Nord Stream uber alles για το Βερολίνο

Nord Stream uber alles για το Βερολίνο, Γιώργος Λυκοκάπης

Τι και αν η καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε από κοινού με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν πως πρέπει να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία, «προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», με την Γερμανίδα καγκελάριο να αναφέρεται μάλιστα σε «ρωσική κατοχή της Κριμαίας» και στην «στήριξη της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» στην τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Μπάιντεν; Οι business με την Ρωσία στο ζήτημα του Nord Stream 2, θα συνεχιστούν!

Αυτό ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος σημείωσε μάλιστα πως δεν βλέπει κανένα λόγο να σταματήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία. Κατάστασης για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ πρόκειται να συζητήσει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι, που έδειξε τις διαθέσεις του δηλώνοντας πως θα ζητήσει από Μέρκελ και Μακρόν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ «χωρίς μισόλογα»,δήλωσε «απογοητευμένος» από την στάση του Μακρόν που θέλει καλύτερες σχέσεις με τον Πούτιν, παρά με το ίδιο!

Σίγουρα ο Ζελένσκι έχει κάθε λόγο να είναι “απαγοητευμένος” και από την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, πόσο μάλλον που ο Nord Stream παρακάμπτει ακριβώς την ουκρανική ενεργειακή δίοδο μεταφοράς φυσικού αερίου. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ άφησε ανοιχτό ένα ενδεχόμενο να συζητηθεί, είτε μία προσωρινή αναστολή του επίμαχου αγωγού, είτε να εξαρτηθεί η λειτουργία του από την ρωσική συμπεριφορά, αφού όμως αυτός κατασκευαστεί. Όλα αυτά εν μέσω της νέας ψυχροπολεμικής “σταυροφορίας” που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, με απελάσεις Ρώσων διπλωματών και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι προειδοποιήσεις Μπλίνκεν

Προηγουμένως ο Μπάιντεν είχε μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του, συζητώντας το ενδεχόμενο να συναντηθούν σε σύνοδο κορυφής για επιμέρους διεθνή ζητήματα, στα οποία μπορούν οι δύο πλευρές να βρούνε μία σύγκλιση. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ φαίνεται να ακυρώνουν την διέλευση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων από την Μαύρη Θάλασσα, όπως τουλάχιστον υποστήριξε η Τουρκία δια στόματος του ίδιου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσασβούσογλου, μία ένδειξη πως και η ίδια η Ουάσιγκτον θέλει να κρατήσει το “μπραντ ντε φερ” ΗΠΑ και Ρωσίας στο ουκρανικό σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Στα τέλη Μαρτίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε προειδοποιήσει τον Γερμανό ομόλογο του για το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών (ανάμεσα τους και γερμανικών) που εμπλέκονται στον Nord Stream, ξεκαθαρίζοντας πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι «ο αγωγός εκθέτει την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη σε ρωσική χειραγώγηση και αντιτίθεται στους ενεργειακούς στόχους της ίδιας της Ευρώπης».

Υπό το φόβητρο τω αμερικανικών κυρώσεων 18 ευρωπαϊκές είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Φεβρουάριο την απόσυρση τους από το project του Nord Stream 2, κυρίως ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες που εδρεύουν στην Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Γερμανοί διπλωμάτες είχαν τότε προτείνει τότε μία ιδέα για «ένα φρένο έκτακτης ανάγκης» για τον αγωγό, που θυμίζει την πρόταση που κατέθεσε η Κάρενμπάουερ.

Σύμφωνα με τον πρώην Γερμανό πρεσβευτή στις ΗΠΑ, αυτό «το φρένο έκτακτης ανάγκης» θα μπορούσε να ήταν (κατά σύμπτωση) μία «κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία». Βλέπουμε όμως το Βερολίνο, αν και αναγνωρίζει την «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και την καταδικάζει, την αποσυνδέει από την κατασκευή του Nord Stream 2.

Εμμένει στον Nord Stream

Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, επισκεπτόμενος το Βερολίνο, εμφανίστηκε μερικώς πιο διαλλακτικός από τον Μπλίνκεν, καθώς σημείωσε πως ο επίμαχος αγωγός «δεν θα επηρεάσει τις εξαιρετικές σχέσεις Ουάσιγκτον και Βερολίνου». Οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας ήταν ιδιαίτερα τεταμένες κατά την προεδρία Τραμπ, όχι όμως λόγω των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας-Γερμανίας, αν και ο Τραμπ είχε πολλάκις χαρακτηρίσει την Γερμανία «όμηρο» της Μόσχας.

Πάγια υποψία του Βερολίνου ήταν πως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος σχεδίαζε παρεμβάσεις στα εσωτερικά της γερμανικής πολιτικής ζωής, μέσω του τότε Αμερικανού πρέσβη στο Βερολίνο και του ιδεολογικού “γκουρού” της ευρωπαϊκής δεξιάς Στιβ Μπάνον, υποστηρίζοντας κόμματα της λεγόμενης “Νέας Δεξιάς”, που αντιπολιτεύονται την Μέρκελ, με κύριο σημείο αναφοράς (τότε) την πολιτική της καγκελαρίου στο μεταναστευτικό.

Είτε με Τραμπ, είτε με Μπάιντεν, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ο αγωγός αυτός θα προσδέσει την Ευρώπη περαιτέρω στο ενεργειακό άρμα της Μόσχας, την στιγμή που στόχος της Δύσης είναι ακριβώς η απεξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενεργειακή επιρροή. Η γερμανική κυβέρνηση, με την αγαστή στήριξη του πανίσχυρου βιομηχανικού και οικονομικού κατεστημένου, δεν θέλει να συζητήσει την ακύρωση του αγωγού, πόσο μάλλον που αυτός είναι έτοιμος σχεδόν κατά 90%.

Το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει τον Ψυχρό Πόλεμο του Μπάιντεν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, εκφράζοντας την στήριξη του στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, εξαιρώντας πάντα την τύχη του project του Nord Stream. Το Βερολίνο εμφανίζεται να αγνοεί τις αμερικανικές προτροπές και μένει να δούμε αν η αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν το κάνει να νοσταλγήσει την εποχή της “άγαρμπης” διπλωματίας του Τραμπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx