Νέος γύρος έντασης Ισραήλ-Ιράν – Ο λογαριασμός στην Τουρκία
30/05/2022O τουρκικός τουρισμός κινδυνεύει να “πληρώσει τα σπασμένα” του νέου γύρου έντασης Ισραήλ-Ιράν. Το Ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα υψηλού κινδύνου» για τους Ισραηλινούς, καλώντας τους να μην την επισκέπτονται! Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, η ασφάλεια των Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία απειλείται από πιθανά ιρανικά αντίποινα.
Είναι είναι κοινό μυστικό πως η Τουρκία είναι προνομιακή χώρα δράσης Ιρανών πρακτόρων, οι οποίοι από την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979, οργανώνουν δολοφονίες αντιφρονούντων και αντικαθεστωτικών ανά τον κόσμο. Αν και η Τουρκία στην ουσία μιμείται τις πρακτικές του ιρανικού καθεστώτος, καθώς και η ίδια οργανώνει δολοφονίες και απαγωγές γκιουλενιστών και Κούρδων σε όλη την Ευρώπη, έχει κατά καιρούς ενοχληθεί από την δράση των Ιρανών στο έδαφος της.
Τον Απρίλιο του 2020, η τουρκική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει Ιρανούς διπλωμάτες για την δολοφονία του αντιφρονούντα Masoud Molavi Vardanjani. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι τουρκικές αρχές απέτρεψαν την δολοφονία του τουρκικής καταγωγής Ισραηλινού επιχειρηματία Yair Geller, από ένα δίκτυο Ιρανών πρακτόρων. Οι υποθέσεις αυτές δεν ήταν αρκετές για να επισκιάσουν τις αγαστές σχέσεις Άγκυρας και Τεχεράνης, που κρατούν από την περίοδο που ο Ερντογάν έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου με την Τεχεράνη, μέσω της Halkbank.
Βέβαια, παρά τις σχέσεις του με την Τουρκία, το Ιράν δεν συναινεί σε μία νέα τουρκική επίθεση στην Συρία, όπως δήλωσε o εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργού Εξωτερικών, ζητώντας από την Άγκυρα να «μην περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, αυξάνοντας την ένταση με μία νέα εισβολή». Από την έναρξη του εμφυλίου στην Συρία, το Ιράν υποστήριξε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, με την Τουρκία να υποστηρίζει τους ισλαμιστές-τζιχαντιστές αντάρτες.
Ο ακήρυχτος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν
Ο πολυετής ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν κινδυνεύει να κλιμακωθεί έπειτα από την δολοφονία του συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης στην ιρανική πρωτεύουσα, την οποία η Τεχεράνη απέδωσε σε πράκτορες της Μοσάντ. Ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος, με κορυφαίο παράδειγμα τον “αρχιτέκτονα” του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, έχουν δολοφονηθεί με μυθιστορηματικό τρόπο στο Ιράν, του οποίου συχνά εγκαταστάσεις δέχονται σαμποτάζ, στα οποία η ιρανική κυβέρνηση βλέπει ισραηλινό “δάκτυλο”.
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, αν και δεν ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του συνταγματάρχη, διεμήνυσε πως «η ασυλία που απολάμβανε το Ιράν τελείωσε» και πως η Τεχεράνη «θα πληρώσει το τίμημα». Ο ακήρυχτος πόλεμος των δύο χωρών περιλαμβάνει και πολλές επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας κατά ιρανικών στόχων στην Συρία, για τις οποίες το Ισραήλ (σχεδόν πάντα) αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη.
Βέβαια, μπορεί το Ισραήλ να πλήττει τις δυνάμεις της σιιτικής Χεζμπολάχ στην Συρία, αλλά αποφεύγει αντίστοιχα πλήγματα στον Λίβανο, την έδρα της πανίσχυρης οργάνωσης, ακόμα και όταν αυτή είχε βρεθεί στο “μάτι του κυκλώνα” έπειτα από την πολύνεκρη έκρηξη στην Βηρυτό, τον Αύγουστο του 2020 (οπού πολλοί είχαν αποδώσει σε φορτία νιτρικής αμμωνίας που έχει στο οπλοστάσιο της η οργάνωση). Το Ισραήλ γνωρίζει ότι είναι έκθετο στους πυραύλους της Χεζμπολάχ.
Από την πλευρά του, το Ιράν έχει δηλώνει πως θα πάρει «εκδίκηση» για τον θάνατο του συνταγματάρχη. Αυτή δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει πυραυλικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ όλος ο πλανήτης είχε στραμμένη την προσοχή του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, μιλώντας για πλήγμα κατά “ισραηλινού κατασκοπευτικού δικτύου”.
Τα ιρανικά αντίποινα
Το Ιράν και μέσω των σιιτικών πολιτοφυλάκων έχει κάνει “σουρωτήρι” τις βάσεις και την πρεσβεία των Αμερικανών στο Ιράκ, με μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών, οι οποίες στην πλειονότητα τους προκαλούν υλικές ζημιές και μικροτραυματισμούς. Όσο οι επιθέσεις αυτές δεν προκαλούν θύματα, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να τις ανεχτούν. Θυμόμαστε πως όταν επί προεδρίας Τραμπ σε μία αντίστοιχη επίθεση το Ιανουάριο του 2020 είχαν σκοτωθεί δύο Αμερικανοί στρατιώτες, ο Τραμπ απάντησε με την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί, του αρχιστράτηγου των Φρουρών της Επανάστασης.
Όλος ο πλανήτης τότε έτρεμε το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Μέση Ανατολή, αλλά ο Τραμπ επέδειξε απρόσμενη αυτοσυγκράτηση στο μπαράζ των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ που ακολούθησε. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει «απλούς πονοκεφάλους» την εγκεφαλική διάσειση που προκλήθηκε σε δεκάδες Αμερικανούς στρατιώτες από το ωστικό κύμα των επιθέσεων! Η στάση του τότε Αμερικανού προέδρου ήταν η πιο τρανταχτή απόδειξη πως δεν επεδίωκε έναν πόλεμο, παρά την εμπρηστική ρητορική του κατά της Τεχεράνης και την πολιτική της “μέγιστης πίεσης” που ακολουθούσε έναντι της.
Τα δεξαμενόπλοια των αραβικών κρατών που διέρχονται από τον Περσικό Κόλπο (προφανώς αυτών που έχουν καλές σχέσεις με το Ισραήλ) είναι επίσης ένας προσφιλής στόχος των Φρουρών της Επανάστασης. Μία “γεύση” από την δράση τους πήρε ήδη η χώρα μας, με την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων. Όσον αφορά το Ισραήλ, αυτό έχει ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα συνεχίσει τον ακήρυχτο πόλεμο του με το Ιράν, παραβλέποντας τα ανοίγματα της σημερινές αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τεχεράνη και την αποτυχία της πολιτικής “μέγιστης πίεσης” της κυβέρνησης Τραμπ. που είχε τότε με θέρμη υποστηρίξει, από κοινού με τα σουνιτικά αραβικά κράτη.