ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μήνυμα Μπάιντεν για την παρουσία του Ισραήλ στην Γάζα – Στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν

Ένα μέλος της Χεζμπολάχ και ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σήμερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του περιοδείας σε διαδηλωτές που φώναζαν “Εκεχειρία τώρα”, δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση να μειώσει τις επιθέσεις της και να “περιορίσει σημαντικά” την παρουσία της στη

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από εκκλησία αφροαμερικανών στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολiνας. Ο Μπάιντεν επέλεξε να μιλήσει εκεί, γιατί ένας φανατικός ρατσιστής είχε σκοτώσει στην εκκλησία έναν πάστορα και οκτώ αφροαμερικανούς το 2015. Κάποιοι διαδηλωτές είχαν μπει και μέσα, οπότε άρχισαν να φωνάζουν και εκεί,  με έναν από αυτούς να λέει: «Εάν πράγματι νοιάζεστε για τις ζωές που χάθηκαν εδώ, τότε θα πρέπει να τις τιμήσετε ζητώντας εκεχειρία στην Παλαιστίνη».

«Κατανοώ το πάθος τους», είπε, την ώρα που η φρουρά απομάκρυνε όσους διαδηλωτές είχαν παρεισφρήσει στον χώρο και που έδειχναν την μία από τις δύο βασικές τάσεις στο εκλογικό σώμα των Δημοκρατικών ως προς το Μεσανατολικό. «Προσπάθησα διακριτικά και συνεχίζω να προσπαθώ να πείσω την ισραηλινή κυβέρνηση, να τους κάνω να μειώσουν σημαντικά την παρουσία τους και να φύγει μεγάλο μέρος των δυνάμεών του από τη Γάζα”, προσέθεσε ο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να ζητήσει εκεχειρία στη Γάζα, εκτιμώντας ότι αυτό θα ωφελούσε κυρίως τη Χαμάς. Προσπαθεί ωστόσο να επιτύχει αποκλιμάκωση και να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης σε άλλες χώρες.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23.084 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί “τρομοκρατική οργάνωση” από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η περιοδεία Μπλίνκεν 

Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι αρκετές χώρες δέχθηκαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με εκείνες των ΗΠΑ για να βοηθήσουν τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

“Συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση και στην ανοικοδόμηση της Γάζας, να χαράξουμε μια πολιτική οδό για τους Παλαιστίνιους και να εργαστούμε υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας μακροπρόθεσμα”, δήλωσε από τη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι συζήτησε κατά την επίσκεψή του στο σαουδαραβικό βασίλειο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι υπάρχει “σαφές ενδιαφέρον να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση”. “Μιλήσαμε γι’ αυτό σε κάθε σταθμό, και εδώ ασφαλώς στη Σαουδική Αραβία. Και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει σαφές ενδιαφέρον να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους προτού μεταβεί στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Μπλίνκεν έφθασε αργά απόψε στο Τελ Αβίβ όπου θα έχει αύριο συζητήσεις που προαναγγέλλονται δύσκολες με τις ισραηλινές αρχές, τονίζοντας κυρίως “την απολύτως επιτακτική ανάγκη” να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα.

Φθάνοντας από τη Σαουδική Αραβία, ο Μπλίνκεν προτίθεται επίσης να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, με βάση όσα άκουσε σε πρωτεύουσες αραβικών χωρών κατά τη διάρκεια της περιοδείας του.

Νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος διοικητής της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σήμερα από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο, δήλωσαν τρεις πηγές ασφαλείας. Πρόκειται για τον Ουίσαμ αλ-Τάουιλ, αναπληρωτή αρχηγό μονάδας της δύναμης Ραντουάν. Είπαν πως εκείνος όπως και ένας άλλος μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε σε πλήγμα στο χωριό Ματζντάλ Σελμ του Λιβάνου.

«Είναι ένα πολύ οδυνηρό πλήγμα» δήλωσε αξιωματούχος της οργάνωσης και εκτίμησε ότι  «τα πράγματα θα φουντώσουν τώρα». Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει πάνω από 130 μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο,

 

Χτύπημα σε Παλαιστίνιους δημοσιογράφους

Στο άλλο πλήγμα σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε στοχευμένο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του αυτοκινήτου τους. Το Al Jazeera κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό πως «βάζει στο στόχαστρο» παλαιστίνιους δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έπληξε «τρομοκράτη που χειριζόταν ιπτάμενο αντικείμενο το οποίο ήγειρε απειλή για τους στρατιώτες» του. Το δεύτερο θύμα ήταν ο γιος του επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στα παλαιστινιακά εδάφη, του Ουάελ Ντάχντουχ, που θρηνούσε ήδη τη σύζυγό του Ουμ, έναν γιο, μια κόρη κι ένα εγγονάκι του: χάθηκαν τον Οκτώβριο σε ισραηλινό βομβαρδισμό. Με τους νέους θανάτους χθες Κυριακή, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 79 δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ): 72 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί, 3 Λιβανέζοι.

Νετανιάχου: Ποτέ ξανά 7η Οκτωβρίου

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μπήκε στον τέταρτο μήνα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως τα όπλα θα σιγήσουν στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων, και προειδοποίησε για τον κίνδυνο γενίκευσης της σύρραξης.

Αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις και εκκλήσεις να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλησε να επιδείξει για ακόμη μια φορά χθες Κυριακή την αποφασιστικότητά του, δηλώνοντας πως «αυτό που έγινε την 7η Οκτωβρίου δεν θα γίνει ποτέ ξανά» και παίρνοντας όρκο ότι «θα συνεχίσουμε ως την απόλυτη νίκη».

Παράλληλα, «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων του Κατάρ, του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα συνεχίζονται, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν στη Ντόχα.

Μπλίνκεν για ανθρωπιστική βοήθεια

Προηγουμένως, ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντόχα, έχοντας πλάι του τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι. «Μπορεί εύκολα να υπάρξει μετάσταση αυτού του πολέμου, που θα προκαλέσει ακόμα περισσότερη ανασφάλεια και ακόμα περισσότερα δεινά», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να «εμποδίσει τη σύρραξη να εξαπλωθεί» στην περιοχή.

Χαρακτήρισε εξάλλου αδιανόητη τραγωδία τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας χθες το πρωί άλλων δυο Παλαιστίνιων δημοσιογράφων, του Μουστάφα Θουράγια, εικονολήπτη που συνεργαζόταν με διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του AFP, και του Χάμζα Ουάελ Ντάχντουχ του αλ Τζαζίρα. O Μπλίνκεν μετέβη για διαβουλεύσεις στη Σαουδική Αραβία και το βράδυ θα πάει στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε πριν  στο Αμάν με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, ο Ιορδανός βασιλιάς κάλεσε να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ ώστε να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός». Ακόμη, τόνισε την «πλήρη απόρριψη από την Ιορδανία του εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων», έπειτα από δηλώσεις ισραηλινών υπουργών που συνηγορούν υπέρ της επιστροφής εβραίων εποίκων στη Γάζα και της ενθάρρυνσης των κατοίκων της να «μεταναστεύσουν», οι οποίες καταδικάστηκαν από την Ουάσιγκτον.

Κάνοντας επίσκεψη σε κέντρο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών στην Ιορδανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε εξάλλου πως είναι «επιτακτική ανάγκη» να αυξηθεί «η ανθρωπιστική βοήθεια» που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνεχίζει την περιοδεία του καθώς η βία κλιμακώθηκε κι άλλο από το Σάββατο στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου από την 8η Οκτωβρίου, την επομένη της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ που υπήρξε το έναυσμα αυτού του πολέμου, είναι πρακτικά καθημερινές οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη λιβανική Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε προχθές Σάββατο 62 ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ, επίθεση που παρουσίασε ως «προκαταρκτική ανταπόδοση» για τον θάνατο την περασμένη Τρίτη σε αεροπορική επιδρομή αποδιδόμενη στο Ισραήλ του υπ’ αριθμόν δύο της Χαμάς, του Σάλεχ αλ Αρούρι, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Ανακοίνωσε κατόπιν τον θάνατο πέντε μαχητών του σε ισραηλινά πλήγματα.

Στη Συρία και στο Ιράκ, οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί αλματωδώς από τη 17η Οκτωβρίου, ενώ στην Υεμένη οι αντάρτες Χούθι, επίσης σύμμαχοι του Ιράν, πολλαπλασίασαν τις τελευταίες εβδομάδες τα πλήγματα με drones και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη «υποστήριξης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι