Κόντρα Ισραήλ-Γαλλίας για τους Κυανόκρανους – Νέες απειλές Νετανιάχου
14/10/2024Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε μια «μεγάλη ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ. Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ λέει ότι απάντησε στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου. Επιπλέον, έκανε γνωστό πως εμπλέκεται σε χερσαίες μάχες με Ισραηλινούς στρατιώτες στον νότιο Λίβανο και ανέλαβε την ευθύνη για άλλες ρίψεις ρουκετών σε πόλεις του βόρειου και κεντρικού Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων στη Βηρυτό», σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη την προηγούμενη ημέρα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξε η σιιτική οργάνωση, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.
«Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του άξονα του κακού, του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά», πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Πληρώνουμε οδυνηρά τιμήματα, αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα – και θα συνεχίσουμε να τα επιτυγχάνουμε».
Εκατομμύρια Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια σήμερα, καθώς ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ και σε 180 κοινότητες του κεντρικού Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να κάνει λόγο για μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σειρήνες ήχησαν λόγω ρουκετών, απειλώντας περιοχές του κεντρικού Ισραήλ όπως και το Τελ Αβίβ, γεγονός που οδήγησε εκατομμύρια Ισραηλινούς σε καταφύγια. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης πως προσπάθειες αναχαίτισης έγιναν απέναντι σε βλήματα που ερρίφθησαν από τον Λίβανο. Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη.
Σημειώνεται ότι λόγω του μπαράζ ρουκετών, δεν μπορούσε να προσγειωθεί πολιτικό αεροσκάφος, τη στιγμή που έχουν ενεργοποηθεί όλες οι συστοιχίες του Iron Dome. Σε τελευταία ενημέρωσή του, ο ισραηλινός στρατός σημείωσε πως τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς πυκνοκατοικημένες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ αναχαιτίστηκαν. Μέχρι στιγμής, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρά τραυματίες. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ένας άνθρωπος χτυπήθηκε καθώς όδευε προς καταφύγιο.
Εν μέσω ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει συμβούλιο ασφαλείας στις 20:30 στο Τελ Αβίβ. Η συνάντηση διεξάγεται ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να επιμένει ότι θα απαντήσει στο Ιράν μετά την προ δύο βδομάδων πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη.
Η αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο κάλεσε και πάλι τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα αυτήν «τώρα». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι πρόσθετες πτήσεις τις οποίες οργανώνει η πρεσβεία για τους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από τη Βηρυτό δεν θα συνεχιστούν επ’ άπειρον.
Το ζήτημα των Κυανόκρανων
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μαπέρριψε απόψε τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (NIFIL), χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες». Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους κυανόκρανους να αποσυρθούν από τις εμπόλεμες ζώνες. Το Ισραήλ λυπάται για οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε στο προσωπικό της UNIFIL, τόνισε. Ο στρατός, συνέχισε ο Νετανιάχου, έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει να βλάψει τα μέλη της δύναμης ενώ έπληττε τους μαχητές της Χεζμπολάχ.
«Όμως ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL είναι να λάβει υπόψη της η UNIFIL το αίτημα του Ισραήλ και να απομακρυνθεί προσωρινά από τον κίνδυνο», πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 5, τόνισε ότι οι κυανόκρανοι έχουν «αποστολή να μείνουν» στον Λίβανο.
«Την ημέρα που τα όπλα θα σιγήσουν, θα υπάρχει πάντα αυτή η Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), θα υπάρχει το ψήφισμα 1701 ή ένα νέο ψήφισμα, θα υπάρχει πάντα μια ζώνη που θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ουδετερότητά της», είπε ο Γάλλος υπουργός. «Τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν (την εντολή) σε αυτές τις δυνάμεις και στα Ηνωμένα Έθνη επαφίεται να την αποσύρουν, εκτός και αν δοθεί ακυρωτική εντολή από τις συμβαλλόμενες χώρες», πρόσθεσε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL». Στο πλαίσιο δράσης της UNIFIL έχουν αναπτυχθεί περίπου 10.000 κυανόκρανοι από την Ινδονησία, το Νεπάλ, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Γκάνα, την Κίνα, τις τέσσερις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες.
Πλήγματα στον Λίβανο
Μετά την αιματηρή επίθεση της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ το βράδυ της Κυριακής με στόχο στρατιωτική βάση του Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιωτικοί, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εξαπέλυσαν πολλαπλά πλήγματα στο Λίβανο. Αρχικά, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Μουχάμαντ Καμέλ Ναΐμ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της επίλεκτης δύναμης Αλ Ραντουάν της σιιτικής οργάνωσης, ο οποίος διοικούσε μονάδα αντιαρματικών πυραύλων και ήταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις κατά των ισραηλινών τεθωρακισμένων δυνάμεων.
Λίγο μετά τις 3 μ.μ, λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Αϊτού, του βόρειου Λιβάνου, με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου να αναφέρει ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 18 άνθρωποι ενώ αρκετοί ακόμα έχουν τραυματιστεί. Το χτύπημα έγινε σε μια μικρή πολυκατοικία στο χωριό Αϊτού, με τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης να υποστηρίζουν ότι εκεί είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι από τα νότια της χώρας. Στην περιοχή κατοικούν κυρίως Μαρωνίτες Καθολίκοι. Η Χεζμπολάχ έχει κυρίως παρούσα στα νότια της χώρας και στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Έλι Κοέν, κατηγόρησε σήμερα την Προσωρινή Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL), ότι είναι μια περιττή δύναμη που απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και την κάλεσε να αποσυρθεί καθώς εντείνονται οι μάχες.
Ο ίδιος τόνισε ότι: «Ο ΟΗΕ είναι ένας αποτυχημένος οργανισμός και η UNIFIL είναι μια άχρηστη δύναμη που απέτυχε να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701, ενώ ακόμα απέτυχε να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ αφενός να εγκατασταθεί στο νότιο Λίβανο και αφετέρου να επιτεθεί εναντίον Ισραηλινών εδώ και έναν χρόνο».
Το Ιράν
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σήμερα πως οι έμμεσες συνομιλίες, που διεξάγει η Τεχεράνη μέσω του Ομάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν πλέον περιεχόμενο εξαιτίας των περιφερειακών εντάσεων. «Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή να έχουν περιεχόμενο αυτές οι συνομιλίες, όσο δεν έχουμε ξεπεράσει τη σημερινή κρίση», δήλωσε ο Αραγτσί στους δημοσιογράφους στο Μουσκάτ, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία σταμάτησε «εξαιτίας συγκεκριμένων συνθηκών στην περιοχή».
Ο Αραγτσί συνάντησε σήμερα στο Μουσκάτ υψηλόβαθμο στέλεχος των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σοκ από το πλήγμα της Χεζμπολάχ
Το Ισραήλ θα πάρει τα μαθήματά του από το χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ χθες το βράδυ, δεσμεύθηκε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τη Δευτέρα, επισκεπτόμενος τη βάση εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας Γκολανί. Ο Γκάλαντ επισκέφθηκε την τραπεζαρία όπου σημειώθηκε το μακελειό.
«Αυτό είναι ένα δύσκολο περιστατικό με οδυνηρά αποτελέσματα», δήλωσε στους αξιωματικούς της ταξιαρχίας Γκολανί που ήταν παρόντες στο χτύπημα. «Πρέπει να το διερευνήσουμε, να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες και να αφομοιώσουμε τα μαθήματα με γρήγορο και επαγγελματικό τρόπο». «Αντιμετωπίζοντας την απειλή των UAV, εστιάζουμε σε μια εθνική προσπάθεια και ασχολούμαστε με την ανάπτυξη λύσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απειλής», πρόσθεσε ο Γκάλαντ.
Τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων επτά σοβαρά, κατά την επίθεση με drones που εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής η Χεζμπολάχ εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Μπινγιαμίνα του βόρειου Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα στην στρατιωτική βάση – αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του πρώην ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό – και απείλησε το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο.
Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ διαμηνύει ότι «η αντίσταση υπόσχεται στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφας ήταν μόνο μια πρόγευση του τι τον περιμένει εάν αποφασίσει να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας».
Το πλήγμα στη στρατιωτική βάση της Μπινγιαμίνα ήταν το φονικότερο στο Ισραήλ από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα η λιβανέζικη Χεζμπολάχ απείλησε σήμερα το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο, στον απόηχο της επιδρομής drone εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.
Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ διαμηνύει ότι «η αντίσταση υπόσχεται στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφας ήταν μόνο μια πρόγευση του τι τον περιμένει εάν αποφασίσει να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας».
Πώς πέρασε το drone την αεράμυνα
Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ κοντά στην Μπινιαμίνα υπογραμμίζει τη στρατηγική του Ιράν να ενισχύσει τις δυνατότητες πληρεξουσίων, αποκαλύπτοντας τρωτά σημεία στην αεράμυνα του Ισραήλ, σύμφωνα με την Jerusalem Post. Το drone που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την επίθεση πιστεύεται ότι είναι το Mirsad-1, ένα drone που έχει αναπτύξει η Χεζμπολάχ για πάνω από δύο δεκαετίες, προερχόμενο από ιρανικά σχέδια.
Το Mirsad-1, όπως σημειώνεται από ειδικούς από το Ερευνητικό Κέντρο Άλμα, βασίζεται στο μοντέλο Mohajer-2 του Ιράν , με μικρές τροποποιήσεις προσαρμοσμένες στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ. Το drone μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών, έχει τελική ταχύτητα 370 χιλιόμετρα την ώρα και διαθέτει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιομέτρων. Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει το Mirsad-1 για αναγνωριστικά και επιθετικά χτυπήματα από το 2002, χρησιμοποιώντας το συχνά για να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Στην επίθεση Binyamina, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλαπλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπό την κάλυψη ενός φράγματος πυραύλων, μια τακτική που στοχεύει στην συντριβή των ισραηλινών αμυντικών συστημάτων. Ένα drone κατάφερε να αποφύγει τον εντοπισμό και να συντριβεί στην περιοχή Binyamina, σηματοδοτώντας μια σημαντική παραβίαση στην ισραηλινή αεράμυνα. Σύμφωνα με μια έκθεση της Defense Industry Daily, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα drone Mirsad-1 γλίστρησε μπροστά από την άμυνα του Ισραήλ. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ πέταξαν πάνω από το ισραηλινό έδαφος για αρκετά λεπτά πριν επιστρέψουν στον Λίβανο αλώβητα.
Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Χεζμπολάχ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ιρανικής στρατηγικής για την ενίσχυση των ικανοτήτων των δυνάμεων πληρεξουσίων της. Το Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών εξηγεί ότι η Χεζμπολάχ έχει ενσωματώσει όλο και περισσότερο drones στο οπλοστάσιό της για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες δυνατότητες πυραύλων και πυραύλων της. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Mirsad-1 επιτρέπουν στη Χεζμπολάχ να διεξάγει ακριβείς επιθέσεις βαθιά στο ισραηλινό έδαφος, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για το προσωπικό τους. Αυτή η τακτική, η οποία έχει τελειοποιηθεί με χρόνια δοκιμής και λάθους, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Ιράν να εξοπλίσει τους πληρεξουσίους του με προηγμένες τεχνολογίες.
Το Mirsad-1 είναι μόνο ένα από τα πολλά drones του στόλου drones της Χεζμπολάχ. Ο όμιλος έχει στη διάθεσή του μια ποικιλία από drones, πολλά από τα οποία είναι είτε ιρανικής κατασκευής είτε προσαρμοσμένα από εμπορικά μοντέλα. Αυτά τα drones χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, όπως παρακολούθηση, συλλογή πληροφοριών και αποστολές αυτοκτονίας. Αναφορές από το Ερευνητικό Κέντρο Άλμα υποδηλώνουν ότι η Χεζμπολάχ έχει πάνω από 2.000 drones στο οπλοστάσιό της, με ορισμένες εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι η ομάδα διαθέτει πιο προηγμένα μοντέλα όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-4 και Shahed.
Η επίθεση Binyamina έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ στην αντιμετώπιση απειλών από drone. Ενώ το Iron Dome του Ισραήλ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά των πυραύλων, έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις στον εντοπισμό και την αναχαίτιση μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλής πτήσης όπως το Mirsad-1. Το IDF έχει ξεκινήσει έρευνα για το γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν συναγερμοί κατά τη διάρκεια του συμβάντος στη Binyamina, παρά την αυξανόμενη χρήση drones από τη Χεζμπολάχ στις επιθέσεις της.
Αυτή η τελευταία επίθεση είναι μέρος ενός συνεχιζόμενου πολέμου με drone μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Από τη δεκαετία του 1990, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πολυάριθμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ισραηλινό έδαφος, με πολλά περιστατικά να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης σύγκρουσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση, ενώ σε άλλες, έχουν φορτωθεί με εκρηκτικά για την εκτέλεση αποστολών αυτοκτονίας. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας, η Χεζμπολάχ εκτοξεύει συχνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συνδυασμό με εκτοξεύσεις ρουκετών για να συντρίψει την άμυνα του Ισραήλ και να συγκεντρώσει επιχειρησιακά δεδομένα για μελλοντικά πλήγματα.
Πλήγμα στην Γάζα
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε κέντρο διοίκησης της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάνεις (IDF). Ειδικότερα, ανέφεραν ότι έπληξαν κτίριο στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα (στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα) το οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν ως νοσοκομείο.
Το κέντρο «χρησιμοποιήθηκε από τρομοκράτες της Χαμάς για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων» εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζεται στην ενημέρωση που κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram.
«Πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα της συστηματικής κατάχρησης μη στρατιωτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», συμπληρώνουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας λόγο για «πλήγμα ακριβείας» και διαβεβαιώνοντας ότι είχαν λάβει μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για τους αμάχους.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν κατά την συγκεκριμένη επίθεση στο νοσοκομειακό συγκρότημα, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι. Ο ισραηλινός στρατός δεν αναφέρθηκε σε αριθμό θυμάτων.
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα.
«Το σχολείο επλήγη από οβίδες του ισραηλινού πυροβολικού, με απολογισμό 15 νεκρούς και 50 τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαχμούντ Μπασάλ, συμπληρώνοντας ότι ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι «εξετάζουν τις αναφορές» για το περιστατικό.