με βεληνεκές περίπου 250 χιλιομέτρων, ο Ζελένσκι είπε ότι κάλεσε την κατασκευάστρια εταιρεία Fire Point να επισπεύσει την ανάπτυξη ενός πυραύλου μεγαλύτερης εμβέλειας, του FP-9, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει τη Μόσχα.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει επανειλημμένως να σταματήσουν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές, λόγω της μεγάλης ανόδου της τιμής των καυσίμων.

Επεισόδιο Ζελένσκι-Νότιας Κορέας

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Τζέ Μιουνγκ σε έξαλλη κατάσταση επέκρινε την Ουκρανία για την αποκάλυψη της παράδοσης Βορειοκορεατών αιχμαλώτων πολέμου στη Σεούλ, απαιτώντας δημόσια συγγνώμη και απειλώντας με «πρόσθετα μέτρα» εναντίον του Κιέβου.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Λι ανέφερε ότι το Κίεβο αποκάλυψε μονομερώς ότι ορισμένοι αιχμάλωτοι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας είχαν σταλεί στη Νότια Κορέα, παρά το γεγονός ότι είχε ζητήσει εμπιστευτικότητα και αργότερα ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε συμφωνία εμπιστευτικότητας, κάνοντας τον κορεάτη ηγέτη να φαίνεται ως «ψεύτης». «Δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα που αφορά την τιμή του λαού και του έθνους της Δημοκρατίας της Κορέας, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα, φέρεται να χαρακτήρισε την διαμάχη την Πέμπτη ως «διπλωματική παρεξήγηση», την οποία η χώρα του αναμένει να επιλύσει. Η Σεούλ παραμένει σημαντικός εταίρος για το Κίεβο, πρόσθεσε ο Σίμπιχα. Όλα άρχισαν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είχε στείλει δύο αιχμαλώτους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας στη Νότια Κορέα.

Αυτό οδήγησε τη Νότια Κορέα να κατηγορήσει την Ουκρανία για παραβίαση συμφωνίας εμπιστευτικότητας σχετικά με τη μεταφορά και να καλέσει τον επιτετραμμένο της Ουκρανίας για εξηγήσεις. Η Σεούλ ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε ζητήσει να παραμείνει μυστική η μεταφορά, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις ανταλλαγές κρατουμένων με τη Ρωσία. «Όταν ζητήσαμε την αναγνώριση της συμφωνίας και μια συγγνώμη, αυτοί αντίθετα μίλησαν για επικείμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου, ευχόμενοι να ξεσπάσει πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο — εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη προς την Ουκρανία», έγραψε ο Λι.

Τα σχόλια αυτά έρχονται σε συνέχεια συνέντευξης που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, όπου ανέφερε ότι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είχε ως στόχο την προετοιμασία για μάχες στην Κορεατική Χερσόνησο. «Η κατάσταση κλιμακώνεται καθημερινά. Και είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να συμβεί ένα γεγονός που θα λειτουργήσει ως σκανδάλη και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες συνέπειες», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Αν και δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση από το Κίεβο για το λόγο που ο Ζελένσκι προέβη στην ανακοίνωση αυτή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας φέρεται να ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ο Ζελένσκι ενδέχεται να το έκανε για να κινητοποιήσει την υποστήριξη της Σεούλ για την αποστολή όπλων και άλλης βοήθειας στο Κίεβο. Τον Αύγουστο, ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τη Νότια Κορέα να υποστηρίξει την Ουκρανία παρέχοντας συστήματα αεροπορικής άμυνας, κάτι στο οποίο η Σεούλ δεν έχει δείξει θετική στάση, παρότι έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Κρίμα, βιάστηκαν οι Ρώσοι κατά δύο ώρες.

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx