ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εκκένωση πόλεων στη Χερσώνα; – Κίνδυνος black out στην Ουκρανία

Έτοιμη να εκκενώσει πόλεις της Χερσώνας η Μόσχα – Κίνδυνος black out στην Ουκρανία

Το γεγονός ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι «τεταμένη» στα νότια της Χερσώνας, παραδέχτηκε νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν, αποκαλύπτοντας πως η Μόσχα προετοιμάζεται για την εκκένωση πολλών περιοχών. «Η κατάσταση στην περιοχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

«Ο εχθρός συνεχώς προσπαθεί να επιτεθεί στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών» συνέχισε ο Σουροβίκιν, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των επιχειρήσεων πριν από δέκα ημέρες. Όπως είπε, «τέτοιες επιθέσεις σημειώνονται κυρίως «στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάιφ-Κρίβι Ριχ». Ο Σουροβίκιν ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει την πόλη της Χερσώνας, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της Χερσώνας επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι «ορισμένοι πολίτες» θα απομακρυνθούν, επικαλούμενος τον «κίνδυνο» επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βλαντίμιρ Σάλντο είπε ότι οι κάτοικοι τεσσάρων πόλεων θα απομακρυνθούν από τις όχθες του ποταμού Δνείπερου επειδή υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ένα κοντινό φράγμα από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Οι μελλοντικές ενέργειες του ρωσικού στρατού σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη της Χερσώνας «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι ανάγκη «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών». «Δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης» κατέληξε, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Συναγερμός στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή, συναγερμός για πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμό από drones σήμανε και σήμερα τα ξημερώματα σε πολλές περιοχές στην Ουκρανία. Εκρήξεις αναφέρθηκαν στην πόλη Κρίβι Ριχ, η οποία είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στο Μικολάιφ στα νότια κοντά στην Κριμαία, στο Κίεβο, το Χάρκοβο, το Ντνίπρο και το Ζίτομιρ.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κρίβι Ριχ, Ολεξάνταρ Βίλκουλ, δημοσίευσε στο Telegram ανακοίνωση για πυραυλικές επιθέσεις και κάλεσε τον κόσμο να πάει στα καταφύγια. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, ανέφερε ότι οι Ρώσοι έπληξαν το Ντνιπροπετρόφσκ από πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων.

Οι σειρήνες έχουν ήδη ηχήσει από νωρίς τα ξημερώματα στις περιοχές Κίεβο, Κιρόβοχραντ, Τσερκάσι, Πολτάβα, Ντνιπροπετρόφσκ και Μικολάιφ. Στο Μικολάιφ έχουν σημειωθεί εκρήξεις και έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος, σύμφωνα με αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Χθες οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυραύλους και drones ενεργειακούς κόμβους και εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, στο Κίεβο, την Οδησσό, το Μικολάιφ, την Πολτάβα και το Τσερκάσι. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, πάνω από 25 οικισμοί δέχθηκαν πυρά, συμπεριλαμβανομένων των Κιέβου, Ζαπορίζια, Κοζάκα Λοπάν, Στριλέχα, Κρασνοχόριβκα, Τέρνι, Σολεντάρ, Μαρίνκα, Μπιλοχίρκα κ.λπ.

Στο στόχαστρο και ενεργειακές εγκαταστάσεις

Και σήμερα στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται ενεργειακές υποδομές. Όπως ανακοίνωσαν χθες οι ουκρανικές αρχές πολλές περιοχές σε όλη την επικράτεια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί, εάν δεν ακολουθήσουν νέοι βομβαρδισμοί. Οι εξαγωγές ρεύματος που έκανε η Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες, έχουν σταματήσει από τον Σεπτέμβριο.

Σύμβουλοι της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για εισαγωγή ρεύματος από γειτονικές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έως ότου επανέλθουν σε λειτουργία οι παραγωγικές μονάδες. Όμως εκτός από τις μονάδες ζημιές έχει υποστεί και το δίκτυο διανομής. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι έχει καταστραφεί το 30% των ενεργειακών υποδομών.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ δήλωσε χθες ότι «οι Ρώσοι επιτέθηκαν εκ νέου εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας σε τρεις περιφέρειες», κάνοντας λόγο για «πέντε πλήγματα με drones εναντίον του Κιέβου και επιθέσεις με πυραύλους στις επαρχίες Ντνιπροπετρόφσκ και Σούμι». Πολλές περιφέρειες της Ουκρανίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Μεταξύ αυτών και η περιοχή της Ζαπορίζια όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός, υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων και υποδομών ενέργειας σε όλη την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας υψηλής ακρίβειας όπλα. Στην τακτική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός «έπληξε όλους τους προκαθορισμένους στόχους».

ΥΠΕΞ για τους Έλληνες πολίτες

Με νέα σύσταση το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καλεί «τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα. Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο». Η πρεσβεία στο Κίεβο συνεχίζει να λειτουργεί με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό. Τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα: Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str, Kyiv 01901, UKRAINE. Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782. Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453. Διεύθυνση e-mail: [email protected].

Κόντρα Δύσης-Ιράν για τα drones

Οι ΗΠΑ συμφωνούν με τη γαλλική και τη βρετανική εκτίμηση ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν στις τελευταίες επιθέσεις οι ρωσικές δυνάμεις, εάν προέρχονται από το Ιράν παραβιάζεται το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ψήφισμα αυτό, που συνδέεται με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, απαγορεύει τις ιρανικές μεταφορές ορισμένων οπλικών συστημάτων.

Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι τα ρωσικά UAV είναι ιρανικά Shahed-136. Ονομάζονται drones- καμικάζι και έχουν δυνατότητα πτήσης περίπου 2.000.000 χιλιόμετρα. «Είναι πεποίθησή μας ότι αυτά τα UAV που μεταφέρθηκαν από το Ιράν στη Ρωσία και χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι μεταξύ των όπλων που θα παραμείνουν απαγορευμένα σύμφωνα με το 2231», δήλωσε ο Βετάντ Πατέλ, του State Department. Το Ιράν αρνείται ότι προμηθεύει στη Ρωσία με όπλα, αλλά ο Πατέλ είπε ότι οι ΗΠΑ «έχουν επισημάνει ότι η Ρωσία έχει λάβει drones από το Ιράν».

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Εν τω μεταξύ χθες το απόγευμα έγινε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυτή τη φορά μόνον γυναικών και σύμφωνα με το Κίεβο απελευθερώθηκαν 108 γυναίκες, εκ των οποίων οι 37 είχαν παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις όταν έπεσε το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη. Από τις 108 γυναίκες οι 12 έχουν πολιτική ιδιότητα ενώ οι άλλες υπηρετούσαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι