ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Ρωσία ετοιμάζεται μετά τις αναφορές για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η Ρωσία ετοιμάζεται μετά τις αναφορές για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Αντιδράσεις στην πρόταση του Γάλλου προέδρου ακόμα και από τις ΗΠΑ που διεμήνυσαν ότι δεν θα στείλουν στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος πιστεύει ότι «ο δρόμος της νίκης» απαιτεί στρατιωτική βοήθεια την οποία αυτή τη στιγμή μπλοκάρει το Κογκρέσο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Newsweek και το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η Ρωσία ετοιμάζεται για να  αντιμετωπίσει πολεμικά το ΝΑΤΟ! Το έντυπο στηρίζεται στο ότι ο Πούτιν αναδιοργάνωσε χθες τις στρατιωτικές περιφέρειες της χώρας του, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως ο «ο πόλεμος με το ΝΑΤΟ θα είναι αναπόφευκτος αν σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις μελών του στην Ουκρανία».

Το έντυπο αναφέρει πως τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος, υπέγραψε διατάγματα που αναδιοργανώνουν τη στρατιωτική και διοικητική δομή της Ρωσίας. Αυτό, σύμφωνα με το έντυπο, αν συνεκτιμηθεί με την δήλωση Πεσκόφ για όσα “σκέφτονται οι Δυτικοί” και το “αναπόφευκτο” του πολέμου, σημαίνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ετοιμάζεται για τυχόν πλήρη ρήξη με τη Δύση.

Η στρατιωτική αναδιοργάνωση συνδέεται με τις πληροφορίες ότι κάποια κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να στείλουν σε διμερή βάση στρατό στην Ουκρανία (κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως θα δούμε πιο κάτω). Ρωτήθηκε αν η στρατιωτική παρουσία μελών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ενδεχομένως θα σήμαινε άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν αυτή η σύγκρουση είναι πλέον αναπόφευκτη».

Το ένα διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν επαναφέρει επίσημα τη Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ και τη Στρατιωτική Περιφέρεια της Μόσχας, με τη Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που προηγουμένως υπάγονταν στον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας. Παράλληλα η Στρατιωτική Περιφέρεια της Μόσχας αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που προηγουμένως υπάγονταν στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, σύμφωνα με το Newsweek. Με το διάταγμα η Ρωσία βάζει στην ίδια περιφέρεια και ενσωματώνει με την Κριμαία τις τέσσερις περιοχές που κατέλαβε το 2022 και που ναι μεν δεν τις ελέγχει πλήρως, αλλά τις έχει προσαρτήσει (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ).

Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου εκτιμά ότι «η ανασύσταση της Στρατιωτικής Περιφέρειας της Μόσχας και της Στρατιωτικής Περιφέρειας του Λένινγκραντ υποστηρίζει την εδραίωση της Ρωσίας στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα υποστηρίζει την προετοιμασία για έναν πιθανό μελλοντικό συμβατικό πόλεμο ευρείας κλίμακας εναντίον του ΝΑΤΟ». Η Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ σταθμεύει κοντά στη Φινλανδία και είναι βασικό τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της δυτικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για την άμυνα της χώρας.

Γερμανικές αντιδράσεις 

Προηγουμένως, και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων των δυτικών χωρών στην Ουκρανία. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα και καμία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία» είπε ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Φράιμπουργκ. Αυτό θα σήμαινε ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας, σημείωσε ο Σολτς. Και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, Μίχαελ Ροτ (SPD), χαρακτήρισε «συζήτηση φάντασμα» την πιθανή αποστολή χερσαίων δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία. Πρωτίστως η Ουκρανία χρειάζεται πυρομαχικά, ενίσχυση της αεράμυνας, και πυραύλους μεγάλης εμβέλειας.

Στο τέλος της διάσκεψης της Ουκρανίας στο Παρίσι χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, πρόταση που προκάλεσε αντιδράσεις. Αποστολή χερσαίων στρατευμάτων απέκλεισε χτες το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός.  Ο ξένος ειδικός του SPD, Ροθ, χαρακτήρισε την πιθανή ανάπτυξη δυτικών χερσαίων στρατευμάτων ως μια συζήτηση φάντασμα. Η Ουκρανία χρειάζεται πρωτίστως πυρομαχικά, αεράμυνα, drones και όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Επί του παρόντος, η Ουκρανία δεν έχει προγραμματιστεί να παραλάβει πυραύλους κρουζ “Taurus” από τη Γερμανία. Ο καγκελάριος Σολτς(SPD) το εξήγησε τώρα με το σκεπτικό ότι η Γερμανία διατρέχει τον κίνδυνο να εμπλακεί σε πόλεμο: «Δεν πρέπει να συνδεόμαστε σε κανένα σημείο ή μέρος με τους στόχους που επιτυγχάνει αυτό το σύστημα», δήλωσε στο συνέδριο αρχισυντακτών. Γι’ αυτό δεν είναι η επόμενη επιλογή στην ημερήσια διάταξη. “Αυτή η σαφήνεια είναι επίσης απαραίτητη. Εκπλήσσομαι που κάποιοι άνθρωποι δεν συγκινούνται καθόλου, που δεν σκέφτονται καν αν αυτό που κάνουμε θα μπορούσε να οδηγήσει να συμμετάσχει στον πόλεμο, να το πω έτσι», είπε περίπου δύο χρόνια μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο “Taurus” είναι ένας από τους πιο σύγχρονους πυραύλους της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα όπλα ακριβείας μπορούν να χτυπήσουν στόχους 500 χιλιόμετρα μακριά. Η Μόσχα βρίσκεται σε αυτήν την ακτίνα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε ήδη ζητήσει την παράδοση πυραύλων κρουζ τον Μάιο του περασμένου έτους, ώστε να μπορέσουν να χτυπήσουν τη ρωσική επιμελητεία πολύ πίσω από το μέτωπο.

Ο Scholz είχε ήδη αποφασίσει τον Οκτώβριο να μην στείλει προς το παρόν τους πυραύλους «Taurus» στην Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν εξήγησε δημοσίως τους λόγους λεπτομερώς. Πίσω από τον σκεπτικισμό του κρύβεται ο φόβος ότι το ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να χτυπηθεί και η Γερμανία θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο. Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί προσπαθούν να το αποτρέψουν αυτό προγραμματίζοντας τους πυραύλους κρουζ Scalp και Storm Shadow που παρέδωσαν οι ίδιοι στην Ουκρανία. Υπάρχουν εικασίες ότι τουλάχιστον η Μεγάλη Βρετανία έχει προσωπικό στην Ουκρανία για το σκοπό αυτό. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επίσημα.

Πολωνία και Τσεχία 

Η Πολωνία και η Τσεχία δήλωσαν σήμερα πως δεν σκέπτονται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, όμως συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αγορά περισσότερων πυρομαχικών για το Κίεβο. νΑπαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Μακρόν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ είπαν πως η επιλογή της αποστολής στρατευμάτων δεν εξετάζεται από τις κυβερνήσεις τους. “Είμαι πεπεισμένος πως θα πρέπει να αναπτύξουμε τις ατραπούς υποστήριξης που ξεκινήσαμε μετά την επίθεση της Ρωσίας”, δήλωσε ο Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Τουσκ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Πράγα.

Ο Τουσκ πρόσθεσε: “Η Πολωνία δεν σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της στο έδαφος της Ουκρανίας”. Ο Τουσκ καλωσόρισε το σχέδιο της Τσεχίας να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια πυρομαχικών από χώρες εκτός Ευρώπης για να προμηθεύσει την Ουκρανία. Η Πράγα αναζητεί εταίρους για χρηματοδότηση.

Σουηδία και Ουγγαρία

Η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι θέμα συζήτησης προς το παρόν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου θα γίνει το 32ο μέλος του NATO. “Δεν είναι καθόλου επίκαιρο προς το παρόν”, δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν θα πρέπει “να αποκλειστεί” στο μέλλον. “Προς το παρόν είμαστε απασχολημένοι με την αποστολή προηγμένου υλικού στην Ουκρανία (και αυτό) με διάφορους τρόπους”, υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Η Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη να στείλει όπλα ή στρατεύματα στην Ουκρανία και αυτή η στάση είναι “ακλόνητη”, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο την Τρίτη. “Ακούμε και βλέπουμε τα νέα για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Παρίσι. Η στάση της Ουγγαρίας είναι ξεκάθαρη και σταθερή: δεν είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε ούτε όπλα ούτε στρατεύματα στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Σιγιάρτο. “Ο πόλεμος πρέπει να λήξει, όχι να διευρυνθεί”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δε σχεδιάζει μια “μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη” στρατευμάτων στην Ουκρανία πέραν του “μικρού αριθμού” ατόμων που βρίσκονται ήδη εκεί για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ αντιδρώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στο μέλλον δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ διευκρίνισε ότι “ένας μικρός αριθμός” ανθρώπων που έχουν σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται ήδη εκεί “για να υποστηρίζουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ιατρική εκπαίδευση”, προσθέτοντας: “Δεν σχεδιάζουμε ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας”.

Το NATO 

Το ΝΑΤΟ δε σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη, μία ημέρα αφότου έγινε γνωστό ότι ορισμένες δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, ότι “οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία. Αυτό το κάνουμε από το 2014 και γίναμε πιο ενεργοί μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης το 2022. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία”.

H ρωσική αντίδραση 

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα είναι αναπόφευκτη μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία. “Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν”, τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. “Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: “Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx